Dainiaus VYTO nuotr.

Aktualijos

Pasisakau už piliakalnio istorinį vaizdą

Giedrius AUGLYS „Miestiečiai gedi piliakalnio medžių“, „Gimtoji žemė“, Nr. 28.

Vidmantas LEŠČIUS

Piliakalniai yra visuomenei žinomiausi ir įspūdingiausi archeologijos paminklai. Ant legendomis apgaubto Ukmergės piliakalnio keletą amžių stovėjo medinė pilis. Istoriniai šaltiniai teigia, kad pilį surentė legendinio Palemono ainio ir Mindaugo brolio Dausprungo vyrai. Pilies kalnas istoriniu laikotarpiu visada buvo tuščias, padengtas tik velėna, kad jos įgulai būtų gerai matomi stebėjimo ir šaudymo (akmenų ir rąstų mėtymo ir pan.) sektoriai. XIV a. pilis buvo dažnai puldinėjama kryžiuočių.

Ką mes norime dabar matyti ir išsaugoti? Pilies kalną (naktį net apšviestą) kaip istorinę piliavietę, valstybės saugomą mūsų praeities paminklą ar žalią medžių lajų kupetą senamiesčio širdyje? Tokių medžiais apaugusių kalvų gausu Ukmergės rajono vaizdingoje teritorijoje, o piliakalnis miesto centre – antras toks Lietuvoje po sostinės Vilniaus!

Tai kodėl jis, garbingos praeities paminklas, daugelį dešimtmečių galbūt net sąmoningai buvęs užmaskuotas ir paslėptas po medžiais, ir toliau turi likti kalva, pusiau pridengta išpuvusiais medžiais?

Man nėra tas pats, kokią Ukmergę mato mūsų miesto svečiai ir mes, čia gyvenantys. Esu grynas ukmergietis, istorikas, kariškis, buvęs archeologas muziejininkas, parašęs ir apgynęs diplominį darbą tema „Ukmergės rajono archeologiniai paminklai“. Dar galiu pridurti, kad esu užkietėjęs medžių sodintojas ir puoselėtojas, pavyzdingos sodybos su paukščių inkilais bei gandralizdžiu savininkas. Suprantu ir pritariu, kad piliakalnio teritorijoje augantys medžiai aukojami vardan to, kad ukmergiečiai iš naujo atrastų, miesto svečiai ir turistai pamatytų unikalią Ukmergės įžymybę.

Dar kelios mintys apie medžius. Manau, kad miestuose jie nusipelno augti parkuose, tarsi jų gerovės oazėse, ir džiuginti poilsiaujančius bei pramogaujančius miestelėnus. Kokią naudą teikia pavieniai, „prievarta“ į trinkelėmis nuklotus šaligatvius įsodinti želdiniai? Betono gniaužtuose surakinti augalai nuolat kenčia vandens, naudingųjų medžiagų stygių…

Pritariu minčiai, kad ateityje būtų atidengtas, pašalinant menkaverčius medžius ir krūmynus, už savivaldybės pastatų esančio Pilies parko aukštumos vaizdas.

Tikiu, kad šios, nors ir skausmingos, priemonės padės naujai pažvelgti į Ukmergės kraštovaizdį. O visi tie, kurie išsako savo nuomones apie miesto tvarkymą, manau, yra savo krašto puoselėtojai.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Karpis :
    idomu kiek jam sumokejo uz ta straipsneli, euru tai sociai skirta.
  • UKM :
    nugriaukit tą namą sugriuvusį ant piliakalnio
  • Mastytojas :
    Na, plikas piliakalnis ir, tarkim, vienas ar du dideli medžiai viršuje turbūt pagyvintų vaizdą
  • jo :
    Geriausius ispjove! O, kuriuos gal ir reiketu nupjauti,palikti.Salia gyvenantys,skundesi del lapu,bet kazkodel is tos puses nenupjove. Virsuje, "nususes" likes. O, ekspertai,vienas uz kita geresni! Ziuresim, tik, kuris atsakomybe prisiims,kai bus kas nors ne taip.
    • Daiva :
      Po dvieju metu nebus nei vieno veikejo ,tai nebus ir kam atsakyti.
  • Ukmergiskis :
    Nupjovė iškirto medžius ir paliko plika piliakalnį negalvodami daro kad bus kaip Gedimino kalne kai pradės irti piliakalnis.
  • Ukmergiskis :
    N
  • Žinovas :
    Iš kur ir atsikapsto tokių "žinovų","ukmergiečių" ir "mylėtojų" žinančių ko reikia ukmergiečiams,žinančių "kaip reikia","kaip buvo" ir pan. Jaučiu,kad net užlipęs ant piliakalnio tik jaunystėj buvo,kad kliedi apie supuvusius medžius.Te nueina,apsidairo-nupjauti dar guli ir supuvusių nematyt.Anksčiau tik partija žinojo kas teisinga,kas reikalinga,kaip turi būti.Pasirodo,kad dar ir dabar atsiranda tokių,kurie žino kaip reikia,o kaip ne. Kitų žmonių nuomonė nesvarbi? Tik mes patys,krašto žmonės,jį ir kuriame,saugome atminimą,norime daryti savo kraštą gražesniu ir mielesniu,o ne klausyti ano meto "istorikų","kariškių" ir kitų veikėjų rašiusių kokius tai "diplominius".
    • Žinovui??? :
      Taigi, Tamsta išliejai tulžį ant žmogaus ir užmiršai išsakyti savo nuomonę dėl medžių - palikti ar nupjauti? O nuomonių reikia kuo daugiau. Tik žinoma apie problemą, o ne apie autorių.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas