Ukmergiškių komanda.

„Tautodailė Ukmergės rajone - tradicijos ir novatoriškumas“, Kultūra

Kūrėme floristinius kilimus

Virginija SAVICKIENĖ

Anykščiuose vyko tarptautinis floristinių kilimų konkursas tema ,,Anykščiai. Čia gera“. Kilimus pynė 21 komanda iš Lietuvos ir Latvijos. Kūrėjai varžėsi trijose konkursinėse grupėse: A grupės konkursantai kūrė ne mažesnį nei 10 kvadratinių metrų floristinį kilimą, B grupės – mažesnio ploto, C grupė – kompozicijas, aukštesnes arba platesnes nei 2,5 metro.

Šachmatų klubo ,,Juodasis rikis“ moterų komanda Sandra Noreikienė, Jurgita Amankavičienė, Janina Strikienė su sūnumi Martynu ir šių eilučių autorė dalyvavo A grupėje. Iš rapso sėklų, hortenzijų, kermėkų, varnalėšos žiedų buvo ,,išaustas“ šachmatinis kilimas šmaikščiu pavadinimu ,,Tik Anykščiuose gyvena karalienės“.

Nuo ankstaus ryto iki pat vakaro komandos dirbo prie savo kūrinių Vyskupo skvere, kad visą savaitgalį miesto šventės dalyviai galėtų grožėtis darbais.

Kitų metų liepos 24–25 dienomis šachmatų klubas ,,Juodasis rikis“ kartu su Veprių bendruomene dalyvausime pasauliniame gėlių kilimų projekte ,,XACOBEO21“, skirtame Santjago de Kompostela piligrimų keliui pažymėti. Prie projekto yra prisijungę 200 dalyvių iš 24 šalių: Pietų Amerikos, Afrikos žemynų, Indijos ir daugiausia – iš Pietų Europos. Lietuvoje prie projekto dar prisijungė Švėkšna ir Anykščiai. Projektas trunka dvejus metus, šįmet visi jo dalyviai galėjo siūlyti kilimų eskizus, tuomet vyko balsavimas ir išrinktas nugalėtojas, kurį tą pačią dieną visos prie projekto prisijungę organizacijos „aus“ savo miestuose. Mes pasirinkome Veprius, nes šis miestelis yra susijęs su piligrimyste.

Susipažinę su šio tarptautinio projekto organizatoriais sužinojome, kad gėlių kilimai Ispanijoje ir kitose pietų valstybėse gaminami daugiau nei 200 metų.Ten jie turi religinę prasmę. Per kiekvienus atlaidus, religines šventes žmonės jais išpuošia gatveles, kuriomis eis procesija. Tradiciškai moterys ir vaikai laukuose renka augalus, o vyrai kuria ir ant grindinio braižo eskizus.

Šiais laikais gėlių kilimais nuklotos gatvės traukia turistus, todėl jų gamyba pagrindinėse aikštėse ar gatvėse yra remiama savivaldybių. Bet vis dar yra pavienių žmonių, kurie gėlėmis gatves išpuošia savo iniciatyva.

Kilimo, kurį 2021 metais Vepriuose gamins šachmatų klubo ,,Juodasis rikis“ atstovės, eskizas.

Tokie kilimai pietų šalyse.

Mus remia:

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas