Iš kairės – M. Petrauskas, R. Kiškis ir A. Paknys kolegai įteikė simbolinę dovaną.

Aktualijos, Naujausi

Į užtarnautą poilsį išlydėjo tarnybos vadovą

Antradienio rytą Ukmergės priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje vyko netradicinis renginys – į užtarnautą poilsį išlydėtas 34 metus rajono ugniagesių kolektyvui vadovavęs Rimvydas Lukošius. Kaip sakė šios tarnybos žmonės, iki šiol į įvairias šventes, renginius jų bendruomenę daugelį metų kvietė viršininkas. Šįkart renginį organizavo kolektyvas, o ilgametis vadovas tapo svečiu…

Tarnybos viršininko pavaduotojas Dainius Vyšniauskas, kuris nuo rugpjūčio 26-osios laikinai vykdo viršininko pareigas, trumpai apžvelgė R. Lukošiaus darbinę veiklą. Jis Ukmergės rajono ugniagesiams vadovauti pradėjo 1982 metų rugsėjo 1 dieną. Per 34 metus daug metų keitėsi įstaigos pavadinimas, pavaldumas, tačiau vadovas išliko tas pats.

„Visą tą laiką viršininkas siekė, kad rajono gyventojams būtų suteikta aukščiausio lygio pagalba, jog nuolat gerėtų tarnybos materialinė būklė bei darbuotojų pasirengimas“, – pažymėjo laikinasis vadovas.

Jo teigimu, R. Lukošius ypač daug laiko paaukojo ir pastangų įdėjo, kad 2000-iais rajono ugniagesiai persikeltų į naują ir erdvų gaisrinės pastatą. Ilgamečio viršininko nuopelnas, jog Ukmergėje neliko nė vieno vientilčio ir su mažomis vandens talpomis gaisrinio automobilio. Juos pakeitė dvitiltės bei gabenančios kelias ar net keliolika tonų vandens automašinos.

D. Vyšniauskas taip pat pažymėjo, jog vadovas ypač daug padarė, kad paskutinio kompleksinio tikrinimo metu Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos veikla buvo įvertinta 95 balais iš 100.

„R. Lukošius buvo reiklus ir principingas vadovas. Su juo dirbti mums nebuvo lengva. Tačiau, kaip sakoma, sunku pratybose, lengva kare… Naujam vadovui jį pakeisti bus rimtas iššūkis“, – sakė D. Vyšniauskas.

Kolektyvo vardu pareigas paliekančiam viršininkui jis taip pat dėkojo už daugybę ugniagesiams bei visai Ukmergės bendruomenei organizuotų renginių, už darbą kartu ir perduotą patirtį.

Tarnybos darbuotojai viršininkui įteikė paveikslą. Jame pavaizduota senoji Ukmergės gaisrinė, o šalia jos – ne be R. Lukošiaus pastangų šią vasarą rajoną pasiekęs naujutėlis gaisrinis automobilis.

Renginyje dalyvavęs rajono meras Rolandas Janickas pastebėjo, kad R. Lukošius – pavyzdys, kaip būti tikru vadovu, paskui save vesti žmones ir išugdyti komandą, kuri taptų tikru pasididžiavimu.

„Kad šalyje visuomenės pasitikėjimas ugniagesiais itin didelis – čia ir R. Lukošiaus nuopelnas“, – sakė meras.

Rajono savivaldybės meras ir administracijos direktorius Stasys Jackūnas su tarnyba atsisveikinusiam jos vadovui dovanų įteikė laikrodį.

Už darbą kartu R. Lukošiui dėkojo ir trys rajono Policijos komisariato vadovai. Tai šias pareigas ėję Arvydas Paknys ir Rolandas Kiškis, dabartinis Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas, bei šiuo metu rajono policijai vadovaujantis Mindaugas Petrauskas.

„R. Lukošiaus gyvenimas gali būti vadinamas karininko sėkmės istorija. Jis tarnybai Tėvynei atidavė net 34 metus…“ – pažymėjo R. Kiškis ir įteikė ilgamečiam vadovui aukščiausią policijos pasižymėjimo ženklą – „Angelo Sargo žvaigždę“.

A. Paknys, su R. Lukošiumi drauge dirbęs keturiolika metų, palinkėjo jam sėkmės naujame gyvenimo etape ir įteikė simbolinę bičiulių dovaną – kuprinę, kurioje sudėta tai, kas pravers jam, kaip savanoriui ugniagesiui.

R. Lukošius rajono ugniagesių kolektyvui vadovavo 34 metus.

R. Lukošius rajono ugniagesių kolektyvui vadovavo 34 metus.

Tardamas sveikinimo žodį M. Petrauskas paminėjo, jog tarnybą paliekantis ugniagesių vadovas su policija yra nuveikęs daug įvairių darbų. Be to, jis neseniai subūrė „Saugios kaimynystės“ grupę ir aktyviai dalyvauja šioje veikloje.

Padėkoti Ukmergės ugniagesių vadovui buvo atvykę ir Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininko pavaduotojas Evaldas Tamašauskas bei Operacinio vadovavimo skyriaus viršininkas Roaldas Kepalas.

E. Tamašauskas, kreipdamasis į pulkininką ir kolegą R. Lukošių suabejojo, ar yra kitas toks vadovas, kuris vienai įstaigai vadovautų net 34 metus.

„Jūs sukaupėte didžiulę patirtį, užmezgėte glaudžius ryšius su Vokietijos ugniagesiais. Šio bendradarbiavimo dėka Lietuvą pasiekė daug ir įvairios technikos. Savo sąžiningu ir pasiaukojančiu darbu pelnėte visuomenės pagarbą, negailėjote jėgų gelbėjant nelaimės ištiktus rajono žmones. Ne visada jums už tai padėkojome…“ – sakė apskrities valdybos viršininko pavaduotojas.

R. Lukošiui padėkos žodžius už ilgametį bendradarbiavimą tarė ir aplinkinių rajonų – Širvintų, Švenčionių bei Šalčininkų – priešgaisrinių gelbėjimo tarnybų vadovai. Jie ukmergiškiui taip pat padėkojo už humoro perliukus, kurie neretai padėjo patekus į sudėtingas situacijas.

Ukmergės miesto bendruomenės pirmininkas Julius Kazėnas R. Lukošių apdovanojo auksiniu santarvės ženkleliu „Už santarvės puoselėjimą“.

Dėkodamas už dovanas, išsakytus gerus žodžius R. Lukošius pažymėjo, jog visus darbus atliko ne jis vienas – tai visos ugniagesių bendruomenės nuopelnas.

Ilgametis vadovas prisiminė 1982-ųjų rugsėjį, kai jis, tik mokslus baigęs 25-erių specialistas, iš Klaipėdos atvyko vadovauti Ukmergės ugniagesių kolektyvui. R. Lukošius neslėpė, jog sutikdamas būti viršininku, jis pasielgė gana drąsiai – Ukmergėje iki tol buvo lankęsis tik kartą ir labai mažai žinojo, kas jo laukia…

Dalindamasis prisiminimais jis vaizdžiai papasakojo apie pirmą gaisrą – degė pastatas, o gaisrinio automobilio vyrai vis neįstengė užvesti. Viršininkas pripažino, kad prieš tris dešimtmečius ugniagesio atlyginimas buvo vienas mažiausių, todėl šį darbą dirbo ne itin geros reputacijos žmonės. Tačiau pamažu situacija pasikeitė.

R. Lukošius didžiavosi suburtu darniu kolektyvu, pasidžiaugė, jog priešgaisrinėje tarnyboje rado savo pašaukimą, ir turi ritmo pojūtį.

„Jei nepataikai į ritmą – iš tavęs nieko gero nebus…“ – šypsojosi vadovas.

Su tarnyba atsisveikinęs profesionalus ugniagesys patikino, jog nuo šios veiklos nutolti neketina – žadėjo aktyviai įsijungti į savanorių ugniagesių gretas…

Dainiaus VYTO nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas