„Percussion Ukmergė 2023“ iškilmingo koncerto atlikėjai. Iš kairės: dainininkai S. Skjervold, A. Bagdonavičius ir G. Gelgotė, meno vadovas E. Saksons, dirigentas B. Schembri ir jungtinio perkusininkų ansamblio muzikantai.

„Ukmergei - 690: istorija ir šiandiena“, Kultūra, Naujausi

Ukmergė visus metus švęs miesto gimtadienį

Nuo 2005 m. Ukmergė nepriklausomybės atkūrimą kovo 11-ąją visai Lietuvai ir pasauliui skelbia griausmingai – kasmet vyksta perkusinės muzikos festivalis, jau tapęs tarptautiniu. Į jį iš mūsų šalies ir užsienio suvažiuoja garsiausi perkusinių instrumentų muzikantai. Šiemet Ukmergė juos sukvietė jau aštuonioliktąjį kartą.

„Pavasarį ir Lietuvos nepriklausomybę, kaip ir kasmet, paskelbėme, žadinome būgnų ritmu. Ši tradicija, kai visoje Ukmergėje aidi įvairių perkusinių instrumentų muzika, nebeatsiejama nuo miesto gyvenimo. Be to, 2023-ieji Ukmergės jubiliejiniai metai. Visus metus švęsime 690-ąjį miesto gimtadienį. Būgnai ir jiems giminingi instrumentai Ukmergėje skambėti pradėjo jau kovo 9 dieną ir vis labiau skambėjo, kol pasiekė tokį skambesį, kad jų garsas gal net nuėjo per visą Lietuvą“, – džiaugėsi Ukmergės švente jos meras Rolandas Janickas.

 

Festivalis – ryškiausias Rytų Europoje

Tarptautinis perkusinės muzikos festivalis „Percussion Ukmergė“ 2021 m. per COVID-19 ligos pandemijos karantiną buvo padaręs vienintelę pertrauką.

Festivalio idėjos autorė, buvusi Ukmergės kultūros centro vadovė Eugenija Vaitkienė su kolegomis, nenorėdami nusileisti Vilniui, Kaunui, Klaipėdai ar Birštonui, kur nuo seno vyksta ne tik džiazo, bet ir kiti muzikos renginiai, sumąstė, kad miestą galėtų garsinti profesionalios perkusinės muzikos festivalis. Ir kad jis prasidėtų ne bet kada, o būtent Kovo 11-osios išvakarėse.

„Prieš aštuoniolika metų Ukmergėje įvyko pirmasis būgnų ir perkusijos festivalis. Prieš kelerius metus atvykęs pasaulinio garso perkusininkas iš Belgijos Ludwigas Albertas stebėjosi, kaip mums pavyksta sukviesti tiek daug įdomių, profesionalių muzikantų. Jo manymu, Ukmergės perkusinės muzikos festivalis – ryškiausias Rytų Europoje“, – kalbėjo festivalio koordinatorė Gražvyda Tušienė.

Suvažiuoja ryškiausios žvaigždės

Rengiant perkusinės muzikos festivalius, Ukmergei pasisekė kaip nė vienam kitam Lietuvos miestui, nes festivalio meno vadovu nuo 2014 m. sutiko būti vienas garsiausių Latvijos ir Europos perkusininkų, Latvijos nacionalinės filharmonijos orkestro perkusininkų grupės vadovas, Latvijos nacionalinės operos muzikantas, profesorius Edgars Saksons. Jis kasmet kuria festivalio programas, kurios ne kartą yra nustebinusios net pačius ryškiausius atlikėjus.

Ukmergėje yra grojęs pasaulinio garso muzikantas Filippo Lattanzi iš Italijos. Jis grojo ir solo, ir su Lietuvos kameriniu orkestru.

Festivalio meno vadovas E. Saksons – vienas garsiausių Latvijos ir Europos perkusininkų.

Grojo Ukmergėje ir perkusijos žvaigždės Ney Rosauro (Brazilija-JAV), Nebojsa Jovan Zivkovic (Vokietija), maršinės perkusijos virtuozas Jamal Moore (JAV), perkusininkų ansamblis NSA (Olandija), Jazz trio „Vein trio“ (Šveicarija) marimbininkas L. Albertas (Belgija), Antonio Santangelo (Italija).

Paklausta, ar ne per mažai Lietuvoje žinomas ir garsinamas Ukmergės perkusinės muzikos festivalis, G. Tušienė šyptelėjo: „Kas domisi, kam svarbus mūsų festivalis tikrai apie jį žino. Visi bilietai į šių metų koncertus buvo parduoti dar gerokai iki festivalio pradžios. Salės – sausakimšos ir Ukmergėje, ir Anykščiuose“.

Festivalyje grojo ir ukmergiškiai

Kovo 11-ąją „Percussion Ukmergė 2023“ vainikavo iškilmingas koncertas, kuriame skambėjo Carlo Orffo kantatos „Carmina Burana“ aranžuotė perkusiniams instrumentams. Kūrinį atliko Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“, Jungtinis Lietuvos ir Latvijos perkusininkų ansamblis – „Perpetuum Ritmico“ (Latvija), „Giunter Percussion“ (Lietuva), operos dainininkė iš Latvijos Gunta Gelgotė (sopranas), dainininkas iš Norvegijos Stein Skjervold (baritonas) ir Lietuvos tenoras Algirdas Bagdonavičius. Koncerto dirigentas – svečias iš Prancūzijos, ilgą laiką gyvenęs ir dirbęs Maltoje Brian Schembri.

O didžiausiu „Percussion Ukmergė“ festivalių pasiekimu laikytina mušamųjų instrumentų klasės, kuriai vadovauja žinomas muzikantas ir kompozitorius Arnas Mikalkėnas, įkūrimas Ukmergės meno mokykloje. Du šios klasės auklėtiniai su profe-sionaliais muzikantais jau pasirodė šių metų festivalyje.

Perkusijos garsai skambės ir per miesto gimtadienį

Pastaruosius kelerius metus festivalio koncertai vyksta ne tik kovo mėnesį. Miesto šventės išvakarėse, gegužės 26 dieną, Mūšios miško parke Didžiosios kovos apygardos partizanams atminti bus parodytas muzikinis projektas „Simfonija iš Šiaurės Jeruzalės“, kuriame dalyvaus Šv. Kristoforo kamerinis orkestras iš Vilniaus, „Lietuvos“ ansamblio ir kiti kviestiniai muzikantai, multiinstrumentalistas iš Izraelio Yaron Cherniak, operos dainininkas Rafailas Karpis (tenoras).

Taip pat miesto šventės metu, gegužės 27 d., savo muzikinius gabumus galės išbandyti ir kiekvienas ukmergiškis. Eitynių dalyviai, atžygiavę į Kęstučio aikštę, bus mokomi groti šaukštais, tuščiais buteliais ar kokiais senoviniais būgnais. Kitaip tariant viskuo, kuo galima išgauti garsą.

www.ukmerge.lt

Dainiaus VYTO nuotraukos

Kantatos „Carmina Burana“ aranžuotę atliko Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“ bei Jungtinis Lietuvos ir Latvijos perkusininkų ansamblis.

Mus remia:

Palikite komentarą apie straipsnį

  • buvo svente :
    petras teisus buvau vaikas stadijone buvo svente tai mes ten su velevelem visokias piramides darem dabartiniai sesdesimtmeciai turetu prisiminti
  • Petras :
    Šves Livonijos ordino žygį į Ukmergę prieš 690 metų, kai Ukmergės pilis pastatyta 1225 metais, šiaip jau buvo švenčiamas 750 metų jubiliejus 1975 metais ir nesenai paminėtas Deltuvos 803 metų gimtadienis. Manau čia švenčia biski tokie cvanktelėje kurie neturi aukštojo išsalavinimo bei nežino Ukmergės istorijos
  • O :
    ulevoti visus metus bus galima

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas