Deltuvos seniūnas G. Radzevičius linkėjo dainaviškiams kūrybinės sėkmės. Kairėje – S. Ašmontas.

Aktualijos, Kultūra

Dainavoje – paroda ir vasaros palydos

Elena LIUTKUTĖ

Slūgstant vasaros karščiams, baigiantis atostogoms ir visiems grįžtant į darbus bei mokyklas Dainavos kaimo bendruomenė „Savi namai“ surengė šventę. Jos metu atidaryta liaudiškų muzikos instrumentų paroda ir atsisveikinta su vasara.

Į popietę Dainavos kultūros namuose vykusią šventę susirinko ne tik dainaviškiai. Sulaukta Deltuvos seniūnijos seniūno Gintaro Radzevičiaus, atvyko svečių iš Vilniaus, Kauno, gimtinę aplankė kraštietis Juozas Imbrasas su žmona Birute.

Parodoje eksponuojama daugiau nei trisdešimties rūšių, iš viso pasaulio atkeliavusių muzikos instrumentų. Tai privati bendruomenės pirmininko Stasio Ašmonto kolekcija. 

„Iki šiol instrumentai ne vieną dešimtį metų daugiausia buvo saugomi namuose. Tik kartais, atsiradus progai, dalis kolekcijos iškeliaudavo į platesnį pasaulį, instrumentus paskolindavau muzikantams ar norintiems jais tapti, – pasakojo S. Ašmontas. – Visada maniau, kad išsaugotą  istoriją būtina perduoti ateities kartoms. Dabar ta valanda atėjo, kolekciją skiriu žmonių malonumui…“

Paroda veiks nuolat, ją bus galima aplankyti kiekvienam patogiu metu, iš anksto susitarus.  Pasak S. Ašmonto, visi norintys turės galimybę muzikos instrumentus ne tik pamatyti, juos paliesti, bet ir jais pagroti.

Taip pat parodoje galima pavartyti prieš keturiasdešimt metų ranka rašytus ir išsaugotus natų sąsiuvinius, paskaityti  įvairios literatūros apie muzikos instrumentus,  paklausyti muzikos įrašų.  Čia pat demonstruojamos bendruomenės veiklos nuotraukos ir vaizdo medžiaga, surinkti per penkiolika metų Dainavoje ir jos apylinkėse.

Pristatydamas parodą bend-ruomenės pirmininkas S. Ašmontas koncertina  sugrojo savo kūrybos polką,  armonika ir bandonija  – valsą. 

Deltuvos seniūnas G. Radzevičius linkėjo dainaviškiams kūrybinės sėkmės, toliau puoselėti kultūrinį gyvenimą, į jį įtraukti kuo daugiau žmonių. Prie sveikinimų ir linkėjimų prisidėjo Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Dainavos skyriaus  bibliotekininkė Lolita Gričinienė,  Leonpolio seniūnaitė  Kristina Kaselienė su savo bendruomenės nariais.  Pa-rodą papuošė Dainavos bendruomenės gyventojos  Sigutės  Burbienės tapyti paveikslai.

Grodamas atsivežtais instrumentais – akordeonais – susirinkusiuosius linksmino J. Imbrasas. Prie jo prisijungė kauniečiai Ramunė ir Rolandas, kurie į Dainavą atsivežė akordeoną iš savo kolekcijos. 

Ilgamečiai Dainavos muzikantai Vacys Stankus  ir Sarapinas Baranauskas išbandė ne vieną akordeoną, virkdė armonikas, bajanus, muzikantas Arvydas skambino gitara.  Visiems susirinkusiems buvo linksma ir malonu –  drauge šoko, dainavo.  Dalyviai skambino kanklėmis, grojo bandža, pūtė  dūdmaišį ir okariną,  fleitą, lūpines armonikėles. Laikas prabėgo labai greitai ir kvietė visus į prie kultūros namų vykusį koncertą palydėti vasaros. Nors  aptemęs dangus baugino lietumi, bet  Dainavos moterų ansamblio „Romantika“, kuriam vadovauja Loreta Talutienė, dainos išsklaidė blogą orą.  Susirinkusius ir svečius viliojo Kotrynos Sarapinaitės  tapybos paroda, kuri visą mėnesį puikavosi bibliotekos  patalpose, o renginio metu  nusikėlė į lauką prie kultūros namų pastato. 

Taip pat svečiai ir dainaviškiai aplankė buities rakandų parodą  „Senųjų daiktų istorijos“, skirtą Ievos Simonaitytės metams. Koncertą vainikavo Deltuvos kultūros namų liaudiškos muzikos kapela „Magaryčios“, vadovaujama Kazimiero Piestinio.

Dainavos moterų ansamblio „Romantika“ dainos išsklaidė blogą orą.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas