Renginio organizatoriai ir svečiai.

Naujausi, Žmonės

Mieste – sergančiųjų išsėtine skleroze suolelis

Nijolė STUNDŽIENĖ

 

Ukmergės išsėtinės sklerozės draugija „Mažoras“ nuo šiol miesto centre, Kauno gatvėje, turės savo vardinį suolelį. Ant vieno iš jų, esančių prie viešbučio „Big Stone“, praėjusią savaitę buvo pritvirtinta tai patvirtinanti lentelė, kurioje užrašyta: „Ne visiems atsistoti paprasta. Bet įmanoma. Išsėtinė sklerozė – liga, kurią galima stabdyti“. Ceremonijoje dalyvavo šios idėjos iniciatoriai, pagalbininkai ir svečiai.

Išsėtinė sklerozė – tai nepagydoma lėtinė liga, kuri pažeidžia centrinę nervų sistemą. Sergančiųjų smegenyse randama autoimuninių uždegimo požymių, o tai reiškia, kad žmogaus organizmas kovoja pats prieš save. Ligos eiga labai individuali, bet pamažu prarandamas gebėjimas laisvai judėti, netenkama dalies regėjimo, svaigsta galva – žmonės tampa neįgalūs. Tačiau pritaikius tinkamus vaistus, kitas priemones ligą galima pristabdyti ir kontroliuoti.

Sergančiųjų šia liga yra ir Ukmergėje. 2018 metų sausio pabaigoje susibūrę draugėn ukmergiškiai įsteigė išsėtinės sklerozės draugiją „Mažoras“, kuriai vadovauja gydytoja Gertrūda Ivanovaitė. „Mūsų klubas nėra didelis, jam priklauso apie 20 narių, veikloje gali dalyvauti žmonės, turintys judėjimo bei kitų negalių“, – pasakojo gydytoja.

Naujai susikūrusi draugija įsijungė į Lietuvos išsėtinės sklerozės sąjungos (LISS) veiklą, dalyvauja ir organizuoja įvairius renginius. Vieno iš jų metu ir kilo mintis Ukmergėje turėti vardinį suolelį. Šio sumanymo iniciatoriai yra vilniečiai, kurie savo suolelį prieš porą metų pastatė Gedimino prospekte.

Ukmergėje praėjusią savaitę viešėjusi LISS generalinė sekretorė Aldona Droseikienė pasidžiaugė, kad pagirtiną tradiciją iš Vilniaus perėmė Ukmergė.

Pasak A. Droseikienės, ši lentelė ir užrašas jame – vienas iš būdų skleisti žinią apie išsėtinę sklerozę, vis dar ne visiems žinomą ir jaunus žmones palietusią ligą.

„Vardinis suoliukas bus tarsi nauja susitikimų vieta, o lentelė padės ukmergiškiams lengviau rasti juos vienijančią sąjungą, – kalbėjo viešnia. – Bendromis iniciatyvomis galėsime kontroliuoti ligą ir tarsi susidraugauti su ja. Niekas negydo geriau nei geras bičiulis šalia. Tai dar viena puiki galimybė gauti palaikymą ir susipažinti su naujais bendraminčiais.“

Draugijos „Mažoras“ vadovė G. Ivanovaitė susirinkusiuosius trumpai supažindino su išsėtinės sklerozės liga, jog gydymo būdais bei padėkojo visiems pagalbininkams, ypač rajono savivaldybės mero pavaduotojai Agnei Balčiūnienei, kuri ir buvo šios idejos generatore, surado lėšų ir parūpino lentelę.

„Gal ant šio suolelio poilsiui prisės jaunimas ar pagyvenę žmonės, gal einantys iš turgaus, pašto… – mintimis dalijosi draugijos vadovė. – Perskaitę užrašą lentelėje, gal daugelis susimąstys apie šia liga sergančius asmenis.“

Renginio metu už paramą dėkota ir rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėjai Astai Leonavičienei, Ukmergės rajono neįgaliųjų draugijos pirmininkei Zitai Kviklienei, Lietuvos paraplegikų asociacijos atstovui Mariui Kuprioniui, šios ceremonijos organizatorei, aktyviai draugijos narei Narinei Pacevičienei.

Ukmergiškius su gražia iniciatyva pasveikino atvykę draugai iš Rokiškio, Kupiškio, Panevėžio, Kauno draugijų.

Prie savo suolelio pasivaišinę šilta kava susirinkusieji bendrus pokalbius pratęsė „Big Stone“ viešbutyje. Kraštotyros muziejaus atstovai svečius supažindino su mūsų miesto istorija. Ukmergės vietos veiklos grupės administravimo vadovė Rasa Kumetaitienė pasakojo apie galimybę neįgaliesiems dalyvauti įvairiuose projektuose. Mintimis apie savo patirtis, nuveiktus darbus pasidalino ir kiti renginio dalyviai.

AUTORĖS nuotr.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas