Respublikinio bočių renginio „Dainuojam Lietuvai ir Tau“ dalyviai.

Žmonės

Turininga išvyka į Pasvalį

Janina BADOKIENĖ

LPS „Bočiai“ Ukmergės klubas „Viltis“, vykdydamas projektą „Pabūkime drauge“, surengė išvyką į Pasvalį. Jos metu buvo numatyta ekskursija po miestą ir dalyvavimas respublikiniame LPS „Bočiai“ renginyje „Dainuojam Lietuvai ir Tau“.
Kelionė neprailgo, nes klausėmės įdomių Danutės Gelūnienės pasakojimų. Kadangi neseniai atsisveikinome su vasara ir gandrais, Danutė pateikė įdomių faktų apie ilgą jų kelionę. Važiuojant pro Panevėžį ji pasakojo apie visos apskrities miestus, jų ekonomiką, žymias vietas, žmones. Daug sužinojome ir apie Pasvalio kraštą – kad jis garsus žymiais žmonėmis, smegduobėmis, duona, alumi, sūriais, krepšiniu. Susidomėję klausėmės apie poetą Bernardą Brazdžionį, tris brolius Vileišius, daug nuveikusius Lietuvos labui.
Dar neprivažiavus Pasvalio mus pasitiko LPS „Bočiai“ Pasvalio bendrijos pirmininkas Antanas Indreliūnas kartu su Viliumi Grabskiu, kuris buvo mūsų gidu.
Ekskursiją pradėjome nuo Smegduobių parko, kuris veikia nuo 2009 m. Kaip sakė Vilius, tai vienintelis toks parkas pasaulyje. Smegduobės atsiranda vadinamuosiuose karstiniuose regionuose, kurie apima Biržų, Pasvalio ir dalį Panevėžio rajonų. Tai teritorija, kur netoli žemės paviršiaus yra gipsingi sluoksniai. Gipsui pradėjus tirpti, žemės gelmėse atsiveria tuštuma, kuri vėliau virsta smegduobe. Parke galima pamatyti keliasdešimt įvairaus dydžio ir amžiaus smegduobių. Vienos prisipildo vandens, o kitos būna tuščios. Kaip sakė gidas, kažkur yra nematoma kiaurymė, per kurią vanduo susigeria į žemę. Vaikščioti parke buvo smalsu, bet kartu – ir šiek tiek baugu. Nors gidas patikino, kad tikrai neprasmegsime. Taip pat parke gausu medžio skulptūrų, nutiesti dviračių ir pėsčiųjų takai, yra žaidimų, sporto, treniruočių aikštynai, pastatyti žibintai, suoleliai poilsiui. Bevandenėje smegduobėje įrengtas šešių šimtų vietų amfiteatras. Čia vyksta įvairūs rajono kultūros ir sporto renginiai.
Kitas aplankytas objektas – smegduobėje prie Lėvens upės į žemės paviršių iškilęs Žalsvasis šaltinis, kuriam spalvą suteikia ant šaltinio sienelių augantys dumbliai. Tai didžiausias šaltinis Pasvalio rajone ir giliausias urvas Lietuvoje. Šio povandeninio urvo skersmuo yra apie 5 m, gylis siekia 21 m. Jis atsirado apie 1960 metus.
Aplankėme prie Antano Stapulionio sodybos įkurtą Girnų muziejų. Pirmąjį eksponatą į tuščią sklypą prie namų A. Stapulionis parsigabeno 1979 m. Dabar tai kolekcija po atviru dangumi, kurioje sukaupta apie 300 girnapusių, daug dubenuotųjų (su įvairaus dydžio duobutėmis, prie kurių atsiradimo yra prisidėjusi ir žmogaus ranka) akmenų, keletas su pėda. Kaip pasakojo Vilius, padavimai byloja, jog pėdas akmenyse paliko Dievas, Jėzus Kristus, Marija, velniai ar kiti, kada jie vaikščiojo po Žemę ir akmenys dar buvo minkšti. Girnų muziejų jo įkūrėjas padovanojo Pasvalio krašto muziejui.
Apžiūrėjome Šv. Jono Krikštytojo bažnyčią, klausėmės gido papasakotos legendos apie smuikininką Antanėlį.
Laikas ragino baigti ekskursiją, rinkomės į Kultūros centrą renginiui „Dainuoju Lietuvai ir Tau“, kuris buvo skirtas Pasvalio taikos 462-ioms metinėms ir Baltijos kelio 30-mečiui paminėti. Susirinko senjorai iš LPS „Bočiai“ Biržų, Kelmės, Radviliškio, Šiaulių, Utenos, Kėdainių, Joniškio, Pakruojo, Naujosios Akmenės bendrijų. Renginyje dalyvavo Pasvalio rajono savivaldybės atstovai, LPS „Bočiai“ valdybos nariai, kiti svečiai.
Kalbėjo visų dalyvaujančių bendrijų pirmininkai. Klubo „Viltis“ pirmininkė Valerija Naraškevičienė dėkojo už nuoširdų priėmimą, už puikią ekskursiją, vylėsi tolesnio bendradarbiavimo. Pasisakančiuosius keitė meno saviveiklos kolektyvų pasirodymai. Mūsų klubui atstovavo Ukmergės kultūros centro bočių moterų vokalinis ansamblis „Lyra“ ( vad. Birutė Verbickienė), šokėjai Janina ir Semionas Kuprijaškinai. Baigę koncertinę programą visi sustojome prie Kultūros centro bendrai nuotraukai, po to fotografavomės prie paminklo Žygimantui Augustui.
Grįždami namo, kaip visada, dalinomės kelionės įspūdžiais, linksmomis istorijomis, dainavome.

Ukmergiškiai ekskursiją pradėjo nuo Smegduobių parko.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas