Asociatyvi nuotrauka.

„Ukmergės krašto atradimai“, Kultūra

Kūrybiškumas – kelias į sėkmę

Kūrybišku žmogumi mes vadiname tokį asmenį, kuris geba sklandžiai išreikšti mintis, nestokoja originalumo bei yra drąsus ir atviras idėjoms. Tokių žmonių šiandieninėje visuomenėje trūksta. Būtent dėl šios priežasties vis daugiau dėmesio skiriama kūrybiškumui.

Tai – viena svarbiausių dabarties ir ateities kompetencijų visose žmogaus veiklos srityse ir kūrybiškumas nėra dovana, kurią gauname gimdami. Šį, kaip ir kitus gebėjimus, būtina nuolat ugdyti, puoselėti, lavinti. Juk jeigu turime išmokti vaikščioti, turime išmokti ir kurti.

To reikia ne vien menininkams, bet ir vadybininkams, renginių organizatoriams, verslininkams, jau nekalbant apie išradėjus, projektuotojus, mokslininkus. Įmonėms itin svarbu kurti tokią organizacinę kultūrą, kuri leistų kuo lengviau prisitaikyti prie naujų verslo sąlygų. Viena iš svarbių organizacinės kultūros, pritaikytos veikti besikeičiančioje rinkoje, sudedamųjų yra darbuotojų kūrybiškumo skatinimas. Tai įtakoja naujų produktų ar paslaugų atradimą, senųjų tobulinimą, padeda greičiau atrasti tobulesnius procesų valdymo būdus, naujų idėjų, kaip pritraukti naujų klientų ir išlaikyti senuosius.

Kalbant apie tėvų indėlį į jų vaiko kūrybiškumo ugdymą, norisi pastebėti, kad svarbiausia jiems tenkanti užduotis – neslopinti kūrybiškumo, kuris dažniausiai vaikystėje veržiasi per kraštus. Didžiausi kūrybiškumo priešai yra šalia esančio žmogaus kritika, įvertinimai, griežtos ir nepalaužiamos instrukcijos, akivaizdžios konkurencijos tarp vaikų kūrimas, baimės ir nerimo kupina atmosfera, kuriai vaikai labai jautrūs, ir pan.

Lietuvoje yra keletas menų gimnazijų, kurios ugdo profesionalius menininkus. Tačiau įprastai meninės pakraipos veiklomis su vaikais daugiau užsiima įvairūs būreliai, užklasinių veiklų mokyklėlės. Kartais abejojame, ar verta atžalą leisti į meno būrelį. Nesame tikri, ar įgyti įgūdžiai ateityje padės vaikui gauti geresnį darbą ir būti laimingesniu žmogumi, tačiau kūrybiškumo skatinimas jau dabar yra viena iš svarbiausių savybių darbo rinkoje, kurią ypatingai ugdo šiuolaikiniai užsienio universitetai bei mokyklos.

Visi, kas yra prisilietę prie menų – tapymo, muzikavimo, šokio, poezijos sutiks, kad kūryboje svarbu ne tik gerai sugroti muzikos kūrinį ar nupiešti išskirtinį paveikslą, tačiau žymiai svarbiau pats tapymo ar muzikavimo procesas. Būtent jo metu žmogus labiau atsipalaiduoja, nes kurį laiką būna visiškai įsitraukęs į veiklą, gali užmiršti asmenines bei darbo problemas ir tiesiog ilsėtis. O tai teikia didelį malonumą, mažina stresą, atkuria vidinę harmoniją. Kūrybinio proceso eigoje asmenybė pasineria į savo individualų vidinį pasaulį, nusiima visas kaukes, vis labiau tampa pačiu savimi. To dėka netikėtai gali atrasti sprendimus į ilgai varginusius klausimus.

Ne tik nenuvertinkime savo vaikų noro rinktis užklasines menines veiklas, bet ir patys prisidėkime prie jų. Pieškime, dainuokime, šokime kartu su savo vaikais. Nuo mažens puoselėjamas kūrybiškumas per įvairius būrelius, užklasines veiklas ateityje galbūt nepavers vaiko žymiu menininku, bet labai gali padėti jam karjeroje bei darbe.

Ukmergės meno mokykla vaikams siūlo prisijungti prie kūrybiškos bendruomenės. Įstaiga teikia įvairiapusišką neformalųjį ugdymą, čia galima mokytis fortepijono, styginių, pučiamųjų instrumentų, akordeono, dainavimo, šokio bei dailės meno. Šioje bendruomenėje ugdome aukšto emocinio intelekto žmogų, gebantį atsakingai elgtis su savimi ir kitais, imtis iniciatyvos, dirbti kūrybingai ir bendradarbiaujant, trokštantį toliau mokytis ir tobulėti.

Dokumentai stojamiesiems priimami iki 2021 m. gegužės 31 dienos.

Parengė Ukmergės meno mokyklos smuiko mokytoja Ieva PUODŽIUKĖ

Mus remia:

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas