„Tautodailė Ukmergės rajone - tradicijos ir novatoriškumas“, Kultūra

Parodoje – du kūrėjai

Oksana JUDAKOVA

VšĮ „Trys kaimai“ parodų koordinatorė

„Vilkamirgės“ galerijoje (Kęstučio a. 2–2, II aukštas) atidaryta Elvyros Kairiūkštytės (1950–2006) ir Vaidoto Žuko darbų paroda.

E. Kairiūkštytė buvo nepaprasto ir nelengvo likimo menininkė: ją tik gimusią vidury žiemos žmonės surado prie Širvintų gimdymo namų su prisegtu rašteliu. Mergaitė niekada nesužinojo, kas jos tėvai. Elvyra augo sovietiniuose vaikų namuose Vilniaus Žvėryne, po to – Kuršėnuose. Būtent čia, Kuršėnų vaikų namuose, pradėjo bręsti dailininkės talentas, neprisitaikantis charakteris.

Elvyra mokėsi Kauno dailės technikume, Vilniaus dailės institute studijavo grafiką (1971–1977). Neišdirbusi privalomų trejų metų pagal paskyrimą, Elvyra ėmė gyventi vien iš kūrybos. Lietuvai atgavus Nepriklausomybę, jau būdama suaugusi ji priėmė krikštą (krikštamote tapo skulptorė Ksenija Jaroševaitė) ir nuo tada buvo nuolatinė Arkikatedros ir kitų sostinės bažnyčių lankytoja. Penkiolika metų Elvyra gyveno uždarą gyvenimą ir be atvangos, pašėlusiu ritmu dirbo. Ji mirė viena savo dirbtuvėje 2006 m. balandžio 22 d. Po dailininkės mirties dirbtuvėje, į kurią beveik nieko nesikviesdavo, liko keli tūkstančiai įvairaus formato piešinių, tapybos darbų juodu arba spalvotu tušu ant didelių ir mažų popieriaus lakštų….

Beje, šiemet lapkričio mėnesį Elvyrai būtų sukakę 70 metų.

Kitas parodos autorius – dailininkas, žurnalistas, kolekcininkas V. Žukas. Jis yra surengęs pusšimtį autorinių tapybos, keramikos, koliažų parodų Lietuvoje ir užsienyje. Taip pat yra rengęs kultūrines ir religines radijo laidas, parašęs kelias knygas, pastatęs dviejų dalių televizijos filmą „Agrastų vynas“ apie neformalų mąstytoją Justiną Mikutį.

2015 m. Molėtų savivaldybė Alantos dvare įkūrė nuolatinę V. Žuko meno galeriją, kuriai dailininkas padovanojo 180 savo kūrinių. Ten pat, antrame Alantos dvaro aukšte, Vaidoto iniciatyva 2018 m. buvo įkurtas Palaimintojo Teofiliaus Matulionio muziejus, išleistas jo sudarytas dokumentinis fotoalbumas apie vyskupą-kankinį T. Matulionį.

Paroda veiks iki lapkričio 16 dienos.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas