O. Judakovos kūryba bus eksponuojama Ukmergės kultūros centro galerijoje.

„Ukmergės krašto atradimai“, Kultūra, Žmonės

Grafika, fotografija ir tekstai

Praėjus beveik dešimtmečiui, balandį Vilniaus galerijoje „Arka“ buvo pristatyta Ukmergės rajone gyvenančios ir kuriančios grafikės Oksanos Judakovos kūryba. Didžiausioje Lietuvos dailininkų sąjungos galerijoje vykusi paroda buvo pavadinta „Grafika, fotografija ir tekstai“. Joje menininkė eksponavo skirtingų meninės raiškos formų (nuo vizualių iki literatūrinių) kūrinius. Balandžio 27-gegužės 15 d. grafikės kūryba eksponuojama Ukmergės kultūros centro galerijoje.

Parodos pristatyme rašoma, kad kolekciją sudaro pastaraisiais metais sukurti darbai. Juose galima išskirti įvairių naratyvų ar atlikimo būdų, tačiau visus kūrinius vienija autorės asmeninis gyvenimas, fragmentiškai fiksuojamas kūryboje. Fotografijose dominuoja gamta, kurią O. Judakova pažino keliaudama po pasaulį: tai ir Meksikos augmenijos, ir gūdžių Pensilvanijos miškų, galiausiai – Lietuvos kaimo siužetų referencijos. Lino raižiniuose atsiranda iš pirmo žvilgsnio pasakų motyvus primenantys siužetai, tačiau iš tiesų esantys pačios autorės vizualinės novelės, kurias inspiruoja kasdienybė. Monotipijose juntama eskiziška primityvizmo maniera, kuria greitai paštrichuojama tai, kas norima prisiminti – nužydėjusios saulėgrąžos ar katinas sode. Pastarųjų gretose integruojami ir abstraktūs kūriniai, kurių ciklą menininkė vadina „Piktomis linijomis“. Šias galima suprasti kaip sumišusių, konkretaus pavidalo neturinčių minčių atvaizdus, užuomazgas. Galiausiai tai, ko negali vizualizuoti, autorė prisipažįsta įtekstinanti: „Kuriu lino raižinius, ofortus, spaudžiu monotipijas, fotografuoju. O kartais, jei koks man svarbus vaizdas nepasiduoda nei pieštukui, nei kameros objektyvui, jį aprašau“.

Nedažnai parodose matoma O. Judakovos kūryba išsiskiria vitališkumu, nurodančiu organišką autorės santykį su kūryba ir pačiu gyvenimu. Menotyrininkė Kristina Budrytė-Genevičė išskiria, kad menininkės kūryboje dominuojantys darbų „pavadinimai anglų kalba tarsi sufleruoja autorės pagrindines kūrybines inspiracijas – keliones. Įvairūs minimi vietovių pavadinimai ar vardai nesunkiai ir iškart žiūrovui atkuria numanomo gyvenimo būdo, potyrių ar patirtų būsenų amplitudę. Nebūtinai tai bus tiksli ir konkreti dailininkės būsena, bet, užsižiūrėjus į berlynietišką medūzą ar Čikagoje sutiktą dzenbudistą, empatiškuose darbuose supranti ir mažo grumstelio, ir didžiulio akmens svarbą asmenybei.“

Oksana Judakova (g. 1972) – grafikė, dizainerė. 2003 m. autorė įgijo grafinio dizaino specialybę Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės institute. 2003–2012 m. gyveno Niujorke, JAV. 2003–2009 m. dirbo juvelyre Aleksandro Šepkaus juvelyrikos dirbtuvėse Niujorke, JAV. 2012 m. su šeima grižo gyventi į Lietuvą.

Nuo 2016 m. – Lietuvos dailininkų sąjungos narė. Niujorko šurmulį iškeitusi į Lietuvos kaimą, dabar menininkė gyvena ir kuria autentiškoje sodyboje Ukmergės rajone.

Yra surengusi apie dešimtį personalinių parodų Lietuvoje bei dalyvavusi grupiniuose projektuose Lietuvoje ir JAV.

„G. ž.“ inform.

Mus remia:

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas