Droždamas skulptūras menininkas atsižvelgia į tai, iš kokio krašto atvežta mediena.

„Tautodailė Ukmergės rajone - tradicijos ir novatoriškumas“, Kultūra

Kėdainių krašto muziejuje – tautodailininko drožtų angelų paroda

Gabrielė BRAZAITYTĖ

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto studentė

Liepos 27 dieną Kėdainiuose, Tradicinių amatų centre, Arnetų name, duris atvėrė dievadirbio, triskart konkurso-parodos „Auksinis vainikas“ nugalėtojo, Lietuvos tautodailininkų sąjungos nario Rimanto Zinkevičiaus paroda „Pasaulio medžio angelai“, kurioje lankytojai galės išvysti iš įvairių pasaulio šalių parsivežtos medienos išdrožtas skulptūras. Šešetą metų kaupta kolekcija Kėdainiuose lankytojų lauks iki rugpjūčio 31 dienos.

Vaikystėje keramika besidomėjęs bei kadaise su baime į šventųjų skulptūras žvelgęs menininkas, studijuodamas Stepo Žuko taikomosios dailės technikume, pamėgo drožybą ir ši tapo neatsiejama skulptoriaus gyvenimo dalimi. „Medžio drožyba – mano darbas, poilsis ir pragyvenimo šaltinis“, – pripažįsta dievadirbys. Menininko darbai žinomi ne tik Lietuvoje, bet ir svečiose šalyse. Už aktyvų dvišalį bendradarbiavimą R. Zinkevičius paskelbtas Vengrijos miesto Kiškunmajšos garbės piliečiu.

Nors pagrindine savo darbo medžiaga skulptorius įvardija ąžuolą, parodoje eksponuojami angelai ypatingi tuo, kad yra išdrožti iš įvairiuose pasaulio kraštuose augusių medžių. Ši tradicija prasidėjo skulptoriui nuvykus aplankyti Australijoje gyvenančios dukters. Iš atokaus žemyno menininkas parsivežė balzaminės karpažolės, pieno medžio, eukalipto ir kitokios egzotiškos medienos. Prie tradicijos puoselėjimo prisideda ir bičiuliai, po kelionių užsienyje menininkui atvežantys medžiagos kūrybai.

Paklaustas, ar turi angelą favoritą, menininkas prisipažįsta konkretaus kūrinio išskirti negalįs, tačiau kiek pagalvojęs priduria, jog tai galėtų būti iš lietuviškos kriaušės išdrožtas angelas, rankose laikantis smuiką.

Droždamas skulptūras menininkas atsižvelgia į tai, iš kokio krašto atvežta mediena: „Į rankas angelui įdedu kažką, kas būdinga tam kraštui – vynuogių kekę, saulėgrąžą, žuvytes. Iš Vanuatu parsivežtas medienos gabalėlis virto angelu, rankose laikančiu trimitą – kriauklę.“

Pasak Kėdainių krašto muziejaus vyriausiosios muziejininkės Reginos Lukminienės, ši paroda – gražios kėdainiškių ir ukmergiškių draugystės rezultatas. Etnografė džiaugiasi žmonių domėjimusi tautodaile. Anot muziejininkės, ne tik parodos, bet ir pats škotiško stiliaus muziejaus pastatas traukdavo svečius iš Lenkijos, Škotijos ar net Jungtinių Amerikos Valstijų. O pasaulį užklupus pandemijai, į kas mėnesį keičiamas parodas traukia ne tik Kėdainių gyventojai, bet ir vasaros sezono metu suaktyvėję svečiai iš kitų Lietuvos miestų.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas