Kultūra

Nuo klasikos iki premjeros

Arvydas PĖŠINA

Kultūros centro reklamos-informacijos specialistas

 

Jau penktąjį kartą Ukmergės kultūros centras kviečia kino mylėtojus gruodžio 28-ąją paminėti Pasaulinę kino dieną. Tradiciškai šia proga organizuojame metų geriausių filmų seansus, surengdami senosios kino technikos ir filmų plakatų parodas, archyvinių dokumentinių filmų peržiūras.

Praėjusiais metais, negalėdami pasikviesti žiūrovų į kino salę, surengėme virtualų kino turą „Jie buvo pirmieji…“ Tai buvo dar prieš 126 metus brolių Ogiusto ir Lui Liumjerų užpatentuoto savo filmavimo ir projekcijos aparato ir gruodžio 28 d. Paryžiaus Kapucinų bulvaro kavinėje „Salon Indien du Grand Café“ pirmą kartą viešai surengto kinematografijos seanso, kuriame buvo parodyti brolių Liumjerų filmai „Darbininkų išėjimas iš Liumjerų gamyklos“, „Traukinio atvykimas į stotį“ paminėjimas.

Šiais metais pradžiuginsime kino klasikos gerbėjus. Bendradarbiaudami su „Skalvijos“ kino centru, organizuojame aštuonis „Oskarus“ pelniusio filmo „Amadėjus“ peržiūrą. 1984 metais režisieriaus Milošo Formano sukurta biografinė drama pasakoja apie Vienos karališkąjį kompozitorių Antonijų Salierį ir jį kankinantį pavydą sužinojus, kad dangiškasis muzikinis talentas, kurio jis taip troško, buvo suteiktas nevalyvam ir vulgariam jaunam kompozitoriui Volfgangui Amadėjui Mozartui. A. Salierio kartėlis pakursto jį sugniuždyti priešininką, bet tuo pat metu jis negali atsispirti Amadėjaus muzikos genialumui.

Dokumentikos žanro gerbėjai turės progą dar kartą pamatyti šiais metais režisierių Virginijos Vareikytės ir Maximilien Dejoie sukurtą dokumentinę juostą „Būsiu su tavim“. Dvi moterys, psichologė ir policijos pareigūnė, imasi sudėtingos misijos – gimtajame miestelyje sumažinti rekordinį savižudybių skaičių. Valija ir Gintarė keliauja nuo durų iki durų, gelbėdamos vienišiausius savo bendruomenės narius jautrumu ir empatija.

Mažiesiems kino mylėtojams parengėme du animacinius ir vieną vaidybinį filmus, įgarsintus lietuviškai, o lietuviškos kino komedijos gerbėjams turime dovaną – ukmergiškiai vieni pirmųjų Lietuvoje galės pamatyti naujausią režisieriaus Justino Krisiūno filmą „Vyras už pinigus“. Kituose šalies kino teatruose šis filmas bus rodomas nuo gruodžio 31 d.

Šiais metais minint Pasaulinę kino dieną filmai bus demonstruojami dviejose salėse: jau visiems įprastoje Didžiojoje ir Šeimos kino salėje, kur filmai žiūrimi sėdint patogiuose sėdmaišiuose. O fojė, pertraukų metu, bus rodoma animacinių filmų „Tindirindis 2021“ programa bei surengta režisieriaus Algimanto Puipos senųjų filmų plakatų paroda.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas