Nulaužtas Kauno gatvėje augęs klevas.

Aktualijos

Įsismarkavęs vėjas laužė medžius, draskė jų šakas

Penktadienio pavakarėje ir šeštadienio naktį siautęs štorminis vėjas Ukmergės mieste ir įvairiose rajono vietose nulaužė daugybę medžių, nuplėšė jų šakas. Didžiausių nuostolių gamtos stichija padarė elektros vartotojams. Pirmadienį rajone dar nebuvo spėta pašalinti visų elektros energijos tiekimo sutrikimų.

Štormas – beveik visą parą

Ukmergės meteorologijos stoties orų stebėtoja Natalija Budnikienė „Gimtajai žemei“ pasakojo, kad penktadienį, birželio 17-ąją, Ukmergėje vėjas ėmė stiprėti po pietų.

„14.30 valandą jo greitis pasiekė 13 m/s ir vis dar stipėjo. Didžiausias jo greitis užfiksuotas 17 m/s. Apie 21 valandą vėjas nurimo, tačiau naktį į šeštadienį, nuo 3 valandos jo greitis buvo 13 m/s, netrukus vėl pasiekė 17 m/s. Birželio 18-ąją iki 15 valandos vėjo stiprumas siekė 13 m/s, tačiau netrukus gūsiai ėmė rimti. Šeštadienį, 15.30 valandą, vėjo greitis tesiekė 10 m/s“, – teigė stebėtoja.

Pasak N. Budnikienės, gūsingą vėją lydėjo gausus lietus. Birželio 17-ąją per dvi valandas Ukmergėje iškrito 4,1 mm kritulių. Palyginimui galima pasakyti, kad kritulių norma pirmą birželio dešimtadienį mūsų šalyje siekia 20 mm, antrą ir trečią dešimtadienius – po 26 mm. Ukmergėje nuo birželio 10 iki 20 dienos meteorologai užfiksavo 25,3 mm kritulių. Gausiausiai lijo birželio 15-ąją – per parą iškrito 10,5 mm kritulių.

Birželio 17-ąją ne tik ūžavo vėjai, bet ir kepino kaitra. Meteorologijos stoties duomenimis, dieną termometro stulpelis buvo pakilęs iki 29 padalų. Po paros gerokai atvėso ir oro temperatūra Ukmergėje buvo 21,4 laipsnio. Tačiau birželio 19 ir 20-ąją vėl ėmė plūsti šiluma.

Paskelbė ekstremalią padėtį

Vėtros padarinius pajuto nemažai įvairių rajono vietovių gyventojų.

Vėtros padarinius pajuto nemažai įvairių rajono vietovių gyventojų.

Ukmergės rajone siautęs vėjas didžiausių nuostolių padarė elektros energijos vartotojams.

„Po penktadienio vakarą ir naktį į šeštadienį siautusio škvalo elektros tiekimas Ukmergės rajone buvo sutrikdytas 900 bendrovės klientų. ESO per šeštadienį ir sekmadienį pašalino didžiąją dalį elektros tiekimo sutrikimų. Pirmadienį, 7 valandą, Ukmergės rajone buvo likę pavieniai gedimų atvejai. Mūsų operatyvinės komandos tęsia tinklo atstatymo darbus, siekiame kuo greičiau atnaujinti elektros tiekimą“, – pirmadienį “Gimtajai žemei” komentavo AB „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) atstovas ryšiams su visuomene Martynas Burba.

Jis teigė, jog škvalo padarinių likvidavimą apsunkina sudėtingi gedimai: išversti medžiai nutraukė elektros linijas, be to, kai kuriose linijų atkarpose fiksuota po kelis gedimus. Taip pat buvo atvejų, kai teko keisti gūsingo vėjo nulaužtas atramas. Pasak M. Burbos, gedimų šalinimo laikui turi įtakos ir tai, jog kai kuriais atvejais operatyvinės komandos važiuodamos šalinti gedimų susiduria su ant kelio nuverstais medžiais.

Penktadienio vakarą gamtos stichija daugiausia žalos padarė Alytaus, Kauno, Vilniaus, Panevėžio ir Utenos regionams. Vėliau – naktį iš penktadienio į šeštadienį – gamtos stichija smogė Klaipėdos ir Šiaulių regionams. Pranešama, kad elektros tiekimas buvo sutrikęs maždaug 60 tūkst. ESO klientų. Energijos tiekimo bendrovė Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Alytaus regionuose paskelbė ekstremalią padėtį. Lietuvoje gedimus šalino 190 brigadų.

Šeštadienį,18 valandos duomenimis, Lietuvoje be elektros buvo likę apie 28 tūkst. vartotojų: Kauno regione – 12 tūkst., Alytaus regione – 8,9 tūkst. klientų, Vilniaus regione – 3,6 tūkst. klientų, Klaipėdos regione – 2 tūkst. klientų. Utenos regione be elektros buvo likę 1,3 tūkst. klientų. Panevėžio ir Šiaulių regionuose elektros neturėjo po mažiau nei 1 tūkst. klientų. Sekmadienį 18 val. dėl škvalo padarinių be elektros buvo likę apie 8 tūkst. ESO klientų.

Bendrovė primena, jog pastebėjus gedimus ar nutrūkusius elektros laidus, būtina nedelsiant apie tai pranešti trumpuoju numeriu 1802 arba bendruoju pagalbos telefonu 112. Pastebėjus nutrūkusį elektros oro linijos laidą, jokiu būdu negalima jo liesti ar priartėti arčiau kaip 8 metrus. Negalima artintis ir liesti ant elektros laidų užvirtusių medžių, užkritusių šakų ar nuvirtusių oro linijų atramų, nes jie taip pat gali būti pavojingi gyvybei.

Vaižganto kapinėse nuvertė kelis paminklus

Gamtos stichija Ukmergėje labiausiai siautėjo Vaižganto kapinėse. Virsdami didžiuliai medžiai užtvėrė praėjimus, sugadino tvoreles, nuvertė kelis paminklus.

Gamtos stichija Ukmergėje labiausiai siautėjo Vaižganto kapinėse. Virsdami didžiuliai medžiai užtvėrė praėjimus, sugadino tvoreles, nuvertė kelis paminklus.

Miesto seniūnė Zita Pečiulienė pirmadienį sakė, kad Ukmergėje audra didelių nuostolių nepadarė. Nors buvo baiminamasi dėl miesto piliakalnio želdinių, jie beveik nenukentėjo. Gamtos stichija, jos teigimu, šįkart labiausiai siautėjo Vaižganto kapinėse.

„Čia buvo nulaužti keli seni medžiai, nuplėštos didžiulės šakos. Krisdami jie nuvertė kelis paminklus, tačiau jų nesudaužė. Pirmadienį pasitelkę viešuosius darbus dirbančius miestiečius bei Darbo biržos siųstus asmenis šalinome vėtros padarinius. Kiek leidžia mūsų jėgos, bandysime sutvarkyti suniokotus antkapius, atstatyti nugriautus paminklus“, – sakė Z. Pečiulienė.

Pasak seniūnės, kitose Ukmergės kapinėse – Dukstynos, Pašilės – vėjas nepadarė jokių nuostolių. Vaižganto kapinės nukentėjo todėl, kad čia augantys medžiai seni.

„Žiemą, kaip ir ankstesniais metais, blogiausios būklės medžius Vaižganto kapinėse buvome išpjovę. Deja, pavojingų medžių čia dar likę“, – pažymėjo miesto seniūnė.

Dainiaus VYTO ir AUTORĖS nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas