Ukmergėje atmintina data paminėta prie paminklinio akmens partizanams šalia miesto turgavietės.

Naujausi, Žmonės

Minint Baltijos kelio dieną žmonės kviečiami vienytis

Arvydas PĖŠINA

Rugpjūčio 23-oji, kai 1939 m. Sovietų Sąjungos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrai Molotovas ir Ribentropas pasirašė slaptuosius protokolus ir Rytų Europos valstybes pasidalijo į įtakos zonas, žymi vieną juodžiausių dienų Lietuvos istorijoje. Kartu tai ir diena, įžiebusį viltį – prieš 33 metus Baltijos kelyje susivienijo trys Baltijos šalys ir paskelbė, kad jos nori gyventi laisvai bei nepriklausomai. Ši diena Ukmergėje paminėta renginiu prie paminklinio akmens partizanams šalia miesto turgavietės.
Po šv. Mišių Švč. Trejybės bažnyčioje minėjime tylos minute pagerbti okupacijos, genocido, represijų aukos, žmonės, kurie ant laisvės aukuro aukoja savo gyvybes, Ukrainoje kenčia pažeminimus, kalėjimus, persekiojimus. Kreipdamasis į susirinkusius rajono meras Rolandas Janickas kvietė prisiminti okupacijos įvykius, tuo metu gyvenusius ir už Laisvę žuvusius žmones, taip pat nepamiršti šių dienų įvykių Ukrainoje, įvertinti Rusijos veiklą pastaruosius 30 metų, kai ji siekė suskaldyti Europą, supriešinti žmones. Kadangi imperijos bijo žmonių vienybės, rajono vadovas kvietė būti vieningiems ir toliau remti Ukrainą, jos žmones.
Kalbėjęs Karaliaus Mindaugo šaulių 10-osios rinktinės 1002-osios kuopos vadas Linas Kavaliauskas užsiminė, jog mes nežinome, gal kažkur kažkas ir šiandien pasirašinėja tokius pačius, kaip 1939-iais, dokumentus. Bet laisvė nesibaigė. Todėl visiems linkėjo vienybės ir taikos.
Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Ukmergės skyriaus pirmininkė Aldona Kalesnikienė priminė pirmą mitingą 1987 m. rugpjūčio 23 d. prie Adomo Mickevičiaus paminklo Vilniuje ir 1989 metų Baltijos kelią. Priminė ilgą kovų kelią, kurį nuėjome, kad gyventume laisvai.
Rajono vadovai, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Ukmergės skyriaus atstovai prie paminklinio akmens padėjo gėlių. Susirinkusiems koncertavo Kultūros centro Dainavos skyriaus meno vadovė Loreta Talutienė, Kultūros centro Sližių skyriaus folkloro kolektyvas „Siemanys“ (vadovė Stasė Novikienė).
AUTORIAUS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas