Ekspozicijos atidaryme dalyvavo ir rajono Policijos komisariato viršininkas Saulius Kazlauskas (kairėje).

„Ateitį kuria patirtis ir jaunystė“, Kultūra, Naujausi

Parodoje – skvarbus žvilgsnis į istorinius įvykius

Asta KROGERTIENĖ

Vilniaus apskrities VPK Komunikacijos poskyrio specialistė

 

Ukmergės rajono policijos komisariate, trečio aukšto fojė, eksponuojama nauja paroda, skirta Tautos sukilimo 1941-ųjų birželio įvykiams atspindėti.

Parodos atidaryme dalyvavo šio projekto vadovas Sakalas Gorodeckas. Ekspozicijos stenduose galima chronologiškai atsekti šio sudėtingo laikotarpio įvykius, 1941 m. birželio sukilimo ištakas ir jo eigą Vilniuje bei pietryčių Lietuvoje, sužinoti apie pagrindinius dalyvius, vadus, kurių sprendimai buvo lemtingi šaliai, matyti tarptautinį kontekstą ir nenuilstamą lietuvių kovą už valstybės atkūrimą.

S. Gorodecko pasakojime atgijo tarpukario, sovietų okupacijos laikotarpio Lietuvos gyvenimas. Atrasta sąsajų ir su Ukmergės kraštu, nes keletas nuotraukose įamžintų sukilimo dalyvių – ukmergiškiai. Taip pat svečias pasakojo apie dar iki galo neištirtą Lietuvos kariuomenės eskadrilės, kuri buvo dislokuota Deltuvos aerodrome, likimą.

Anot projekto vadovo, Vilniaus Užupio bendruomenė ir jos bičiuliai, ruošdamiesi Tautos sukilimo 80-mečiui, vykdė projektą „1941 birželio sukilimo kovų vietų istorinis įamžinimas Vilniuje“. Vienas iš šio projekto rezultatų ir yra ši stendų paroda. Tyrimų metu projekto dalyviai rado daug įdomių faktų, kurie nebuvo nei žinomi, nei viešinami. Visa tai kartu su glausta istorikų informacija patraukliai pateikta iliustruotuose stenduose.

Projekto vadovas S. Gorodeckas atrado sąsajų su Ukmergės kraštu.

Mus remia:

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas