„Koplyčios Ukmergės rajone - sakraliniai paminklai“, Kultūra

Koplyčia Sližių kapinėse

Veprių seniūnijoje, Sližių kaimo kapinėse, stovi Kultuvėnų koplyčia. Ji priklauso Veprių Švč. Mergelės Marijos Rožančinės parapijai. Koplyčioje vyksta sekmadieninės ir kitos pamaldos.

XIX a. Kultuvėnuose buvo įkurta dvaro sodyba. Literatūroje minima, jog 1866 ir 1887 metais sodybos savininkai buvo Bielinskių šeima. Ji XIX a. antroje pusėje pastatė medinę koplyčią.

Nuo 2008 metų Kultuvėnų kapinių statinių kompleksas įrašytas į LR kultūros vertybių registrą kaip vietinės reikšmės architektūrinis, sakralinis kultūros paveldo objektas. Jį sudaro tradicinių liaudiškos architektūros formų koplyčia ir netaisyklingo plano tvora su vartais.

Koplyčia – su nedideliu bokšteliu-varpine, stačiakampio plano, užbaigto trisiene apside. Sienos suręstos iš sienojų ir apkaltos vertikaliai lentomis, stogas dvišlaitis, o bokštelio – keturšlaitis, su kylančiu kryžiumi-saulute. Koplyčios pagrindinio fasado architektūroje aiški klasicizmo stiliaus įtaka. Vidaus erdvė salinė, dengta lygiomis lubomis ir suskaidyta į tris zonas: prienavį, navą ir presbiteriją. Koplyčioje yra Sližių dvaro savininkams Bielinskiams skirtos memorialinės lentos. Šalia koplyčios yra ir jų kapas. Vartai akmenų mūro tvoroje, juosiančioje kapines, yra „plytų“ stiliaus, originalios architektūros, statyti tarpukariu. Tvora yra kapinių vakarinėje dalyje.

Paruošė Genovaitė KAZIELIENĖ

Mus remia:

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas