Kultūra, Naujausi

Bitininkų šventė prezidento Antano Smetonos dvare

Valentinas JURAITIS

 

Šį šeštadienį, liepos 30 dieną, nuo 7 valandų ryto iki 24 valandos, Užugiryje, Antano Smetonos dvare, šurmuliuos tradicinė Lietuvos bitininkų ir bičiulių iš užsienio šventė.

Tai bus jau keturiasdešimt ketvirtoji Lietuvos bitininkų profesinė šventė. Lietuvos bitininkų sąjunga jas rengia kasmet vasarą vis kitame rajone. Tik pandemijos pavojus privertė porą metų sustoti ir atsisakyti masinių susibūrimų.

Pirmoji bitininkų šventė įvyko 1963 m. Dotnuvoje. Tai buvo gražus siekis sukviesti šalies bitininkus ir suburti organizaciją-bendruomenę. Šiuo metu bitininkai ir visa ūkio šaka darbuojasi sudėtingomis atviros rinkos, globalios ekonomikos sąlygomis. „Naujus iššūkius pasitinka gausi, sustiprėjusi, geriau profesiškai pasirengusi bendruomenė. Lietuvoje bitininkystės versle ar pasirinkę sau tokį pomėgį darbuojasi per 12 tūkst. bitininkų“, – sako vienas šventės organizatorių, Ukmergės bitininkų sąjungos pirmininkas Linas Kazėnas.

Šventė suteiks išskirtinių įdomybių. Visų pirma – tai tarpukario prezidento A. Smetonos dvaras, jauki aplinka, turtinga prieškario istorija… Šventės organizatoriai kviečia nusikelti į „smetoniškus laikus“, ateiti pasipuošus bent vienu to meto aprangos akcentu. Mugėje dalyvaus 63 liaudies meno ir amatų atstovai, bus 13 palapinių su bitininkystės inventoriumi. Savo prekes ir paslaugas pristatys ,,Bičių korys“, ,,Willara“, ,,Viskas bitėms“ ir kiti.

– Atvykus į šventę su šeima bus galima žymiai daugiau sužinoti apie medų ir bičių produktus nei užėjus į eilinę parduotuvę. Bus galima gauti naujausių žinių apie bitininkystę, bičių produktų naudą žmogaus sveikatai. Šis renginys – tai bitininkų susitikimas su visuomene. O švietėjiškos paskaitos, renginiai, jaunimo įtraukimas, bičiulių pagerbimas ir jų pasiekimų įvertinimas – tai tradicijų puoselėjimas sėkmingai plėtojant bitininkystę šalyje, – pasakoja Lietuvos bitininkų sąjungos prezidentas Sigitas Uselis.

Šventės programa turtinga renginių. Tai – bitininkystės inventoriaus paroda-pardavimas, jaunųjų bitininkų varžybos, atviras pleneras vaikams ir jaunimui, ekologinio bityno savininko Laimono Galvono paskaita „Ekologinis bitininkavimas: galimybės ir perspektyvos“.

Kęstučio Ūso ir Ernestos Draždžiulytės-Ūsienės bitininkystės ūkis „Saldūs Ūsai“ pakvies į edukacinę programą, kurios metu bus galima susipažinti su paslaptingu bičių pasauliu, nuostabaus skonio bei kvapo bičių produktais.

Dalyvaus ir svečių iš užsienio. Tai – kaimynai latviai, kurie yra surengę dešimt bitininkų švenčių, taip pat tarptautinės bitininkystės mokslo asociacijos „Coloss“ narys, Danijos bitininkų asociacijos lektorius Fleming Vejsnaes. Jis skaitys paskaitą „Bitininkystės situacija Europoje bei Danijoje šiuo laikmečiu“.

Laukia ir meninė programa: solistas Liudas Mikalauskas, atlikėjas Deividas Bastys, grupė ,,Studija“, Ukmergės rajono meno kolektyvų pasirodymai.

AUTORIAUS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas