Aktualijos, Naujausi, Naujienos

Metų iškylą pedagogai pradėjo edukacinėmis pamokomis

Nijolė STUNDŽIENĖ

 Trečiadienį, savaitei likus iki rugsėjo 1-osios, rajono pedagogai susitiko Metų iškyloje. Jau ketvirtą kartą organizuotas renginys šiemet vadinosi „Aukščiausia klasė“. Išsiskirstę į pasirinktas pamokas, jų pristatymui, maloniam pabendravimui, sveikinimams ir palinkėjimams vėliau visi susirinko piliakalnio papėdėje.

Šiųmetinės iškylos dalyviams iš anksto buvo pasiūlyta registruotis į pamokas skirtingose klasėse. „Teatro klasės“ pamoka, kurią vedė ukmergiškė aktorė Karolina Kornejeva, vyko Kultūros centro studijoje. Užsiėmimo metu dalyviai kalbėjo apie teatro įtaką, kūrė personažus ir į juos persikūnijo.

Meno mokyklos Dailės skyriaus galerijoje „Keliaujantis paukštis“ rinkosi užsiregistravę į „Spalvų klasės“ pamoką. Joje dailės mokytoja Kristina Darulienė kplegas mokė akvarelės pagalba kurti spalvotas fantazijas, džiaugtis dažų liejimu ant popieriaus, sugauti užslėptą mintį ir ją materializuoti trumpu haiku.

Pilies parko prieigose į „Etno klasę“ susirinko taip pat nemažas būrys pedagogų. Jie išgirdo Kultūros centro etnokultūros specialistės Vilmos Mulevičiūtės-Sabaliauskienės, įsikūnijusios į Agotėlės vaidmenį, ir Kultūros centro direktorės – Dėdienytės – pasakojimų apie rudens darbus ir kalendorines šventes, minė mįsles, kartu su folkloro ansamblio „Pyniava“ dalyviais ėjo ratelius, giedojo sutartines.

„Modernaus meno klasės“ pamoką, kurios tema  – „Kliedesių maršas“, išradingai vedė dailininkas neoavangardistas Česlovas Lukenskas. Piliakalnio baro lauko terasoje vyko tapybos, garsų, vaidybos performansas, kuris baigėsi teatralizuotomis eitynėmis.

„Giesmininkų klasė“ įsikūrė  Kultūros centro mažojoje salėje. Krikštėnų skyriaus meno vadovė Janina Svetlikauskenė kartu su šio kaimo giesmininkėmis mokytojus supažindino su „kantičkinėmis“, šiuo metu sparčiai nykstančiomis pamaldumo giesmėmis. Jos skirstomos pagal laiką, šventes, paskirtį… Dalyviai ir patys pabandė giedoti.

„Garsų klasės“ pamoka, kurią vedė muzikos atlikėjas Arnas Mikalkėnas, vyko Meno mokyklos Muzikos skyriuje.  Dalyviai susipažino su šiuolaikiniu požiūriu į garso meną bei tradicijomis.

„Gidų klasė“ susitiko prie „Skambančio ąžuolo“ ir vaikštinėjo po įdomiausias Ukmergės vietas. Trumpam mokytoja tapusi rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Violeta Širmenė  mokė tapti savo miesto ambasadoriais, padedantiems svečiams susiformuoti nuomonę  apie mūsų miestą.

Dar viena – „Šviesų ir pojūčių klasė“ į pamoką, vykusią Leonpolio dvare, keliavo net dviem mokykliniais autobusėliais. Menininkė Eglė Prokopavičiūtė atvykusiems pedagogams suteikė galimybę per šviesos, kvapų ir atmosferos estetiką pasinerti į pojūčių subtilybes.

Po šių pamokų visi jų dalyviai susirinko prie Piliakalnio surengtoje iškyloje. Mokytojus pasitikęs renginio vedėjas ukmergiškis Tomas Paknys visus nukreipė „Tikslų koridoriumi“, kuriuo eidami pedagogai įvardijo, ką norėtų „iššluoti“ iš švietimo sistemos“, o ant stilizuoto norų bei svajonių medžio sukabino palinkėjimus ir pageidavimus.

Vėliau vyko klasėse išmoktų pamokų, surepetuotų, atliktų užduočių pristatymai, pašnekesiai.

Į susirinkusius kolegas su palinkėjimais kreipėsi rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas. Artėjant naujiems mokslo metams jis ryžosi išduoti paslaptį, pagrįstą faktais, kad Ukmergės švietimo bendruomenė – pati nuostabiausia. Vedėjo teigimu, šiais bei praėjusiai metais mokytojai dirbo pačiomis blogiausiomis sąlygomis. V. Kalinas priminė  ir bokso sporte egzistuojančią teoriją, kuri skelbia, jog „nėra svarbu, kaip stipriai tu smūgiuoji, kur kas svarbiau – kaip sugebi atlaikyti smūgius“. Švietimiečių lyderis juokavo:, „Kai 2019 metais Ukmergė visiems ištransliavo, jog svarbiausia – išmokyti vaikus mokytis, tarsi išpranašavo koronaviruso pandemiją…“ Šiuos mokslo metus rajono pedagogai pradeda pasitikėjimu grįsta kultūra.  V. Kalinas linkėjo visiems atlaikyti visus smūgius ir šypsotis taip, kaip šios iškylos dieną.

Pasveikinti mokytojų atvyko ir rajono meras Rolandas Janickas. Jis, po išvakarėse vykusio susitikimo su švietimo, mokslo ir sporto ministre Jurgita Šiugždiniene, norėjo paviešinti kelias geras žinias. Viena jų ta, jog lopšeliai-darželiai bei pradinės klasės ateinančiais mokslo metais kontaktiniu būdu dirbs bet kokiomis sąlygomis. Mero teigimu, nėra žinoma, kada kitiems gali tekti keliauti į nuotolinį mokymąsi, aišku tik tai, kad abiturientai esant bet kokioms aplinkybėms į kontaktinį mokymąsi privalės grįžti vasario 1 dieną… R. Janickas visus pakvietė būti supratingiems, tolerantiškiems ir niekada nesirinkti susipriešinimo kelio.

Metų iškyla baigėsi viešnios – socialinių mokslų daktarės, Švietimo lyderystės programos dėstytojos Rasos Katilienės įkvepiančiu ir motyvaciniu pranešimu ,,Profesinis dvasingumas: dvasinio intelekto aktualizavimas organizacijose“.

AUTORĖS nuotr.

   

 

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas