Po rekonstrukcijos miesto centras turėtų pasikeisti.

Aktualijos

Ar Kęstučio aikštėje atsiras grojantis ir šokantis fontanas?

Praėjusią savaitę uždarosios akcinės bendrovės „Panprojektas“ atstovai – direktorė Elvyra Klimavičienė, projektų vadovė Renata Skemundrienė, architektai Neringa Sargautytė, Valdas Klimavičius, inžinierius konstruktorius Remigijus Šutas – savivaldybėje pristatė parengtą Kęstučio aikštės, Draugystės skvero ir Pilies parko su prieigomis rekonstravimo projektą.
 
Pasiūlė tris variantus
Pristatyme dalyvavo rajono meras Rolandas Janickas, mero pavaduotoja Klavdija Stepanova, mero patarėja Laima Gambickienė, Kultūros paveldo departamento Vilniaus skyriaus vyriausioji valstybinė inspektorė Loreta Vidžiūnienė, savivaldybės skyrių vedėjai, specialistai.
Projekto rengėjai paruošė tris viešųjų erdvių sutvarkymo projektinių pasiūlymų variantus.
 
Centre – kelios skirtingos zonos
Projekto autoriai siūlo Kęstučio aikštėje išskirti tris – žaliąją poilsio, reprezentacinę aikštės su paminklu ir pramogų-poilsio – zonas.
Žaliojoje zonoje numatoma įrengti veją, iškirsti esančius ir pasodinti naujus, pritaikytus augti miesto sąlygomis, medžius, pastatyti suoliukus, naują autobusų stotelę su stogu.
Pateikiami du variantai dėl paminklo „Lituania Restituta“ vietos: ar jį palikti ten, kur jis dabar yra, ar perkelti arčiau savivaldybės pastato, taip sukuriant funkciškai patogesnę ir kompoziciškai vertingesnę erdvę.
Šalia esamo muziejaus pastato siūloma įrengti šokantį ir grojantį fontaną, kuris taptų miesto gyventojų ir svečių traukos akcentu ir taip pagyvintų bei atgaivintų centrinę miesto aikštę. Aplink fontaną įrengus laiptus su terasomis, jie galėtų būti amfiteatru stebint fontano pasirodymus.
 
Draugystės skvere – erdvė muziejaus renginiams
Projektuotojai teikia idėją rekonstruojant Draugystės skverą įrengti požeminę automobilių stovėjimo aikštelę.
Visuose pateiktuose variantuose siūloma vietoje šlaito prie Vilniaus gatvės sukurti pėsčiųjų erdvę su krautuvėlėmis.
Prie buvusio kino teatro „Draugystė“, į kurį persikels Kraštotyros muziejus, galėtų būti vientisa erdvė, tenkinanti šios įstaigos poreikius (kamerinėms šventėms, trumpalaikėms ekspozicijoms). Vakarinėje Draugystės skvero dalyje siūloma sukurti terasas, skirtas lauko kavinių įrengimui, kurios vykstant renginiams galėtų tapti ložėmis ar amfiteatru.
 
Pilies parke – ir pakabinamas takas
Pilies parko kalno šlaitus siūloma išvalyti nuo krūmų ir medžių, taip atveriant miesto su upe panoraminį vaizdą bei atkuriant istorinę Pilies kalno panoramą. Pateikti du variantai dėl automobilių aikštelės: ji gali būti antžeminė arba požeminė.
Turėtų atsirasti ir vaikų žaidimų aikštelė bei treniruokliai, kurie tenkintų miesto gyventojų poreikius bei pritrauktų daugiau lankytojų – tiek šeimų, tiek ir sportuojančių gyventojų.
Parko centrinėje dalyje numatoma palikti atvirą erdvę žmonių poilsiui, iškyloms ir masiniams koncertams bei šventėms.
Projekto rengėjai siūlo nugriauti garažus ir šioje vietoje pastatyti kavinę su lauko terasa. Vietoje esamų atraminių sienučių siūloma įrengti ekspozicijų paviljoną.
Tarp siūlymų – į vakarų pusę pratęsti Pilies gatvę, įrengiant pėsčiųjų zoną. Čia galima pastatyti ir viešąjį tualetą. Jis būtų patogioje vietoje parko lankytojams, ypač jaunoms šeimoms su vaikais, laiką leidžiantiems vaikų žaidimų aikštelėje.
Parke turėtų atsirasti ir takeliai pasivaikščiojimams. Takelių tinklas siūlomas toks, kad būtų patogus tiesiausiu keliu pasiekti reikiamą vietą ir veiktų kaip rekreacinis apžvalgos takas.
Viename pateiktų variantų siūloma virš šlaito sukonstruoti pakabinamą taką. Projekto autoriai taip pat pateikia idėją takus įrengti skirtinguose kalno terasų lygiuose, kurių aukščių skirtumas – apie 3 metrai.
Parke turėtų būti įrengti įvairūs paviljonai.
Anot projektuotojų, reikėtų suoliukų, kai kurie jų – su stogeliais nuo saulės ar lietaus. Dauguma turėtų būti ten, kur geriausiai atsiveria vaizdinga panorama.
 
Bus atrinkti tinkamiausi pasiūlymai
Kaip sakė savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Arvydas Džiugas, susipažinus su pateiktu projektu, bus tikslinamos detalės, taip pat iš visų variantų išrinkti tinkamiausi ir realiausiai įgyvendinami pasiūlymai.
Savivaldybės administracijos Investicijų ir užsienio ryšių skyriaus vedėja Rima Boškevičienė pabrėžė, jog visi planuojami darbai turi būti suderinti su Kultūros paveldo departamentu, kadangi rekonstrukcija vyks senamiestyje, t. y. saugomoje teritorijoje. Pasiūlymai taip pat bus pateikti svarstyti visuomenei. „Turint mintyje visas procedūras, kurias reikės atlikti, manome, kad techninis projektas bus paruoštas iki lapkričio mėnesio ir galėsime skelbti rangos darbų konkursą“, – teigė vedėja.
Tikimasi visus reikiamus dokumentus sutvarkyti iki kitų metų kovo mėnesio, tuomet bus teikiama paraiška finansinei paramai gauti.
Bendra šio projekto vertė – daugiau nei 2,3 milijono eurų, jis yra įtrauktas į Vilniaus regiono integruotų teritorijų vystymo programą.
Kaip teigė pašnekovai, darbai bus vykdomi keliais etapais.
 
Konkursas skelbtas du kartus
Praėjusiais metais savivaldybė paskelbė konkursą teikti pasiūlymus Kęstučio aikštės, Draugystės skvero ir Pilies parko su prieigomis rekonstravimo darbams atlikti. Tačiau dėl ypač didelių reikalavimų konkursas projektuotojų dėmesio nesulaukė. Supaprastinus konkurso sąlygas ir vėl jį paskelbus, dalyvavo devyni pareiškėjai. Nugalėtoju pripažintas UAB „Panprojektas“, savo darbą įvertinęs 48 279 eurais.

Dainiaus VYTO nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas