Paminklą atidengė šalies prezidentas G. Nausėda (kairėje) ir meras R. Janickas.

„Antanas Smetona - iškiliausia Ukmergės rajono asmenybė“, Aktualijos, Naujausi

Gimtajame kaime atidengtas paminklas Prezidentui Antanui Smetonai

Arvydas PĖŠINA

Prieš trejus metus subrandinta mintis Užulėnyje pastatyti paminklą Prezidentui Antanui Smetonai, minint jo 145 gimtadienį, buvo įgyvendinta. Tradicinėse Smetoninėse ne tik atidengtas paminklas Prezidentui, bet ir pristatytas sutvarkytas „Užugirio kiemo“ parkas, gausiai susirinkę šventės dalyviai galėjo grožėtis šokėjų pasirodymu bei klausytis Irūnos ir Mariaus Jampolskio koncerto.

Smetoninių iškilmės prasidėjo paminklo Prezidentui Antanui Smetonai atidengimu prie buvusios jo vardo mokyklos. Iškilmes pradėjęs Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda pakvietė visus pagerbti valstybės pamatus, pagerbti pirmuosius puslapius, kuriuos mūsų valstybė ryškiomis raidėmis įrašė istorijos knygoje. Pasak šalies vadovo, Antanas Smetona yra valstybės simbolis, kurio partija vadinosi „Lietuva“. Šis paminklas turi būti paskata sustoti ir pamąstyti, ką mes kiekvienas gero galime duoti Lietuvai. G. Nausėda palinkėjo skaityti kuo daugiau knygų – istorijos knygų. Tačiau net ir tada politikai negali galvoti, kad išmano absoliučiai viską ir gali būti teisėjais priimant sprendimus dėl žmonių, kurie gyveno prieš 70, 80 ar 100 metų.

Rajono meras Rolandas Janickas dėkojo visiems prisidėjusiems prie paminklo statybos. Šis idėjos įgyvendinimas parodo, kaip mes, būdami visi kartu ir turėdami bendrą tikslą, galime padaryti gražius ir reikšmingus darbus.

Paminklo autorius, Lietuvos Respublikos Vyriausybės Kultūros ir meno premijos laureatas skulptorius Antanas Žukauskas padėkojo už suteiktą progą sukurti skulptūrą ir paminėjo, kad Prezidentas A. Smetona pavaizduotas išėjęs į lauką pažiūrėti į savo mylimą kaimą.

Prezidentui G. Nausėdai ir rajono merui R. Janickui atidengus paminklą A. Smetonai, jį pašventino Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas.

Paminklo atidengimo iškilmes vedė ir mūsų kraštiečio Prezidento A. Smetonos mintis citavo aktorius Vidmantas Fijalkauskas, grojo Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas“.

Šventei persikėlus į Prezidento A. Smetonos vasaros rezidencijos parką, svečiai galėjo apžiūrėti sutvarkytą, atsinaujinusį parką. Jame jau žaliuoja ir Vasario 16-osios Akto signatarams skirti ąžuolai. Pristatydamas parką ir jame augančius ąžuolus meras paminėjo, kad „mes susirinkę iš visos Lietuvos esam pasiryžę tęsti mūsų didžiavyrių pradėtą darbą. Kad mūsų Lietuva būtų vieninga, nes tik vieningi mes galėsime išlikti.“

Teatralizuota šventės dalis persikėlė šalia dvaro, kur šimtai žiūrovų laukė atvykstančio Prezidento A. Smetonos. Laukiančiuosius garbaus svečio pasveikino ANBO eskadrilės lėktuvas. Iš dvaro balkono pasakęs sveikinimo kalbą Prezidentas su gimtadieniu pasveikino ir rajono burmistrą R. Janicką.

Smetoninių renginio vedėjas aktorius M. Jampolskis į sceną pakvietė devynias gražiausias renginio damas ir jas lydinčius karininkus iš klubo „Miško broliai“. Ponias šokti mokė pora iš „Lindyhopo“ klubo, jos turėjo įminti senovinių žodžių reikšmes.

Šventės dalyviai galėjo žaisti šachmatais, nusipirkti skanumynų ar įvairiausių dirbinių, dalyvauti senųjų amatų edukacijose, nusifotografuoti tarpukario laikus primenančioje fotoateljė. Ir atsisveikinti, pažadant susitikti kitų metų Smetoninėse.

Vijolės IVANAUSKIENĖS ir AUTORIAUS nuotraukos

Smetoninių iškilmės prasidėjo penktadienį Lėno šv. Antano Paduviečio bažnyčioje, kur vyskupas emeritas J. Kauneckas ir kunigai aukojo šv. Mišias už Lietuvą.

Prie pašventinto paminklo buvo dedamos gėlės, iškilmių svečiai ir dalyviai fotografavosi.

Teatralizuota šventės dalis vyko šalia dvaro, kur šimtus susirinkusiųjų sveikino ir Prezidentas A. Smetona.

Smetoninių vedėjas M. Jampolskis į sceną pakvietė gražiausios ponios rinkimų dalyves. Jas palydėjo “Miško brolių” karininkai.

Renginį savo dalyvavimu pagerbė pats Prezidentas A. Smetona su pirmąja ponia.

Garbingiausi renginio svečiai susėdo prie baltomis staltiesėmis dengtų staliukų.

Norintieji galėjo jėgas išmėginti prie šaškių lentų.

Šventėje netrūko pasipuošusių ponių ir ponų.

Koncertavo Irūna ir M. Jampolskis.

Mus remia:

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas