Aktualijos

Tris dienas nesitraukė kaitra

Ukmergės meteorologijos stoties stebėtojų duomenimis, birželio 24-26 dienomis oro temperatūra pasiekė ir viršijo 30 laipsnių.

Kaip „Gimtajai žemei“ pasakojo Meteorologijos stoties viršininkas Rimantas Benkauskas, sinoptikai stichinį meteorologinį reiškinį, kai  maksimali oro temperatūra yra 30 laipsnių ir aukštesnė bei trunka tris dienas ir ilgiau, vadina kaitra.

„Taigi, visas tris ilgojo Joninių savaitgalio dienas Ukmergėje fiksavome kaitrą. Birželio 24-ąją termometro stulpelis aukščiausiai buvo pakilęs iki 30 laipsnių, 25-ąją oro temperatūra pasiekė net 33,1 laipsnio, 26-ąją buvo 33 laipsniai karščio.

Iki absoliutaus Ukmergės karščio rekordo dar šiek tiek trūko, tačiau praėjusio savaitgalio dienos buvo karščiausios šią vasarą“, – sakė R. Benkauskas.

Viršininkas pažymėjo, jog praėjusių metų birželio dienos buvo gerokai vėsesnės nei šiemet. Tačiau liepą ir ypač rugpjūtį kepino kaitra. Aukščiausia oro temperatūra praėjusią vasarą užfiksuota rugpjūčio 8 dieną, kai karštis siekė 35,4 laipsnio. Pasak R. Benkausko, tądien buvo „sumuštas“ penkis dešimtmečius gyvavęs Ukmergės karščio rekordas – 35 laipsniai šilumos.

„Po kaitros paprastai sustiprėja vėjas ir jis atneša lietaus debesų. Tačiau šie reiškiniai gali apimti ne visus rajonus. Ukmergėje vėlų sekmadienio vakarą vėjo greitis siekė tik 13 m/s, negausus lietus atgaivino tik kai kurias Ukmergės rajono vietoves. O štai Kaune, dar kai kuriuose rajonuose nušniokštė vasariškos liūtys“, – teigė viršininkas.

Sinoptikai prognozuoja, jog kaitra iš mūsų šalies pasitraukė neilgam. Todėl esant karštiems orams patariama gyventojams saugoti savo sveikatą. Svarbu gerti daug skysčių. Ypač naudingas mineralizuotas vanduo, nes karštoje aplinkoje žmogaus organizmas su prakaitu netenka daug skysčių ir mineralinių medžiagų. Įspėjama vengti alkoholinių gėrimų, skysčių su kofeinu, gėrimų su saldikliais, nes tokie gėrimai skatina vandens pasišalinimą iš organizmo. Būtina apriboti fizinę veiklą lauke, geriau darbus atlikti ryte ir vakare. Pavojingiausias laikas lauke – nuo 11 iki 17 valandos. Ypač pavojinga užmigti saulės atokaitoje. Dirbantiems karštyje darbuotojams būtinos specialios pertraukos vėsioje vietoje, kurių trukmę ir dažnumą darbdavys nustato savo nuožiūra, tačiau ne rečiau nei kas pusantros valandos. Patariama vengti riebių ir sunkiai virškinamų patiekalų, valgyti daugiau skystų produktų, lengvai virškinamų liesų pieno produktų, vaisių ir daržovių. Ne mažiau svarbu dėvėti tinkamus drabužius – šviesius, laisvus, natūralaus audinio, gerai praleidžiančius prakaitą, vengti drabužių iš sintetinių audinių. Galvą būtina apsaugoti kepuraite, skrybėle, kitu apdangalu, galima naudoti skėtį. Įspėjama nepalikti vaikų vienų automobiliuose. Mašinos labai greitai įkaista, todėl vaikus gali ištikti šilumos smūgis. Namuose langus, pro kuriuos patenka tiesioginiai saulės spinduliai, patartina dieną uždaryti ir atverti tik vakare, kai oro temperatūra būna nukritusi. Atvėsinti kambarį padeda kambarinių gėlių laikymas.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas