Visi susirinkusieji traukė bendrą dainą „Žemėj Lietuvos“.

„Antanas Smetona - iškiliausia Ukmergės rajono asmenybė“, Kultūra

Renginys, skirtas prezidento Antano Smetonos metams paminėti

Janina BADOKIENĖ

Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ Ukmergės klubas „Viltis“ organizavo renginį „Vis Lietuvos nepamiršiu“. Į Ukmergės kultūros centrą rinkosi senjorai iš Druskininkų, Birštono, Skuodo, Kėdainių bendrijų. Dalyvavo Europos vyresnio amžiaus žmonių sąjungos padalinio Lietuvoje (EURAG) Ukmergės skyriaus nariai.

Renginį pradėjo Ukmergės kultūros centro „Bočių“ moterų vokalinis ansamblis „Lyra“, kuris atliko literatūrinę–muzikinę kompoziciją, skirtą prezidentui. Akcentuota, kad A. Smetona buvo ne tik Vasario 16-osios akto signataras, politikas, bet pasižymėjo kaip kultūrininkas, lietuvių kalbos puoselėtojas, mokėjo septynias užsienio kalbas. Prezidentas buvo nuoširdžiai prisirišęs prie tėviškės, dėmesingas ir atidus gimtojo kaimo žmonėms. Ir jis niekada nepamiršo Lietuvos.

Kompoziciją pratęsė klubo solistas Valmantas Naraškevičius.

Mintimis apie A. Smetoną pasidalino Ukmergės rajono Garbės pilietė, Trečiojo amžiaus universiteto Ukmergės filialo dekanė Liucija Dzigienė. Ji priminė, kad dabartinis Antano Smetonos gimnazijos pastatas buvo pastatytas prezidento iniciatyva. Jis dalyvavo ir 1938 m. jos atidarymo iškilmėse. Gimnazija iki sovietų okupacijos 1940 m. buvo vadinama Antano Smetonos vardu, Lietuvai atgavus nepriklausomybę, 2001-aisiais šis vardas vėl grąžintas.

Su garbingu 85 metų jubiliejumi pasveikinome klubo narę Teresę Kadžienę.

Renginio vedėja Janė Juzėnienė pristatė atvykusius ir pagal etnografinius regionus, minėjo žmonių charakterio savybes, kalbėjo, kuo žymūs miestai, iš kurių atvažiavę svečiai, skaitė poetų eiles.

Tradiciškai senjorų renginiuose ne tik bendraujama, dalijamasi veiklos patirtimi, koncertuojama, bet ir prisimenama kolektyvų draugystės istorija. Druskininkų bendrijos pirmininkė Zita Jančiauskienė kalbėjo, kad su klubo „Viltis“ nariais Ukmergėje susitinka trečią kartą. Dalinosi prisiminimais, kaip 2014 m. druskininkiečiai dalyvavo Smetoninių šventėje Užugiryje, minint A. Smetonos 140-ąsias gimimo metines.

Birštono bendrijos nariai į renginį atvyko po ekskursijos po A. Smetonos dvarą, pabuvę prie naujai pastatyto paminklo prezidentui. Bendrijos pirmininkė Julija Birutienė džiaugėsi, kad patyrė daug puikių įspūdžių, daug sužinojo naujo, kad vaikščiojo tais pačiais, kaip ir A. Smetona, takais. Dėkojo klubo narei Danutei Gelūnienei už globojimą ekskursijos metu. Birštoniškiai pas klubo „Viltis“ narius vieši antrą kartą.

 Skuodo bendrijos pirmininkė Joana Viščiūnienė juokavo, kad pirmą kartą važiuodami į Ukmergę bijojo pasiklysti, nes „Skuods dėdle tuolei“ nuo Ukmergės. Joana sakė, kad skuodiškiai yra patys pirmiausi lietuviai, nes jų Apuolės piliakalnis, gyvenvietė yra pirma vietovė, Lietuvoje paminėta rašytiniuose šaltiniuose. Tai aprašyta Rimberto kronikoje, kai 853 m. švedai puolė gyvenvietę.

Žemaitijos regionas turi savo nuolatinius festivalius „Skambėk, Žemaitija!“, kuriuose nuolat dalyvauja Ukmergės klubas „Viltis“. Pirmininkė tikisi, kad plėsis bendradarbiavimo ratas ir su kitais Aukštaitijos kolektyvais. Skuodo saviveiklininkai atliko romansus, kuriuos, kaip pažymėjo Joana, dainuodavo ir A. Smetonos laikų salonuose.

Koncertavo Druskininkų bendrijos moterų vokalinis ansamblis „Druskelė“, Birštono mišrus choras „Sidabrinė gija“.

Esame dėkingi Kėdainių bendrijos (pirmininkė Zita Kazokevičienė) mišriam vokaliniam instrumentiniam ansambliui „Ašarėna“ (vadovė Gitana Adomavičienė), kuris skambiomis melodijomis sutiko besirenkančius renginio dalyvius, koncertavo scenoje, padėjo visiems sudainuoti bendrą dainą „Žemėj Lietuvos“, kvietė šokiui ir dainai po renginio.

Mus remia:

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas