„Koplyčios Ukmergės rajone - sakraliniai paminklai“, Kultūra

Koplyčia – be kryžiaus

Pabaisko miestelio kapinėse, netoli kelio Musninkai–Čiobiškis–Gelvonai–Vytinė, stovi medinė koplyčia. Jos pastatymo metai šaltiniuose nenurodomi. Teritorija priklauso Pabaisko Švč. Trejybės parapijai.

Koplyčios trikampis frontonas gerokai ištrauktas į priekį, kaip manoma, seniau turėjęs kolonų portiką, panašų į prieklėtį. Apsidė dvisienė, trikampio plano. Šoninių sienų langų angos didelės, stačiakampės, papuoštos gulsčiais sandrikais, suskaidytos į mažesnius langelius. Statinys apkaltas vertikaliomis lentomis. Pro prairusią apkalą vietomis matomi gulsti sienojai. Jie dalinai aptašyti, kaip senoviškų pirkių.

Ant pastato nėra kryžiaus, jo būklė – prasta. Stogas apkaltas skarda, vietomis lopytas ar kiauras, kai kurie langeliai – be stiklų. Koplyčia – neveikianti, pravėrus neužrakintas duris pamatome sustatytus kapinių kryžius, kitus daiktus.

Iš šios koplyčios į Ukmergės kraštotyros muziejaus fondus atkeliavo eksponatai „Nukryžiuotasis“ ir procesijų altorėlio fragmentas. Tai XVII–XVIII a. meistro, pažinusio ir perpratusio baroko dailę, palikimas.

Genovaitės KAZIELIENĖS tekstas ir nuotraukos

Mus remia:

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas