Naujausi, Žmonės

Tarp fotografijų konkurso nugalėtojų – ir ukmergiškis ugniagesys

Loreta EŽERSKYTĖ

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) surengė tradicinį fotografijų konkursą „Budinti Lietuva“. Tarp prizininkų yra ir ukmergiškis – Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos budinčios pamainos vyresnysis ugniagesys gelbėtojas Audrius Alaunis.

Konkurse, kurio tikslas – informuoti visuomenę apie ugniagesių gelbėtojų kasdienybę, galėjo dalyvauti visi valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai, fotografuojantys gaisrus, gelbėjimo darbus, budėjimus, pratybas ir kitus renginius. Kaip skelbia PAGD, buvo atsiųsta per 80 fotografijų. Jas pateikė 21 valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnas. Fotografijas vertino penkių narių komisija, tarp jų ir profesionalus fotografas žurnalistas Vidmantas Balkūnas.

Komisija skyrė vieną pirmą, dvi antras ir tris trečias vietas. Vienu iš trečios vietos laimėtojų pripažintas ukmergiškis A. Alaunis.

Konkurso nugalėtojų laukia vertingos dovanos, jų ir kitų dalyvių atrinktos nuotraukos bus eksponuojamos Vidaus reikalų ministerijoje, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente ir kitose valstybinėse institucijose.

Nors A. Alaunis tokiame konkurse dalyvavo pirmą kartą, tačiau nuojauta jam kuždėjo, kad gali pasisekti. Komisijos įvertinimo sulaukė nuotrauka, kurioje įamžintas 2018 metais Pivonijos seniūnijos Pakertušės kaime kilusio gaisro gesinimas.

„Man ši nuotrauka neatrodė geriausia iš tų, kurias pateikiau. Manau, kad komisija ją atrinko dėl spalvų“, – svarstė fotografas.

Prizininku tapęs ukmergiškis „Gimtajai žemei“ pasakojo, kad fotografija jį lydi nuo vaikystės – artimoje aplinkoje buvo fotografuojančių žmonių. Pamažu ir jį užvaldė šis pomėgis. 24-tus metus ugniagesiu gelbėtoju dirbantis vyras laikmenose turi sukaupęs didelį darbo metu užfiksuotų vaizdų archyvą. Jo nuotraukos talpinamos į Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos paskyrą socialiniame tinkle „Facebook“, taip pat autorius jomis pasidalija su kolegomis.

Audrius fotografuoja telefonu, nes dirbant taip yra patogiau ir paprasčiau. Per daugelį metų vyras yra įgijęs nemažai patirties, be to, jo išmanusis turi gerą kamerą, todėl nuotraukų kokybė nenusileidžia padarytoms fotoaparatu.

Ukmergiškis neslepia, kad darbo metu „gaudyti tinkamus kadrus“ daug laiko neturi, bet minutę kitą tam stengiasi rasti. Jis vairuoja gaisrinį automobilį, atvykus į nelaimės vietą jam netenka pirmam nerti į įvykių sūkurį: „Aš tiesioginiame gesinime nedalyvauju, dirbdamas savo darbą turiu galimybę daugiau iš šono stebėti aplinką. Paprastai atvažiuojant ir įsibėgėjus gesinimo ar gelbėjimo darbams galiu minutei išsitraukti telefoną ir įamžinti ugniagesių gelbėtojų kasdienybę.“

Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Dainius Vyšniauskas mano, kad Audrius yra ne tik vienas iš aktyviausiai fotografuojančių gelbėtojų: „Pastebime, kad jam ir dirbti šį darbą sekasi geriausiai. Jo nuotraukos – viena už kitą geresnės…“

Pasak viršininko, atsiradus galimybei viešinti informaciją apie tarnybos veiklą „Facebook“-e, prireikė gaisrų, avarijų, kitų gelbėjimo darbų nuotraukų. Jos netruko sulaukti susidomėjimo. Kai pasikeitus tvarkai nuotraukos kurį laiką internete nebuvo viešinamos, ukmergiškiai labai greitai jų pasigedo.

„Dabar nuotraukas vėl skelbiame. Jos patraukia tiek gyventojų, tiek mūsų tarnyboje dirbančių gelbėtojų dėmesį. Turime keturias komandas, tad nuotraukos padeda daugiau sužinoti vieniems apie kitus – ką gesinome, gelbėjome. Manau, kad jos gali būti ir prevencinė priemonė“, – mintimis dalijosi D. Vyšniauskas.

A. Alaunio nuotrauka, sulaukusi įvertinimo PAGD paskelbtame konkurse.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas