Ukmergiškės prie Valdovų rūmų.

Aktualijos, Naujausi, Žmonės

Aktyviausiems projekto dalyviams organizuota išvyka

Genovaitė KAZIELIENĖ

Valstybinė lietuvių kalbos komisija (VLKK) šeštus metus organizavo Lietuvių kalbos dienas. Ta proga Lietuvoje ir užsienyje, pradedant nuo didžiausių šalies bibliotekų, muziejų iki mažiausių lopšelių-darželių savivaldybėse, vyksta daugybė renginių, kuriais norima atkreipti dėmesį į lietuvių kalbos vertingumą, skatinti domėjimąsi ja. Šįmet Lietuvių kalbos dienų sostine tapo Ukmergės rajono savivaldybė, laimėjusi paskelbtą konkursą. Projektas tęsėsi nuo vasario 16 iki gegužės 30 dienos.
Jo metu rajono spaudoje buvo spausdinti rašiniai, vyko įdomūs susitikimai, kuriuose buvo prisiminti mūsų krašte gimę, dirbę ir daug nusipelnę lietuvių kalbai žmonės, pateikta daug įdomių faktų apie raštiją, supažindinta su dabartiniais kūrėjais.
Kaip sakė projekto „Lietuvių kalbos dienų sostinė „Kalba ir žmogus. Ukmergės kraštas“ vadovė, savivaldybės admi-nistracijos Personalo, civilinės metrikacijos ir dokumentų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Dalia Ivaškevičienė, paskutinis Lietuvių kalbos dienų akcentas – išvyka į Vilnių, Valdovų rūmus, į kurią pakviesti tie, kas labiausiai prisidėjo prie projekto vykdymo. Daugiausia tai rajono mokyklų lituanistės, bibliotekininkės.
„Esame dėkingi savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus, Švietimo pagalbos tarnybos vadovams ir darbuotojams už paramą organizuojant kelionę“, – sakė D. Ivaškevičienė.
Ukmergiškėms Valdovų rūmuose buvo surengta apžvalginė ekskursija trimis maršrutais po visas nuolatines muziejaus ekspozicijas. Buvo galima pamatyti išlikusius autentiškus įvairių laikotarpių mūrus ir gausius bei unikalius archeologinius radinius. Greta jų demonstruojama iš viso pasaulio surinkta lituanistinė ikonografinė medžiaga, pateikti tekstiniai komentarai, maketai, žemėlapiai, kitkas.
Gidė pasakojo ir apie Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijos stilistinę raidą vėlyvosios gotikos, renesanso ir ankstyvojo baroko epochose bei rūmų gyvenimo aplinką. Patalpų istorinę paskirtį pristatančioje ekspozicijoje galima buvo pamatyti autentiškus Europos rūmų interjerams būdingus baldus, gobelenus, paveikslus, žemėlapius ir kitas vertybes. Išvykos dalyvės susipažino su valdovų reprezentacinėmis ir tarnybinėmis erdvėmis, privačiais apartamentais, lobynu ir iždine. Taip pat ir su Lietuvos didžiųjų kunigaikščių pilies bei rūmų gyventojų kasdienybe, rūmų virtuvės struktūra, netgi valgymo ypatumais.
Keliose salėse ekskursantes pasitiko muzika – Valdovų rūmų darbuotoja grojo įvairiais tuometiniais instrumentais. Ji taip pat papasakojo ir apie tų epochų muzikines tendencijas.
Kai kurios ukmergiškės panoro ir buvo pamokytos šokio žingsnelių prieš „einant į puotą pas valdovą“.
Ekskursijos pabaigoje pakilus į apžvalgos bokštą, kvapą gniaužė saulės nutvieksta sostinės panorama.
Edukacinis užsiėmimas „Raštijos triumfas“ dar labiau priartino prie mūsų istorijos ir kultūros ištakų, kiekvienai dalyvei suteikė asmeninį laikotarpio pojūtį…

AUTORĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Lina :
    Puikus, prasmingas projektas. Šaunuolė organizatorė! Lauksim naujų idėjų!

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas