Parodos atidarymo momentas, iš dešinės – J. Šlepetienė.

„Ukmergės krašto atradimai“, Kultūra, Naujausi

Menas sugrįžo į Vaitkuškio dvarą

Į Ukmergės „Dvarų žiedą“ įtrauktame Vaitkuškio dvare gegužės 15-ąją atidaryta keramikos paroda ,,Pramogos Vaitkuškio dvare“. Joje savo darbus eksponuoja nemažas būrys menininkų.

Tai ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų žinomi dailininkai profesionalai keramikai ir mažiau patyrę keramikos meno kūrėjai: Elena Aleksejeva, Živilė Bardzilauskaitė-Bergins, Nora Blaževičiūtė, Nerutė Čiukšienė, Daina Daukšienė, Lina Dieninė, Konstancija Dzimidavičienė, Jolanta Galdikaitė, Dalia Gentvainytė, Ilona Junevičienė, Algimantas Kazlauskas, Laima Kiškienė, Skirmantas Petraitis, Jolita Šlepetienė, Genia Vaičikauskienė, Gražina Visockienė, Gintaras Vitkauskas, Birutė Žilėnienė.

Juos į Vaitkuškį pakvietė Ukmergės meno mokyklos Dailės skyriaus ir Antano Smetonos gimnazijos dailės mokytoja J. Šlepetienė. Jos iniciatyva jau dvi vasaras Ukmergės rajone vyko respublikinis dailės mokytojų tapybos pleneras „Ukmergės diena“. 2019-iais jis surengtas Siesikų pilyje, 2020 metais, išaugęs į tarptautinį, vyko Vaitkuškio dvare, kur menininkai turėjo progą susipažinti su grafų Kosakovskių paliktais pėdsakais Ukmergės krašte.

Gerų atsiliepimų sulaukęs tapybos pleneras paskatino J. Šlepetienę į Ukmergę pakviesti ir keramikus.

Pasak dailės mokytojos, šiuolaikinės keramikos projekto „Formos pasakoja“ idėja – surengti mažosios plastikos darbų parodas Ukmergės rajone atkuriamuose Vaitkuškio ir Leonpolio dvaruose, prisidėti prie kultūros sklaidos ir populiarinimo vietos bendruomenėse, didinti šių atgyjančių, turtingų savo istorija vietų žinomumą.

„Parodai ,,Pramogos Vaitkuškio dvare“ menininkai darbus kūrė įkvėpti turtingos istorinės medžiagos bei grafo Stanislovo Kazimiero Kosakovskio meniškai ir dažnai žaismingai sustatytų nusifotografuoti šeimos narių ir svečių kompozicijų nuotaikos. Antrajai parodai ,,Išsipildymas“, kuri rugpjūtį numatyta Leonpolio dvare, darbai kuriami ieškant sąsajų su šiuolaikine dvarų gyvensenos kultūra, ūkine veikla“, – sakė J. Šlepetienė.

Keramikos paroda Vaitkuškyje veiks iki rugpjūčio 19 d., tad su joje eksponuojamais darbais galės susipažinti tiek vietos bendruomenė, tiek kultūros renginių lankytojai, meno mylėtojai, formos plastikos meno žinovai.

Susirinkę į parodos atidarymą menininkai bendravo, klausėsi muziejininkės Reginos Škuropad pasakojimo apie Vaitkuškio dvarą, apžiūrėjo išlikusius rūmų frag-mentus, atstatytą bokštą.

Po to jie aplankė Leonpolio dvarą, susitiko su jo šeimininku Mindaugu Stragiu ir jo lydimi pasivaikščiojo po atstatytus rūmus.

„G. ž.“ inform.

Emilijos ŠLEPETYTĖS nuotraukos

G. Visockienės kompozicija „Kvapas“.

J. Šlepetienės „Oranžerija“.

B. Žilėnienės „Vidudienio atokvėpis Vaitkuškyje“.

K. Dzimidavičienės „Bonsas“.

N. Blaževičiūtės „Pasivaikščiojimas parke“.

Mus remia:

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas