Perkirpus simbolinę juostelę, atidarytas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio ąžuolynas. Iš kairės – A. Gaižutis, S. Zinkevičius, A. Augūnas, A. Pusvaškienė, S. Jackūnas ir A. Hofmanas.

„Didžiausia Lietuvos kryžkelė - istorijos sūkuriuose“, Aktualijos, Naujausi

Stiebiasi Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio ąžuolynas

Artėjant Valstybės dienai Lietuvos miško savininkų asociacijos (LMSA) Ukmergės skyrius organizavo renginį. Jo metu paminėta Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo diena bei LMSA 25-metis. Ta proga Lyduokių seniūnijos Slabados kaime atidarytas 2016 metų pavasarį pradėtas kurti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio ąžuolynas. Po to šventės dalyviai diskusijai buvo pakviesti į Užulėnį, prezidento Antano Smetonos dvarą.

Šventinis renginys prasidėjo Anykščių regioniniam parkui priklausančiame Siesarties upės kraštovaizdžio draustinyje, šalia valstybės saugomo Felinkos ąžuolo, kur aktyvių LMSA narių Algirdo ir Audronės Augūnų nuosavoje valdoje 2016 metais pasodintas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio ąžuolynas. Čia atvyko LMSA pirmininkas Algis Gaižutis, LMSA valdybos nariai Vidmantas Čaikauskas, Kazimieras Šiaulys, Saulius Tirevičius, Gintautas Versekėnas ir Dovilė Lileikienė, asociacijos administracijos vadovės padėjėja Živilė Navardauskė, LMSA Ukmergės skyrius, kuriam vadovauja Antanas Hofmanas, nariai, Aleksandro Stulginskio universiteto (ASU) Arboretumo vadovas Juozas Girinas, Lietuvos miškininkų sąjungos Girininkų bendrijos pirmininkas Raimondas Juzikis, miško savininkų kooperatyvo „Aukštaitijos šilas“ vadovai, taip pat dalyvavo Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Stasys Jackūnas, Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vedėjas Salvijus Stimburys, Lyduokių bendruomenės pirmininkė Auksė Pusvaškienė, buvęs miškininkas ir politikas Kazys Grybauskas, tautodailininkas Stanislovas Zinkevičius, kiti svečiai.

Susirinkusieji, tarp kurių buvo nemažai 2016-iais dalyvavusių šimtmečio ąžuolyno sodinimo talkoje, apžiūrėjo per dvejus metus gerokai ūgtelėjusius ir suvešėjusius ąžuoliukus. A. Hofmanas prisiminė, kad ukmergiškiai miško savininkai ąžuoliukų sodinimo talką organizavo atsiliepdami į biržiečių iniciatyva surengtą akciją „Pasodinkime po 100 ąžuolų 100-ui Lietuvos valstybingumo metų“. LMSA Ukmergės skyriaus nariai, rajono savivaldybės administracijos, Lyduokių seniūnijos ir bendruomenės atstovai, miškininkai, politikai Siesarties upės kraštovaizdžio draustinyje sodino 4–5 metų ąžuoliukus, išaugintus Kėdainių miškų urėdijos medelyne. Beje, šie sodinukai buvo išauginti iš gilių, surinktų iš Ukmergės krašte augančių šimtamečių Felinkos, Lentvorų, Viškonių ąžuolų, kurie yra valstybės saugomi gamtos paveldo objektai.

Kaip teigė A. Augūnas, jo šeimai priklauso 12 hektarų miško sklypas. Ąžuolynui skirta jo dalis, kurią ukmergiškiai įsigijo gimus anūkui Danieliui.

„Kadaise šioje vietoje buvo palivarkas, jame gyveno žmonės, jie sodino medžius. Dabar nei žmonių, nei pastatų nelikę, tačiau medžiai žaliuoja…“ – sakė A. Augūnienė.

Kaitrią birželio pabaigos dieną renginio svečiai susibūrė į Felinkos ąžuolo paunksnę. Šis senolis 1988 m. buvo paskelbtas vietinės reikšmės gamtos paminklu, vėliau įtrauktas į valstybės saugomų gamtos paveldo objektų sąrašą. Pasak A. Augūno, miškotyros specialistai neseniai šiek tiek pakoregavo žinias apie Felinkos ąžuolą. Neabejojama, jog šiam gamtos milžinui – ne mažiau nei 500 metų, jo aukštis siekia ne 16, o beveik 25 metrus.

Rajono savivaldybės administracijos direktorius S. Jackūnas pažymėjo, jog šis ąžuolynas pasodintas išskirtinėje vietoje, pro ją driekiasi baidarių maršrutas, Siesarties upę sujungiantis su Šventąja. Ruošiamas projektas, kad ši vaizdinga vietovė taptų patraukliu ir vandens turistų lankomu objektu. Tikimasi, kad įrengus laiptelius, suolelius, sutvarkius pakrantę baidarininkai galės čia stabtelėti ir atsikvėpti, o tuo pačiu apžiūrėti gamtos paminklą.

Prieš dvejus metus, minint Valstybės dieną, Lietuvos valstybingumo šimtmečio ąžuolyną papuošė ukmergiškių menininkų Rimanto ir S. Zinkevičių iš ąžuolo masyvo sukurtas stogastulpis. Jį ir ąžuolyną pašventino Ukmergės švč. Trejybės ir Lyduokių šv. arkangelo Mykolo parapijų klebonas kunigas Šarūnas Petrauskas.

Šio renginio dalyviai pasodino du ąžuoliukus. Vienas jų skirtas LMSA 25-mečiui. Daugiau nei 2 metrų aukščio sodinuką parūpino ir iš ASU Arboretumo atvežė K. Grybauskas. Kaip teigė J. Girinas, tai nepaprastas medelis. Šis glaustašakis ąžuoliukas kilęs iš Rusijoje, Voroneže, augančio ilgaamžio ąžuolo. „Kelias jo giles į Lietuvą atvežė garsus miškininkas, buvęs Miškų fakulteto dekanas doc. Pranas Džiaukštas. Vienas iš jų išaugęs ąžuoliukas pasodintas prie tuometinės Žemės ūkio akademijos. Dabar jau renkame jo subrandintas giles, jas sėjame. Iš jų atrenkame apie 20 proc. sodinukų, kurie atkartoja kilmingos „motinos“ augimą…“ – sakė J. Girinas, kuris būdamas Kėdainių miškų urėdu pradėjo Lietuvos ąžuolų senolių klonavimą.

Kitas ąžuolyne pasodintas sodinukas atkeliavo iš Žemaitijos. Jį atvežęs R. Juzikis sakė, kad tai dovana ateities kartoms.

Perkirpus simbolinę juostelę ir atidarius Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio ąžuolyną, renginio dalyviai persikėlė į prezidento Antano Smetonos dvarą, kur padėkota savo valdas puoselėjantiems miško savininkams. Ukmergės rajono savivaldybės mero padėkos įteiktos aktyviems miškininkystės tradicijų puoselėtojams – LMSA Ukmergės skyriaus pirmininkui A. Hofmanui ir aktyviam skyriaus nariui A. Augūnui. Taip pat apdovanojimus įteikė LMSA pirmininkas A. Gaižutis.

Po to susirinkusieji pakviesti diskusijai apie ateinančio šimtmečio Lietuvos miškus. ASU Arboretumo vadovas J. Girinas dalijosi patarimais, kokius medžius vertėtų auginti privačių miškų savininkams. Girininkų bendrijos pirmininkas R. Juzikis skaitė pranešimą apie medžiojamų žvėrių daromą ir drastiškai kasmet augančią žalą miškams – „Ar turėsime ateityje jaunuolynų?“ Pranešėjas pateikė nemažai statistikos apie kanopinių žvėrių skaičių ir jų daromą žalą miškams, taip pat dalijosi mintimis, kaip galima reguliuoti žvėrių skaičių, kaip miško savininkai galėtų apsaugoti savo medynus.

Apibendrindamas diskusiją A. Gaižutis pažymėjo, jog Lietuvoje jaunuolynai neišnyks. Taip pat jis išreiškė mintį, kad teisė privačiose žemėse reguliuoti žvėrių skaičių turėtų būti suteikta sklypų savininkams.

Šventinis renginys baigėsi Ukmergės rajono medžiotojų medžioklės trofėjų parodos lankymu Užugirio mokykloje-muziejuje.

AUTORĖS nuotraukos

Renginio dalyviai pasodino LMSA 25-mečiui skirtą ąžuoliuką.

Ukmergės rajono medžiotojų medžioklės trofėjų parodos gidu buvo A. Hofmanas (dešinėje), šalia – K. Grybauskas ir J. Girinas.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas