Vėliavomis papuoštos transporto priemonės traukė praeivių dėmesį.

Aktualijos, Naujausi

Ukmergė taps dviračių miestu?

Paskutinį vasaros penktadienį Turizmo ir verslo informacijos centre finišavo Erazmus+ programa Jaunimo mainai „Velo city“. Savaitę vykusio tarptautinio renginio metu dviračių mylėtojai iš keturių skirtingų valstybių šiomis dviratėmis transporto priemonėmis išmaišė visą rajoną.

Rugpjūčio 21 dieną prasidėjusioje programoje dalyvavo 32 jaunieji dviratininkai – po aštuonis iš skirtingų valstybių. Ukmergę aplankė ispanai, rumunai, ukrainiečiai, jiems čia integruotis padėjo aštuoni mūsų šalies atstovai.

Startavę Skautų slėnyje dviratininkai aplankė penkis rajono miestelius, išnarstė Ukmergės miestą, susipažino su esama dviračiams skirta infrastruktūra. Pirmąją renginio dieną keliauninkus su mūsų šalyje galiojančiomis taisyklėmis ir tendencijomis supažindino Ukmergės rajono policijos komisariato pareigūnai.

Aptarė esamą situaciją ir perspektyvas

Turizmo ir verslo informacijos centre vykusioje konferencijoje „Ukmergė – dviračių miestas?“ buvo susirinkta aptarti išvykos metu patirtus įspūdžius ir pasidalinti patirtomis emocijomis. Taip pat diskutuoti apie mūsų rajone esamą situaciją bei galimą dviračio, kaip susisiekimo priemonės, populiarinimą. Visas renginys vyko anglų kalba.

Dviratininkų kelionė buvo filmuojama specialia „GoPro“ veiksmo kamera. Baigiamajam aptarimui sumontuotas filmukas. Jame perteikti įspūdžiai ir emocijos visus sužavėjo, salėje buvo daug juoko.

Vienas pagrindinių baigiamosios konferencijos tikslų – pasidalinti idėjomis ir patarimais mūsų rajonui. Jaunimas pastebėjimų turėjo tikrai daug. Jie juos aptarė su rajono savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyriausiuoju specialistu Kęstučiu Sabaliausku.

Aplankydami rajono miestelius dviratininkai kalbino vietinius gyventojus. Dauguma sutiktų dviračiu besinaudojančių žmonių šia transporto priemone kasdien vyksta iki darbo vietos. Viena mokytoja sakė, kad jos mokiniai mielai dviračiu važiuotų į mokyklą, jei ten būtų įrengta speciali šioms transporto priemonėms saugoti skirta aikštelė. Toliau esančių gyvenviečių žmonės teigė, kad leistų savo vaikams vykti į mokyklas Ukmergėje dviračiu, jei būtų paruošti specialūs nuo pagrindinio kelio atskirti dviračių takai.

Dviratininkai dalijosi idėjomis, kaip gerinti infrastruktūrą rajone.

Dviratininkai dalijosi idėjomis, kaip gerinti infrastruktūrą rajone.

Skirtingose šalyse – skirtingos problemos

Savo šalių situaciją apibūdino ir užsieniečiai. Rumunai guodėsi, kad jų sostinėje Bukarešte yra tik vienas dviračių takas, nors gyventojų ten tris kartus daugiau nei Vilniuje. Ispanai išskyrė savo šalies keliuose sutinkamą didelę kultūros ir tarpusavio pagarbos problemą. Jų teigimu, automobilių vairuotojai yra priešiškai nusiteikę prieš dviratininkus ir netgi didžiuojasi, kai pavyksta dviratininką „nustumti“ nuo kelio. Ukrainoje situacija priešinga – nors šalyje gana prasta padėtis dėl kalnuotų vietų ir blogos būklės kelių, čia esama didelių ir stiprių dviratininkų bendruomenių. Konferencijos dalyviai svarstė, kad taip yra todėl, kad Ukrainoje daug žmonių uždirba vos po 100 Eurų per mėnesį ir dviratis yra viena labiausiai prieinamų transporto priemonių.

Ukmergėje atsiras dviračių juostos

Konferencijos metu architektas K. Sabaliauskas savo pristatyme „Dviračių eismo perspektyvos Ukmergės mieste“ apžvelgė artimiausiu metu atsirasiančias naujoves. Ukmergėje bus įrengtos specialiai dviračiams skirtos juostos. Tuo tikimasi paskatinti gyventojus nedidelius atstumus įveikti ne automobiliu, bet dviračiu.

Numatoma, kad miestas specialiomis dviračiams skirtomis juostomis bus sujungtas trimis etapais. Kaip „Gimtajai žemei“ pasakojo K. Sabaliauskas, jau yra pateiktos paraiškos įvykdyti pirmąjį iš jų. Jo metu mikrorajonus tarpusavyje ir su miesto centru pagrindinėse gatvėse sujungs 5,86 km ilgio dviračių juostos. Tikimasi, kad tai bus įgyvendinta jau ateinančiais metais.

Dviračiams skirtos juostos atsiras ne ant šaligatvių, kaip yra didžiuosiuose šalies miestuose, o ant gatvių. Taip daroma todėl, kad pėstiesiems skirta dalis mieste yra siaura. Daryti ten pat dviračiams ir pėstiesiems skirtą teritoriją yra gana nesaugu, o organizuoti dvi atskiras zonas nėra vietos.

Naujas takas šalia Šventosios

Kitais metais turėtų pailgėti ir palei Šventosios upę einantis šiuo metu gana neilgas pėsčiųjų-dviračių takas. Planuojama, kad parengus ir įgyvendinus projektą, šis takas nusitęs iki pat hipodromo, esančio miesto pakraštyje.

Ukmergės rajonas patenka į Lietuvoje planuojamą rekreacijai ir turizmui skirtą dviračių trasą, kuri apjungs Elektrėnus, Ukmergę, Molėtus, ja bus galima nuvažiuoti iki pat Pabradės. Mūsų rajone ji eis per Veprius, Ukmergės miestą, Žemaitkiemį. Dviratininkai galės susipažinti su lankytinais objektais, miestelių bendruomenėmis, gamta. Bus stengiamasi kaip įmanoma labiau apjungti šalia kelių esančius dviračiams ir pėstiesiems skirtus takus, juos plėsti. Už paraišką šio projekto įgyvendinimui atsakingas Turizmo ir verslo informacijos centras.

AUTORIAUS nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas