M. Levis.

„Ukmergės krašto atradimai“, Žmonės

Ukmergiškių litvakų fotografijų paroda Vilniuje

Vilniaus Rotušėje pristatoma dviejų Lietuvos tarpukario fotografų – Maušo Levio ir Šimono Bajerio – fotografijų paroda. Abu fotografai dirbo Ukmergėje, vėliau Š. Bajeris persikraustė į Kauną.
Šios parodos organizatorė – Faina Borovsky. M. Levis – jos senelis, o Š. Bajeris – dėdė.
F. Borovsky siekia išsaugoti jai artimų fotografų, su šeimomis žuvusių per Holokaustą, atminimą, ir parodyti, koks buvo Lietuvos ir jos žydų kultūrinis gyvenimas.
Paskutiniais XX a. dešimt-mečiais fotografija tapo viena iš pagrindinių vizualinės komunikacijos sričių. Profesionalių fotografų daromi fotoportretai greitai įgijo populiarumą visuomenėje. Tarpukario Lietuvoje pradėtos kurti fotostudijos, daugumos kurių savininkai buvo litvakai.
Apie 1918 m. Ukmergėje duris atvėrė fotografijos studija „Baer ir Levi“, kurios savininkai buvo Š. Bajeris ir M. Levis, pastarasis patirties fotografijos srityje įgijo dirbdamas „Photo Studio“ Niujorke. Apie 1923 m. M. Levis tapo vieninteliu studijos „Baer ir Levi“ savininku ir pakeitė jos pavadinimą į „M. Levi“.
Fotostudija specializavosi šeimos portretų, vinječių, grupinių fotografijų gamyboje ir tapo viena žinomiausių ir pagrindinių fotostudijų Ukmergėje.
Joje abu fotografai sukūrė ištisą Seimo narių, valstiečių, kariškių, dvasininkų, studentų, rašytojų, menininkų, paprastų piliečių, pastatų, miesto gyvenimo akimirkų fotografijų galeriją. Jų palikimas – vaizdai, kurie mus nukelia į tą laikmetį, kasdienį gyvenimą tarpukario nepriklausomoje Lietuvoje.
Prasidėjus Antrajam pasauliniam karui, M. Levis kartu su kitais žydais 1941 m. liepos mėnesį buvo įkalintas Ukmergės kalėjime. Nužudytas 1941 m. rugpjūčio mėnesį Pivonijos šile.
M. Levio fotografijų yra ne tik Lietuvos muziejuose ar archyvuose, bet ir užsienyje. Pavyzdžiui, YIVO archyve Niujorke.

Paruošė Genovaitė KAZIELIENĖ

M. Levis. Lietuvos kariuomenės I p. DLK Gedimino pulko kapitonas K. Kadžis, 1936 m.
Ukmergės kraštotyros muziejaus nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas