Kultūra

Parodoje – akmenų karalystė

Oksana JUDAKOVA

VšĮ „OirA Artless“ parodų kuratorė

 

„Vilkamirgės“ galerijoje (Vienuolyno g. 14, Ukmergė, II a.) eksponuojama paroda „Ir Saulė, ir Mėnulis, ir visos Žvaigždės. Orvidų sodyba fotografijose.

Vilių Orvidą (1952–1992) ir jo akmenų muziejų Gargždelės kaime prie Salantų Lietuvoje žino visi. Vieni šia vieta žavisi, kiti ją vadina absurdo muziejumi, o V. Orvidą paprasčiausiu gilaus Žemaitijos kaimo keistuoliu. Vilius čia, į šitą Dievo Apvaizdos akį primenantį plotą, suritino ne tik didžiulius fizinius (akmens), bet ir dvasinius riedulius. Tą sąmoningai ar ne nuoširdus lankytojas jaučia – esi akistatoje su kažkuo neįprastu, nekasdienišku, ne visai suprantamu, bet neabejotinai svarbiu.

V. Orvidas – keistuolis, 1973 metais pradėjęs tempti į tėvų sodybą apylinkių akmenis, gelbėti juos nuo brutalaus melioracijos proceso. Dvasinis mokytojas – tebūnie šis skambus žodis. Juk, kaip matyti iš daugelio jį pažinojusių atsiminimų, surinktų į knygą „Kitoks Vilius Orvidas“ (sudarytoja D. Parulskienė), Viliaus sukurta įspūdinga akmenų karalystė traukė būrius piligrimų tuo nuostabiu, pakylėtu Sąjūdžio laikotarpiu.

Ir menininkas. V. Orvidą kaip menininką vertino skulptorius Vladas Vildžiūnas, tapytojas Vaidotas Žukas, filmų kūrėjas Jonas Mekas. Jis Orvidų sodybą vadino pasaulinio lygio kūriniu, kuris turėtų būti įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą, ragino Lietuvą branginti ir saugoti ją. Šiemet mes ne tik plačiai ir garsiai pažymime J. Meko gimimo 100-ąsias metines. Šiemet tyliai ir kukliai Salantuose buvo prisimintos 30-osios V. Orvido mirties metinės. Ukmergėje veikianti paroda – tai pagarbos ženklas abiem kūrėjams.

Ekspozicijoje „Ir Saulė, ir Mėnulis, ir visos Žvaigždės. Orvidų sodyba fotografijose” – Audriaus Naujokaičio, Kristinos Paulauskaitės, Leonardo Surgailos fotografijos, Henriko Šablevičiaus dokumentinis filmas ir Leono Čerškaus videofilmas. Su šiais kūriniais susipažinti galima iki 2023 m. sausio 31 d.

Vilkamirgės“ galerija veikia darbo dienomis nuo 9 iki 17 val. (penktadieniais iki 15.45 val.). Telefonas pasiteiravauti 8 656 66 924.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas