Asociatyvi nuotrauka.

Naujausi, Žmonės

Tarp santuokoje pasidalinamų turtų – orlaiviai, šunys, rankšluoščiai

Turto padalijimas nutraukiant santuoką – gana dažnas procesas, vykdomas ne tik abipusiu sutarimu, bet ir teismo sprendimu. Visgi, turtą dalijasi ne tik besiskiriančios poros, bet ir toliau santuokoje gyvenantys žmonės, tokį sprendimą patvirtinę notaro parašu. Vedybų sutarčių registro duomenimis, iš viso tokių turto padalijimo faktų per praeitus metus registruota 6,3 tūkst., o vien tik pirmąjį šių metų ketvirtį papildė dar 1,6 tūkst. atvejų.

Poros dažniausiai dalinasi nekilnojamąjį turtą – 2020 metais buvo pasidalinta daugiau nei 10 tūkst. įvairaus pobūdžio statinių ar jų dalių. Pasidalijimas tarp vyrų ir moterų gana tolygus – vyrams asmenine nuosavybe atiteko 4,9 tūkst. statinių ar jų dalių, moterims – 4,8 tūkst., o kiti 286 liko bendra daline nuosavybe. Panašios tendencijos ir 2021 metų sausio–kovo mėnesiais: vyrai ir moterys atskirai pasidalino po kiek daugiau nei tūkstantį statinių ar jų dalių, bendra nuosavybe liko 91 statinys.

Taip pat dažnu dalybų objektu tapo žemės sklypai – iš 5,4 tūkst. žemės sklypų ar jų dalių beveik 3,2 tūkst. atiteko vyrams, 2,1 tūkst. – moterims, bendra daline nuosavybe tapo 87 tokie dalybų objektai. 2021 m. pirmą ketvirtį pasidalijimo tarp sutuoktinių santykis iš esmės nepakito, bendrai pasidalinta beveik 1,3 tūkst. žemės sklypų.

Kilnojamojo turto dalybose 2020 metais populiariausios kelių transporto priemonės, jų buvo pasidalinta beveik 8 tūkstančiai – iš jų 4,9 tūkst. atiteko vyrams, kiek daugiau nei 3 tūkst. – moterims. Per pirmus tris 2021 metų mėnesius buvo pasidalinta 2 tūkst. automobilių.

Praėjusiais metais taip pat buvo pasidalinti 237 (2021 metų pirmąjį ketvirtį – 75) traktoriai, savaeigės ar žemės ūkio mašinos, 8 vidaus vandenų transporto priemonės (kateriai, pramoginės valtys ir laivai, jachtos) bei du civiliniai orlaiviai. Pasidalijimų sulaukta ir verslo sektoriuje – praeitais metais pasidalintos 109 įmonės, šiemet – 38.

Dalinasi buitinę techniką ir gyvūnus

Dalybos neapsiriboja bent kelių tūkstančių vertės turtu – tarp smulkesnių daiktų pasidalijimų dažni ginklai (89 šautuvai ir pistoletai per visą aptariamą laikotarpį, du iš jų tapo moters nuosavybe), 2020 metais pasidalinti 33 dviračiai, taip pat pasidalintos meškerės, slidės, nardymo įranga, dronai, sėjamosios, šašlykinės, kepsninė ir kiti daiktai.

Kaip ir pernai, šių metų pradžioje populiariais dalybų objektais išliko ir skalbimo mašinos, šaldytuvai, televizoriai, kitokia buitinė technika. Pasitaiko atvejų, kai dalinamasi įvairiais baldais, plaukų džiovintuvais ar netgi rankšluosčiais.

Dėmesio sulaukė ir gyvūnai – per visą aptariamą laikotarpį pasidalinta 16 šunų, 2020-aisiais pasidalintos kiaulės ir arkliai. Populiarios tarp dalybų objektų ir karvės – pavyzdžiui, 2021-aisiais asmenine vyro nuosavybe tapo 25 karvių banda.

Šie duomenys gauti iš Registrų centro tvarkomo Vedybų sutarčių registro. Jo paskirtis – registruoti vedybų sutartis, sugyventinių sutartis dėl bendrai įgyto ir naudojamo turto padalijimo pasibaigus bendram gyvenimui ir turto padalijimo faktus, nurodytus Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse, rinkti, kaupti, apdoroti, sisteminti, saugoti ir teikti registro duomenis ir registrui pateiktų dokumentų kopijas ir atlikti kitus registro duomenų tvarkymo veiksmus.

2020 metais buvo įregistruota 1,7 tūkst. vedybinių sutarčių – iš jų daugiau nei 1,2 tūkst. povedybinių sutarčių, likusios 480 – ikivedybinės sutartys. Savo veiklą Vedybų sutarčių registras pradėjo 2002 m. liepą – iki praeitų metų pabaigos jame buvo įregistruota beveik 17,8 tūkst. vedybų sutarčių, iš kurių beveik 4,4 tūkst. jau yra išregistruota.

„G. ž.“ inform.

Rankšluosčiai

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas