Asociatyvi nuotrauka

Žmonės

Pandemija keičia sužadėtinių planus ir įtakoja santuokų statistiką

Loreta EŽERSKYTĖ

2020-ieji dar nesibaigė, bet jau galima teigti, kad šiais metais, palyginti su ankstesniais, rajone ženkliai sumažėjo įregistruotų santuokų. Kaip teigia rajono savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Regina Jackūnienė, šiemet per 10 mėnesių rajone įregistruota 133 santuokos. Pernai per tą patį laikotarpį susituokė 194 poros, o 2019-iais – 212.

„Nuo kovo iki birželio, kai šalyje dėl COVID-19 ligos buvo paskelbtas karantinas ir įvesti suvaržymai, iš anksto planuotų vedybų procesas ženkliai sulėtėjo, bet nesustojo. Iš viso per tris mėnesius įregistravome 10 santuokų. Per pirmą pusmetį – 36. Dalis sužadėtinių iš anksto numatytas tuoktuves nukėlė į metų pabaigą, daugiausia – spalį, arba kitų metų vasarą. Kiti santuokos registravimą atidėjo 2021 metams, bet datos dar nenumatė. Buvo ir tokių, kurie atsisakė tuoktis arba į santuokų rūmus paskirtu laiku neatvyko nenurodę priežasties“, – apie koronaviruso pandemijos metu pasikeitusias santuokų registravimo tendencijas kalbėjo vedėja.

Pirmieji 2021-ųjų mėnesiai – tušti

Prašymus susituokti lapkričio mėnesį yra pateikusios penkios poros, gruodį – keturios. Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja viliasi, kad nuo lapkričio 7-osios šalyje įvestas karantinas šių sutuoktuvininkų planų nepakeis ir jie sumainys aukso žiedus.

„Kaip ir karantino metu pavasarį, taip ir dabar esame numatę riboti dalyvaujančiųjų santuokos registravimo ceremonijoje asmenų skaičių – galės dalyvauti iki 5 asmenų, neįskaičiuojant civilinės metrikacijos įstaigos darbuotojų. Visiems bus privalu dėvėti kvėpavimo takus dengiančią kaukę ir laikytis saugaus atstumo. Karantino laikotarpiu iki birželio 16 d. Teisingumo ministerija buvo apribojusi išvažiuojamąsias santuokas. Dabar taip pat santuokos nebus registruojamos sutuoktinių pasirinktoje vietoje – ceremonija vyks civilinės metrikacijos įstaigos patalpose“, – pažymėjo R. Jackūnienė.

Civilinės metrikacijos skyriuje jau yra pateikta 19 prašymų susituokti 2021 metais. Vienuolika porų yra pasirinkę sutuoktuvių datą balandžio, gegužės, birželio ir liepos mėnesiais, aštuonios dėl ceremonijos datos kol kas nėra apsisprendusios. Kol kas niekas nepareiškė noro santuoką registruoti sausį, vasarį bei kovą. R. Jackūnienė tai aiškina tuo, kad kol kas situacija dėl koronaviruso labai neaiški. Be to, pirmieji metų mėnesiai visada nėra populiarūs registruoti santuoką.

Pasak vedėjos, paskelbus karantiną daugiau problemų kilo užsienyje gyvenantiems tautiečiams, taip pat tiems, kurių artimieji yra išvykę į svečias šalis. Kadangi būna sudėtinga iš anksto planuoti grįžimą į Lietuvą, jie dažniausiai sutuoktuvių ceremoniją atideda tolimesniam metui, tikėdamiesi, jog užkrato sunkmetis baigsis, neliks griežtų ribojimų ir asmenines šventes bus galima planuoti iš anksto.

Plečiamos nuotolinės paslaugos

Pandemijos metu Teisingumo ministerija pakoregavo kreipimosi į civilinės metrikacijos įstaigas tvarką – dabar prašymus tuoktis galima pateikti ne tik tiesiogiai atvykus į įstaigą ar Metrikacijos paslaugų informacinėje sistemoje (mepis.lt), bet ir registruotu paštu arba per kurjerį. Užsieniečiai, norintys pateikti prašymą registruoti santuoką Lietuvoje, tai galės atlikti savo šalyje registruotu paštu ar kurjerio pagalba.

Kaip teigė R. Jackūnienė, anksčiau visiems, norintiems pateikti prašymus tuoktis, reikėdavo atvykti į civilinės metrikacijos arba konsulinę įstaigą. Dabar tai galima padaryti elektroniniu būdu, paštu. Tačiau iki santuokos registravimo reikės pateikti dokumentų originalus ar jų patvirtintas kopijas, įskaitant ir elektroniniu būdu atsiųstą prašymą.

„Keičiama ir prašymų įtraukti į apskaitą užsienio valstybėse įregistruotus ar patvirtintus civilinės būklės aktus, pavyzdžiui užsienyje gimusio vaiko gimimą, pateikimo tvarka. Nauja yra tai, kad nebūtini originalai ar jų patvirtintos kopijos. Per mepis.lt sistemą bus galima pateikti skenuotus dokumentus ar fotokopijas, patvirtinančius civilinės būklės aktą“, – tvarkos pasikeitimus komentavo vedėja.

Be to, ji sakė, jog įtvirtinta galimybė civilinės būklės akto išrašus, pavyzdžiui, gimimą, santuoką liudijančius išrašus, įstaigoms pasirašyti elektroniniu parašu. Iki šiol tokie dokumentai buvo tik popieriniai – pasirašyti ir patvirtinti antspaudu su Lietuvos valstybės herbu.

Numatyta dar viena naujovė – nebereikės vykti į įstaigas išrašų ir pažymų, kad nėra kliūčių sudaryti santuoką. Jie bus siunčiami registruotu paštu, per kurjerį ar elektroniniu paštu, taip pat juos galės atsiimti pareiškėjo pasiūlytas asmuo, pateikęs asmens tapatybės dokumentą.

Iš anksto registruotis nereikia

„Ši supaprastinta tvarkai itin aktuali dabar, kai vėl įvestas karantinas ir dauguma dirba nuotoliniu būdu. Nepaisant pandemijos, žmonės nori gyventi drauge ir tuoktis. Mes tuo labai džiaugiamės ir stengiamės visiems besikreipiantiems pagelbėti, kad galėtų formalumus sutvarkyti saugiai, greitai ir patogiai“, – kalbėjo Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja.

Pasak R. Jackūnienės, paskelbus karantiną Civilinės metrikacijos skyrius daugiausia dirbs nuotoliniu būdu, su gyventojais bendraus elektroniniu paštu, telefonu: „Skyriaus durys bus užrakintos, tačiau lankytojai darbo valandomis galės paskambinti nurodytu telefonu, pasikonsultuoti, o jeigu to nepakaks, darbuotojai, laikydamiesi visų saugumo priemonių, juos priims I aukšto fojė. Iš anksto dėl to registruotis nereikės.“

Taip pat vedėja paaiškino, jog iš anksto yra numatyta, kaip civilinės metrikacijos įstaiga dirbtų, jei dėl saviizoliacijos ar kitų priežasčių neliktų darbuotojų, kurie turėtų įgaliojimus ir kompetenciją organizuoti santuokos registravimo ceremoniją.

„Tokiu atveju būsimiesiems sutuoktiniams pasiūlytume santuokos registravimą perkelti į vėlesnę datą. Jei dėl svarbių priežasčių norintys susituokti asmenys negali santuokos nukelti, būtų galimybė bendradarbiauti su artimiausių savivaldybių civilinės metrikacijos įstaigomis ir, jei sutariama, ten perkelti ceremoniją“, – komentavo R. Jackūnienė.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas