„Ukmergės krašto atradimai“, Kultūra, Naujausi

„Rezervuota poetui Vytautui Mačerniui“

Vytautas Mačernis gimė 1921 m. birželio 5 d. Šarnelės kaime – pelkynų apsuptame šiauriniame Lietuvos pakraštyje, netoli Žemaičių Kalvarijos. 1944 m. spalio 7 d. žuvo pakirstas atsitiktinės skeveldros. Poetas Alfonsas Nyka-Niliūnas rašė: „Vytautas Mačernis gyveno kaip meteoras: staiga pasirodė, sušvito ir lygiai taip pat staiga dingo neįžvelgiamybėje“.

Gyvenęs vos 23 metus, kūrėjas spėjo palikti daug gilių ir jautrių eilėraščių, kuriuos per šimtmetį patikrino laikas. Poeto kūryba ir šiandien tebesikreipia į klausiančius ir ieškančius, kviečia apmąstyti ir suprasti egzistencijos stebuklą, patirti kaip viziją „aukštųjų akimirkų“ neramų ilgesį. Kaip rašė eseistas, menotyrininkas, žurnalistas Tomas Sakalauskas: ,,…Mes sugrįžtame prie poeto pasakytų žodžių, kad sužinotume, kad pasitikrintume – ar dar gyvos mūsų sielos, ar laukiame saulės patekėjimo…“

Kultūros centro projektas „Rezervuota poetui Vytautui Mačerniui“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Ukmergės rajono savivaldybė, kviečia atrasti poetą V. Mačernį vėl ir rezervuoti laiką susitikimams su jo literatūriniu palikimu, kurį po Ukmergės dangumi skleis: birželio 13 d. Šilutės kamerinis teatras (spektaklis „Švytis“ pagal V. Mačernio prozą), birželio 18 d. Klaipėdos teatras „ŠouXmas“ (poezijos spektaklis „Vizijos“), liepos 1 d. aktorius Andrius Bialobžeskis, intarpuose gros trimitininkas Linas Rupšlaukis, liepos 15 d. aktorius Dainius Gavenonis, rugpjūčio 22 d. Vladas Bagdonas, Gediminas Storpirštis, Giedrius Arbačiauskas, atlikėja Živilė Mackevičiūtė.

Poeto 100-ojo gimtadienio išvakarėse, birželio 4 d., įvyks pirmasis susitikimas. Tądien Kultūros centre organizuojamas literatūrinis vakaras ,,Man patiko tik vandenys gilūs…“ Jo metu prisiminsime poetą, vyks poezijos skaitymai, skambės Ukmergės meno mokyklos Muzikos skyriaus ugdytinių ir Kultūros centro debiutuojančios popgrupės, vadovaujamos Edvino Kanėtos, atliekami muzikiniai kūriniai. Bus pristatyti ir poetiniai marškinėliai su V. Mačernio kūrybos citata, kuriuos padovanosime visiems, skaitysiantiems poeto kūrybą renginiuose. Vietų ir marškinėlių skaičius ribotas!

Tad kviečiame registruotis į Vytauto Mačernio kūrybos skaitymus, kurie vyks birželio 4 d., liepos 1 ir 15 d. renginiuose. Išsirinkite, kokį poeto eilėraštį ar prozos kūrinio ištrauką norėtumėte skaityti, o gal pagal eiles sukurti ir atlikti dainą, registruokitės el. pašto adresu: režisiere@kc.ukmerge.lt arba tel. 8 646 90 121. Tai jau galite daryti dabar.

Į Kultūros centre vyksiančius renginius: birželio 4 d., 17 val., literatūrinį vakarą ,,Man patiko tik vandenys gilūs…“, birželio 13 d., 17 val., Šilutės kamerinio teatro spektaklį ,,Švytis“ ir birželio 18 d., 18 val., Klaipėdos teatro ,,ŠouXmas“ spektaklį ,,Vizijos“ būtina pasiimti išankstinius kvietimus ar užsiregistruoti į šiuos renginius Kultūros centro kasoje darbo laiku. Vietų skaičius ribotas.

Organizatoriai

Mus remia:

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas