„Ukmergės krašto atradimai“, Kultūra

Kviečia aplankyti parodą

„Vilkamirgės“ galerija pristato amerikiečio fotografo Patrick Murphy parodą, kuri eksponuojama Ukmergės rajono policijos komisariato pastate, Migracijos skyriuje (Vytauto g. 109, I aukštas).

P. Murphy nuo 2012 metų gyvena Lietuvoje. Jis gimė JAV pietuose, Tenesio valstijoje. Baigė Jeilio ir Š. Karolinos universitetus. 1983–1984 m. dalyvavo Maskvos valstybinio universiteto mainų programoje. 1994-2012 m. dirbo Rusijoje. Jo fotografijos publikuotos leidiniuose „The Time“, „New York Times“, „Chicago Sun-Times“, „Encyclopedia Brittanica“ ir kt.

Ukmergiškiams pristatomoje parodoje – pietinių JAV valstijų kaimiškų vietovių fotografijos, padarytos penkiasdešimties metų laikotarpiu. Kai Patrick‘ui buvo dvylika metų, kaimynas ir šeimos gydytojas padovanojo jam seną vokišką fotoaparatą, išmokė ryškinti juostas ir spausdinti nuotraukas. Nuo tada fotografavimas jam tapo rimtu užsiėmimu, įpročiu, sportu ir laisvalaikio leidimu.

90-aisiais P. Murphy gyveno ir dirbo Rusijoje, ten jis parodė keletą šių nuotraukų Maskvos fotobienalėje. Užfiksuoti neasfaltuotų kelių ir kaimo gyvenimo vaizdai prieštaravo vyraujančiai nuomonei apie ultra modernią ir vartotojišką Ameriką, kuri susiformavo iš muilo operų ir pirmųjų posovietinių keliautojų po Vakarų pasaulį parsivežtų įspūdžių. Dėl to šios nuotraukos buvo vertinamos kaip egzotiškos.

Parodos aprašyme autorius pateikia glaustą, bet tuo pat metu plačią apžvalgą apie savo giminę: „Mano senelis iš tėčio pusės gimė 1901 metais Džordžijoje. Jo senelis gimė Virdžinijoje 1790 metais ir tarnavo kariuomenėje 1812 m. Anglijos-Amerikos kare. „Ši šalis tik trijų kartų senumo”, juokaudavo mano senelis (jis mirė 1981 metais).”

Fotografas aprašo senus giminės namus, kuriuose praleido didelę dalį vaikystės: „Dėdė Harvey apie 1900-uosius pastatė puikius namus: dviejų aukštų, terasa su kolonom iš trijų pusių, įvairūs ūkiniai pastatai – šulinys, garažas (arklidės), „mažasis namukas” (išvietė), daržinės ir pašiūrės, daržas, sodas, ganykla ir tvenkiniai. Kieme augo didžiuliai ąžuolai ir su meile prižiūrimi žydintys ir vaisiniai augalai – gardenijos, kamelijos, bugieniai, dyglainiai, dangiškieji bambukai, buksmedžiai, gvaizdūnės, lelijos ir daugybė kitų. Kriaušė ir pora figmedžių buvo dėl grožio. Figmedį ir didesnius medžius vėliau išvertė praūžęs tornado, bet namas išliko nepaliestas.”

* * *

Parodos iniciatoriai tikisi, kad žiūrovams bus įdomu pamatyti amerikietišku tikrumu dvelkiančias P. Murphy fotografijas, ir kviečia apsilankyti. Ekspoziciją apžiūrėti galima pirmadieniais-ketvirtadieniais nuo 8 iki 17 valandos, ir penktadieniais – nuo 8 iki 16 valandos.

Paroda veiks iki liepos pabaigos.

„G. ž.“ inform.

Mus remia:

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas