Lietuvos paralimpinio komiteto nuotrauka

Aktualijos, Naujausi, Naujienos, Sportas, Žmonės

Ukmergiškis Osvaldas Bareikis Tokijuje iškovojo bronzą

Loreta EŽERSKYTĖ

Sekmadienį į Lietuvą grįžo bronzos medalį Tokijuje iškovojęs dziudo imtynininkas Osvaldas Bareikis. Iš Ukmergės kilusį 27-erių paralimpinį prizininką oro uoste sutiko būrys draugų, bendražygių ir artimųjų, tarp kurių buvo ir žmona su naujagimiu sūneliu. Tokio sutikimo nesitikėjęs sportininkas neslėpė jaudulio ir prisipažino, jog vis dar negali patikėti jį aplankiusia sėkme.
O. Bareikiui šios paralimpinės žaidynės – antros karjeroje. Prieš penkerius metus Rio de Žaneire lietuvis užėmė penktą vietą. Tiesa, jis tada varžėsi svorio kategorijoje iki 66 kilogramų. Į Tokijo paralimpines žaidynes ukmergiškis pateko gavęs vardinį kvietimą. Dabar jo planuose jau yra Paryžiaus paralimpiada.
Kaip rašoma Lietuvos paralimpinio komiteto pranešime, Tokijuje Algio Mečkovskio treniruojamas sportininkas lemiamoje svorio kategorijos iki 73 kg kovoje dėl bronzos apdovanojimo nugalėjo Sakart-velo atstovą Giorgį Kaldanį.

Mažajame finale nugalėtojui išaiškinti prireikė visų keturių minučių. Grumtynių dėl bronzos pradžioje O. Bareikis buvo aktyvesnis nei jo varžovas iš Sakartvelo. Osvaldas užsidirbo įspėjimą, tačiau netrukus jo veiksmas gavo „Waza-Ari“ vertinimą, ir lietuvis įgijo persvarą. Per likusias pusantros minutės ant tatamio tęsėsi bekompromisė kova, abu sportininkai gavo po įspėjimą. O. Bareikiui pavyko paskutinėmis sekundėmis atremti lemiamą kartvelo puolimą ir pelnyti paralimpinių žaidynių bronzos medalį.
Pasibaigus kovai prizininkas pripažino, jog ji buvo labai sunki: „Varžovas labai stiprus fiziškai. Aš irgi stiprus. Tuo abu esame labai panašūs, dėl to vienam prie kito prieiti buvo labai sunku. Manau, kad šią pergalę lėmė mano užsispyrimas viską daryti iki galo, stengtis ir siekti tikslo. Labai motyvavo tai, kad man nepasisekė prieš penkerius metus Rio de Žaneire. Čia jau labai norėjau tapti medalininku. Džiaugiuosi, kad man tai pavyko. Man šis medalis reiškia ypač daug, nes įdėta labai daug darbo. Tie, kas su manimi treniruojasi, žino tai. Iš tikrųjų man labai padėjo draugai, mano treniruočių partneriai, kurie su manimi ėjo treniruotis ir iš tų treniruočių išeidavo vos gyvi. Jie manimi tikėjo ir man labai padėjo pasiruošti.“
Pakeliui į mažąjį finalą O. Bareikis nugalėjo du varžovus ir patyrė vieną nesėkmę. Lietuvis pirmoje kovoje per keturias minutes pranoko ispaną Alvarą Lorenzą Gavilaną, antroje kovoje, pasibaigusioje per šešias sekundes, neturėjo galimybių prieš uzbeką Feruzą Saidovą, o paguodos kovoje prieš japoną Takamasą Nagai pelnė „Ippon“ vertinimą ir šventė neabejotiną pergalę.
Nors O. Bareikis gimė Ukmergėje, kelią į didįjį sportą pradėjo Vilniuje, mokydamasis silpnaregių mokykloje. Čia sportiškas vaikinukas išbandė kelias sporto šakas, tačiau jam „prilipo“ dziudo imtynės. Sostinėje baigęs mokyklą, Osvaldas grįžo į Ukmergę ir lankė Antano Smetonos gimnaziją, po to įstojo į Technologijų ir verslo mokyklą.
„Mokydamasis Ukmergėje, 2010 metais jis atėjo į Sporto centrą. Jį treniravau penkerius metus, kol jis įgijęs specialybę išvyko į Vilnių ir ten pradėjo dirbti“, – „Gimtajai žemei“ papasakojo paralimpinio prizininko buvęs treneris Artūras Sakas.
Pašnekovas taip pat teigė, jog O. Bareikis sporte visada turėjo tikslą ir jo atkakliai siekė. Pasak trenerio, jo auklėtinis dalyvavo varžybose, vykusiose JAV, Pietų Korėjoje, Vokietijoje, Vengrijoje, kitose šalyse, ir jose iškovojo daug svarbių pergalių. Ypač ukmergiškis, kuriam tuomet buvo 18 metų, pasižymėjo Pasaulio taurės varžybose – tapo čempionu.
„Visada tikėjau, kad Osvaldas, perėjęs į suaugusiųjų dziudo imtynes, iškovos ne vieną medalį. Dabar atėjo ta diena, kai jis tapo parolimpiniu prizininku, – džiaugėsi treneris A. Sakas, kurį iki šiol su auklėtiniu sieja šilti santykiai. – Dabar jis dirba, taip pat studijuoja Mykolo Romerio universitete. Kai grįžta į Ukmergę pas mamą, susitinkame, pabendraujame. Seku jo sportinį kelią ir linkiu jam tolimesnės sėkmės.“
O. Bareikis – ne vienintelis Ukmergės sporto centro auklėtinis, pasiekęs tokių reikšmingų pergalių. Olimpinėse žaidynėse dukart dalyvavo ir Rimo Lenartavičiaus treniruojamas, taip pat dziudistas, Marius Paškevičius. 2000 metais Sidnėjuje vykusiose olimpinėse žaidynėse Marius užėmė 16 vietą, 2012 m. Londono olimpiadoje jis buvo devintas.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas