Ukmergės LIONS klubo nariai – kupini idėjų ir sumanymų. AUTORĖS nuotr.

Naujausi, Žmonės

LIONS klubas: nuo konkrečių darbų iki miestą garsinančių idėjų

Nijolė STUNDŽIENĖ

Jau beveik metai kaip Ukmergėje veikia jaunų, aktyvių, entuziastingų ukmergiškių įsteigtas LIONS klubas. Pavadinimas LIONS – tai angliškų žodžių „Liberty“ (laisvė), „Intelligence“ (intelektas), „Our Nations Safety“ (mūsų tautų saugumas) pirmųjų raidžių santrumpa. Lietuviškai LIONS reiškia „liūtai“, todėl dažnai klubų nariai taip ir vadinami. Pagrindinės šios organizacijos veiklos kryptys – pagalba neįgaliesiems, šeimoms, auginančioms vaikus su negalia, laikiniesiems vaikų globėjams. Per pirmuosius veiklos metus Ukmergės „liūtai“ jau išgarsėjo visiems matomais darbais – miesto pėsčiųjų perėjose neįgaliesiems įrengė nuovažas, tapo Tulpiakiemio kaimo socialinio verslo iniciatyvos globėjais, dalyvavo paramos ir labdaros akcijoje „Tulpė gali pažaboti smurtą“, prisidėjo prie mokinių mokomųjų bendrovių veiklos…

Šiek tiek istorijos

Tarptautinė LIONS asociacija vienija beveik 50 000 klubų, veikiančių 180-yje šalių su 1,6 milijono narių. Šiai asociacijai pradžią davė Čikagos draudimo agento Melvino Joneso svajonės ir tikėjimas, kad „žmonės turi suprasti ir numatyti tai, kad vardan mūsų visuomenės gerovės yra būtina teikti paramą ir visokeriopą pagalbą”. 1917-ųjų birželio 7 dieną jis įkūrė LIONS klubų asociaciją. Tų pačių metų spalio 8-ąją Dalase, Teksaso valstijoje (JAV), paskelbti LIONS klubų nuostatai ir patvirtintas jos prezidentas, parinktos atributikos spalvos – auksinė ir violetinė, suformuluoti šio judėjimo tikslai bei etikos kodeksas. LIONS klubai išplito JAV, po to Kanadoje, Kinijoje, Meksikoje ir kitose šalyse.

Esminis posūkis LIONS tarptautinėje veikloje įvyko 1925 metais, kuomet amerikiečių rašytoja, politikos aktyvistė ir dėstytoja Helena Keller, kuri buvo akla ir kurčia, kreipėsi į tarptautinę LIONS asociaciją ir paragino jos narius tapti „aklųjų riteriais kovoje prieš tamsą“. Nuo to laiko LIONS klubai aktyviai pradėjo rūpintis aklaisiais ir silpnaregiais. Ši veikla tapo pasaulinio LIONS judėjimo prioritetu.

Pirmieji klubai Europoje susikūrė po 1948 m. Švedijoje, Prancūzijoje ir Šveicarijoje.

LIONS judėjimo užuomazgos Lietuvoje atsirado 1990 metais, oficialiai Lietuvos LIONS apygarda D-131 veikia nuo 2004 m. balandžio, kai buvo registruota Oak Brooke (JAV) veikiančios tarptautinės LIONS direktorių tarybos sprendimu.

Lietuvos LIONS klubų laikinoji apygarda D-131, kuriai 2018-2019 metų sezoną vadovauja gubernatorius Gintautas Piragis, vienija 34 klubus (iš jų 10 moterų klubų, kiti – vyrų arba mišrūs). Taip pat veikia ir 3 jaunesnius žmones vienijantys LEO klubai.

Organizacijos emblema – auksinė „L“ raidė apvaliame violetiniame fone, kurį juosia auksinė juostelė, o šonuose – dviejų į skirtingas puses žiūrinčių liūtų profiliai – vienas žvelgiantis į praeitį, kitas – į ateitį. Tai simbolizuoja pasididžiavimą praeitimi ir pasitikėjimą ateitimi.

Kiekvieno LIONS klubo moto yra labai paprastas – „Mes tarnaujame“.

Noras prisidėti prie Ukmergės gerovės

LIONS klubams, balandžio mėnesio duomenimis, Lietuvoje priklausė 672 nariai. Tarp jų ir vienas jauniausių – pernai įsteigtas ukmergiškių klubas, kuris šiuo metu vienija 18 veiklių verslininkų, medikų, teisininkų, švietimo ir kitų sričių atstovų.

Klubo prezidentai renkami vienerių metų sezonui. Kol kas Ukmergės „liūtams“ vadovauja pedagogas, rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas. Tačiau nuo liepos šias pareigas perims naujai išrinkta prezidentė – notarė Nijolė Pukėnaitė.

Ukmergiškiai du kartus per mėnesį renkasi Kauno gatvėje esančios picerijos „Optima 13“ patalpose ir drauge planuoja veiklą, aptaria iškylančius klausimus, ieško sprendimo būdų, pateikia savo idėjas ir sumanymus. O jų niekada netrūksta.

Susitikus su Ukmergės LIONS klubo nariais, pirmiausia norėjosi sužinoti, kaip kilo mintis burtis po šios organizacijos vėliava, kas buvo iniciatorius, idėjų generatorius. Tądien į būrį susirinkusieji vieningai tvirtino, jog sumanymas Ukmergėje steigti LIONS klubą kilo V. Kalinui. Tačiau jis savo bendraminčiais įvardijo Aurelijų Deviatnikovą ir Agnę Tėvelytę-Petronienę.

Pasak prezidento, iš pradžių buvo suburta 8 žmonių iniciatyvinė grupė. Po pirmų bendrų susitikimų paaiškėjo, jog ne visų nuomonės ir požiūris į veiklą sutampa. „Tuomet pamaniau, kad kas susirinks po poros savaičių į antrąjį pokalbį, su tais ir steigsime klubą, – prisiminimais dalijosi V. Kalinas. – Kai atėjau, radau tik Aurelijų ir Agnę. Likome trise, todėl buvau šiek tiek sumišęs. Bet rankų nenuleidome.“

Pasak Vaidoto, iš pradžių norėjosi jauniems ukmergiškiams perduoti žinią, kad Ukmergėje gali įsisteigti klubas, kuris vykdytų pagalbos veiklas.

„Mano pirminis sumanymas buvo sukurti organizaciją iš jaunų, kūrybingų žmonių, kurie prisidėtų prie Ukmergės gerovės, kad jaunimas turėtų galimybę kartu puoselėti geras veiklas, – pasakojo V. Kalinas. – Aš pats net neplanavau tapti nariu. Kai nepavyko pirmasis bandymas, pajutau didesnę atsakomybę, todėl ir pasiūlytų vadovo pareigų neatsisakiau.“

Bendru sutarimu nuspręsta steigti klubą, kaip juridinį vienetą, kad ateityje būtų galima užsiimti platesne veikla, dalyvauti projektuose, gauti paramą. Tačiau, pirmiausia, vadovaujantis LIONS įstatais, reikėjo surasti ne mažiau kaip 20 narių. Ir šį planą pavyko įgyvendinti – susibūrė puiki bendraminčių grupė.

„Esame pagal amžių jauniausias klubas. Narių metų vidurkis – 39-eri“, – pasidžiaugė pašnekovas. Ir pridūrė, jog klubo steigimo rūpesčiai gulė ant Aurelijaus, kuriam patikėtos sekretoriaus pareigos, pečių.

„Praėjo metai ir atrodo, kad tų rūpesčių nė nebuvo“, – pokalbio metu juokavo A. Deviatnikovas.

Kadangi LIONS klubus vienija tarptautinė asociacija, dokumentų registracija vyko Jungtinėse Amerikos Valstijose. Ukmergiškiams, pasak Aurelijaus, labai padėjo dabartinis LIONS klubų Lietuvoje apygardos gubernatorius G. Piragis, kuris vadovavo Vilniaus Vytauto Didžiojo LIONS klubui. Jis tuomet lankėsi Las Vegase ir sutvarkė visus reikiamus dokumentus.

Praėjusių metų rugsėjo 15-ąją Palangoje įvyko ukmergiškių klubo inauguracija, vadinamaisiais krikštatėviais tapo Vilniaus Vytauto Didžiojo LIONS klubas.

Pagalba neįgaliesiems

Pirmosios veiklos idėjos buvo susijusios su konkrečia pagalba neįgaliesiems. Klubo nariai į pokalbį pakvietė ukmergiškę Jurgitą Vasiliauskienę, auginančią neįgalų sūnų, kuri supažindino su svarbiausiomis problemomis. Paaiškėjo, jog Ukmergėje sunku judėti su vežimėliais, ypač pervažiuoti gatvę. Mat tarp šaligatvio bordiūro ir perėjos ratukai įkrenta į duobę, tenka stoti ir vežimėlį nešti.

„Svarstydami, kuo galėtume padėti, galvojome surengti akciją ir visiems parodyti, kad egzistuoja tokia problema, – prisiminė V. Kalinas. – Tačiau kažkuris iš narių, berods Nerijus, pareiškė, jog nebūtinos jokios akcijos, tiesiog reikia imtis darbų.“ Taip buvo nuspręsta gatvėse prie pėsčiųjų perėjų patiems įrengti rampas – nuožulnias metalines plokštumas, skirtas užlipti ar užvažiuoti į aukštesnį lygį. Pirmoji praėjusiais metais atsirado Kauno gatvėje priešais Kultūros centrą. Vėliau dar trys, pritaikytos neįgaliesiems, mamoms su vežimėliais bei sunkiai vaikštantiems žmonėms, įrengtos prie ligoninės, Technologijų ir verslo mokyklos bei Kauno ir Deltuvos gatvių sankryžoje, prie Vėliavnešių paminklo. Ateityje LIONS klubas savo jėgomis ir lėšomis planuoja tokias nuovažas sumontuoti Vytauto-Anykščių gatvėje, nes netoliese esančio vadinamojo neįgaliųjų bendrabučio gyventojai taip pat negali be trukdžių pervažiuoti gatvės. Dar viena rampa turėtų atsirasti Vytauto gatvėje, ties „Ryto“ specialiąja mokykla.

Neseniai LIONS klubo nariai Ukmergės krašto neįgaliųjų sąjungos patalpose, esančiose Vasario 16-osios gatvėje, įrengė praustuvą.

„Lietuvos paraplegikų asociacijos narys ukmergiškis Marius Kuprionis, su kuriuo bendravome, mums papasakojo, jog Ukmergėje gyvena regos sutrikimų turintis vyras, kuris puikiai atlieka masažus, – apie dar vieną realizuotą iniciatyvą pasakojo V. Kalinas. – Minėtasis masažuotojas šias paslaugas norėjo teikti ir Neįgaliųjų sąjungos nariams, tačiau organizacija, norėdama imtis šių paslaugų, turi gauti higienos pasą. Deja, jo neišduoda, nes masažo patalpose nėra kanalizacijos ir negalima įrengti plautuvę. Sąjungos vadovė neva dėl to kreipėsi į daugelį įmonių, tačiau visi aiškino, kad nuotekų sistema kitoje pastato pusėje, todėl nėra galimybių kažką pakeisti. Mūsų nariai ten apsilankė ir šią problemą išsprendė.“

Pakvies į baltąją vakarienę…

Pasiteiravus apie lėšas, kurios būtinos vykdant tam tikrus darbus, Vaidotas prisipažino, jog kol kas naudojami savi resursai – nario mokesčio pinigai bei asmeninės lėšos. „Dabar patys darome gerus darbus, – šypsojosi pašnekovas. – Vėliau, kai mumis patikės, organizuosime ir labdaros renginius.“

Beje, vienas tokių jau numatytas – rugpjūčio 22-ąją LIONS klubo nariai ukmergiškius kvies į „Vakarienę baltai“. Tokie elegantiški piknikai populiarūs daugelyje šalių, jie jau ne vienerius metus organizuojami Vilniuje. Esminis šventės, kuri Ukmergėje vyks pirmą kartą, akcentas – balta dalyvių apranga, baltomis staltiesėmis serviruoti stalai… Apie planuojamo renginio detales klubo nariai kol kas neskuba pasakoti ir žada ukmergiškius apie tai informuoti artėjant šventei. Juolab kad tokių vakarienių vietos slaptumas dažnai saugomas iki paskutinės minutės.

„Jau rūpinamės renginiui po atviru dangumi reikiamais leidimais, kitais reikalais, – kalbėjo V. Kalinas, pridurdamas, jog šios idėjos autorė yra Renata Račickienė. Pasak sumanytojų, ši balta vakarienė bus skirta daugiau bendruomenės būrimui, pasibuvimui su draugais, pažįstamais, kaimynais.

Dalino tulpes, teikė nominacijas…

Pasakodami apie savo veiklą klubo nariai minėjo ir gegužės pradžioje visoje Lietuvoje vykdytą Tulpių dieną, į kurią taip pat įsijungė. Akciją „Tulpė gali pažaboti smurtą“ inicijavo VšĮ LIONS Quest Lietuva ir šalies LIONS klubai. Šios iniciatyvios esmė – brangiau nei parduotuvėje įsigyti tulpių ir dalį pinigų skirti mokinių poreikiams. Vieni klubai tulpes tądien dalino, pardavinėjo savo miestų gyventojams, o ukmergiškiai gėlėmis pradžiugino Ukmergės ligoninės Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriuje besigydančias mamas ir močiutes, skyriaus personalą. Už akcijai skirtas lėšas „Šilo“ progimnazijos penktokų klasei bus nupirkti „LIONS Quest“ socialinių ir emocinių kompetencijų ugdymo programos „Paauglystės kryžkelės“ pratybų sąsiuviniai.

Prisidėta ir prie mokinių mokomųjų bendrovių (MMB) veiklos, lyderystės gebėjimų ugdymo. Rajone pirmą kartą surengus Ukmergės regiono MMB mugę LIONS klubas įsteigė nominaciją už geriausią socialiai atsakingo verslo idėją. Ji atiteko Antano Smetonos gimnazijos mokinių mokomajai bendrovei „Jaukinukai“, pardavinėjusiai megztus ir nertus gaminius, o gautas lėšas paaukojusiai Jasiuliškių socialinės globos namų dienos užimtumo centrui „Ąžuolas” .

Klubo nariai palaiko Siesikų seniūnijos Tulpiakiemio kaimo socialinio verslo idėją ir jau pradėjo darbo centro statybą. Į šį kaimą darbdaviai patys pristato norintiems dirbti žmonėms priemones bei žaliavą, o šie gamina produkciją. Kol kas nusivylusiųjų nėra, bet trūksta patalpų. Ukmergės LIONS klubo iniciatyva į Tulpiakiemį perkels vienos neveikiančios ir išardytos mokyklos pastatą. Šiuo metu jau vykdomi paruošiamieji darbai. Ateityje, kaip pasakojo klubo nariai, planuojama susidraugauti su kuriuo nors švedų ar kitos skandinavų šalies LIONS klubu ir galbūt kartu vykdyti šį projektą.

V. Kalinas pasidžiaugė, jog klubui tarpininkaujant du Jono Basanavičiaus gimnazijos moksleiviai šią vasarą nemokamai turės galimybę išvykti į tarptautines jaunimo stovyklas, rengiamas Turkijoje ir Kroatijoje.

Balandžiai ir dėmesys regos negalios žmonėms

Tarp ateities planų – dar vienas neįprastas sumanymas. LIONS klubai veiklos prioritetu laiko pagalbą akliesiems ir silpnaregiams. Todėl ukmergiškiai po ilgų svarstymų nutarė Brailio raštu daugelio miestelėnų lankomoje vietoje užrašyti Ukmergei aktualų tekstą, kurį liečiant būtų galima perskaityti. Šią idėją pasiūlė menininkas Andrius Janulis. Jo nuomone, geriausia vieta šiai stilizuotai metalinei plokštei – Vilkmergėlės upelio tiltas.

„Ilgai diskutavome, ką turėtume užrašyti, kad visiems būtų įdomu ir patrauklu, – apie idėjos realizavimą pasakojo klubo vadovas. – Ieškojome įsimintinų prezidento Antano Smetonos žodžių, kuriuos jis būtų sakęs ukmergiškiams, perskaitėme bemaž visus poeto Vlado Šlaito tekstus, tačiau taip ir neradome tinkamiausio varianto. Tuomet A. Janulis pasiūlė užrašyti Algirdo Kaušpėdo prieš tris dešimtmečius atliktos garsios dainos žodžius „balandžių daug Ukmergėje…“ Būtent šis kūrinys Ukmergę ir pavertė balandžių miestu. Taigi, visomis išgalėmis padėsime menininkui įgyvendinti šį netradicinį užmojį…“

Klubo nariai lankėsi Lietuvos aklųjų bibliotekos Ukmergės padalinyje ir tarėsi, kaip pasirinktą tekstą išversti. Jau sukurti pirmieji bandomieji projekto maketai. V. Kalinas atviravo: „Vienas regos negalią turintis žmogus, Brailio raštu perskaitęs užrašyti ketinamus žodžius, apsiverkė…“ Šis jausmų protrūkis LIONS klubo nariams tik įrodė, jog jie ne veltui stengiasi ir dirba. Anot Vaidoto, ateityje projektą būtų galima papildyti mokomąja lentele, prie kurios priėję žmonės galėtų pasimokyti Brailio rašto abėcėlės.

Lietuvos LIONS judėjime jau prigijusios ir kelios ilgametės tradicijos. Kiekvieną pavasarį susivieniję visi klubai vykdo aplinkos švarinimo talkas. Tokią šiemet rengė ir ukmergiškiai. Taip pat kasmet rudenį klubų nariai su šeimomis važiuoja į Lietuvos LIONS klubų forumus ir mokymus, kurie dažniausiai vyksta Palangoje arba Druskininkuose.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Aurelija :
    Tik pirmyn!Su idėjomis,kilniais darbais, siekiais ir atsidavimu.O jeigu pritrūkst rankų ,visada pasiruošusi padėti 😉
  • Rudys :
    Liūtais ir vadinkites,o ne lions o jei užsaket reklaminį straipsnį pažymėkit!O geriau tuos pinigus isdalinkit prie Eifelio bomzams pagiriotiems;)

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas