Vienas iš D. Širvytės darbų.

Kultūra

„Vertinga dovana gali tilpti voke“

Oksana JUDAKOVA

VšĮ „Trys kaimai“ parodų koordinatorė

 

„Vilkamirgės“ galerijoje, esančioje Vienuolyno g. 14 (II a.), visą sausio mėnesį veikia profesionalios fotografės DANGĖS ŠIRVYTĖS (JAV) fotografijų paroda „Su šventom Kalėdom!“

D. Širvytė yra poeto Pauliaus Širvio duktė, tačiau internete daug informacijos apie ją nerasite. Po tėvų skyrybų ji liko gyventi su mama Kaune, lankė pantomimos užsiėmimus pas Modrį Tenisoną, kuris ir pastūmėjo Dangę mokytis fotografijos. Tuometiniame technologijų technikume ji mokėsi fotografijos, dirbo fotografe Lietuvos kino studijoje, vėliau – vienoje Vilniaus fotostudijoje.

Į Jungtines Amerikos Valstijas, gyventi pas vyrą, garsų juvelyrą Aleksandrą (Alių) Šepkų, D. Širvytė išvyko 1989 metais. Kaip ir visi imigrantai, Dangė su Aliumi iš pradžių vertėsi sunkiai. Tačiau vėliau A. Šepkus kartu su verslo partneriu įkūrė juvelyrikos kompaniją. Verslas sekėsi, pora nusipirko nedidelį namelį ant aukšto Hudzono upės kranto, su nuostabiu vaizdu į tolumas.

Dangės ir Aliaus draugai įpratę nuo jų gauti kalėdinius sveikinimus. Kasmet tokiame pačiame švelniai gelsvo su raudonu krašteliu popieriaus voke – tokio paties popieriaus atvirukas. Ant jo ranka užrašyta „Merry Christmas!“, o viduje – „Alius+Dangė“. Į atviruką įdėta kaskart kitokia, pačios Dangės spausta, juodai balta fotografija. Metams bėgant, susikaupė nedidelė fotografijų kolekcija. Mažo formato, kamerinės, dažnai religinių motyvų fotografijos yra tarsi dovanėlės – kur kas mielesnės ir vertingesnės, nei prekybos centruose perkami masinės gamybos daiktai.

Mintis surengti šią parodą kilo norint parodyti, kad vertinga dovana gali tilpti voke. Ir ne banalia, o pačia gražiausia prasme. Kad atvirukas (fotografija, piešinys, grafikos atspaudas) gali persikraustyti iš voko į rėmelius. Likti ir džiuginti. Būti išsaugotas.

Parodoje eksponuojamos nedidelės fotografijos – tai mažas, tylus, privatus draugystės liudijimas.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas