Kraštotyros galerijoje gegužės mėnesį eksponuojama kalendoriukų paroda.

Kultūra

Kalendoriai skaičiuoja metus…

Rita ADOMONYTĖ

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Kraštotyros ir fondų valdymo skyriaus bibliotekininkė

 

Bibliotekos Kraštotyros galerijoje gegužės mėnesį eksponuojama kalendoriukų paroda „Kalendoriai skaičiuoja metus“ iš anykštėnės bibliotekininkės, kalendorių kolekcininkės Ligitos Matulienės kolekcijos. Parodoje galima rasti ir ukmergiškio fotomenininko Albino Kuliešio kalendoriukų rinkinį „Lietuva“, kuriame – Ukmergės, Ukmergės piliakalnio, Siesikų ežero vaizdai.

Prieš daugiau kaip tris dešimtmečius, pasirinkusi bibliotekininko profesiją, L Matulienė baigė bibliotekininkystės mokslus Rokiškyje ir grįžo dirbti į gimtuosius Anykščius. Šiuo metu ji yra Anykščių L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos Krašto dokumentų ir kraštotyros skyriaus bibliotekininkė, taip pat – aktyvi kraštotyrininkė ir visuomenininkė.

L. Matulienės veiklos ir interesų ratas yra labai platus, tačiau vienas didžiausių jos pomėgių – kolekcionuoti kišeninius kalendoriukus. Ligita – kolekcininkė nuo mokyklos dienų, tačiau aktyviau pradėjo juos rinkti daugiau kaip prieš dešimt metų. Savo kolekcijoje yra sukaupusi arti 3 000 kalendorių.

Anykštėnė bendrauja ir susirašinėja laiškais su savo bendraminčiais ne tik iš kitų Lietuvos miestų, bet ir kitų šalių. Kolekcijoje yra kalendoriukų, atkeliavusių iš Danijos, Norvegijos, Italijos, Airijos, Vokietijos, Ispanijos, Egipto, Ukrainos, Rusijos, kaimyninių Latvijos, Estijos ir kitur. Pasak kalendorių savininkės, širdžiai mieliausi – dar iš vaikystės likę 3D kalendoriukai.

Ligitos kolekciją yra papildžiusi ir Ukmergės Vlado Šlaito viešosios bibliotekos bibliotekininkė Jolanta, padovanojusi jai savo vaikystėje ir jaunystėje rinktų kalendoriukų. Ligita palaiko draugiškus ryšius su savo bendramokslėmis bibliotekininkėmis iš Ukmergės Vilma ir Rita. Anykščių L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos Krašto dokumentų ir kraštotyros skyriuje buvo eksponuojama Ukmergės Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Žemaitkiemio padalinio bibliotekininkės Ramundos Misiūnienės popieriaus raižinių paroda „Baltas ir lengvas pasaulis“.

Ligitos sukaupta kolekcija yra ir dalis mūsų krašto istorijos, atspindinti vieno ar kito laikotarpio aktualijas, reklamas, to meto visuomeninius įvykius. Smagu, kad ši kolekcija keliauja po skirtingų Lietuvos miestų bei miestelių bibliotekas.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas