U. Klizaitė, R. Gurklytė, A. Pauliukonytė.

„Ukmergės krašto atradimai“, Jaunimas, Kultūra, Naujausi

Meno mokyklos mokytojos ir jų mokiniai „užkariauja“ pasaulį

Loreta EŽERSKYTĖ

Ukmergės meno mokyklos Muzikos skyriuje dėl karantino nuo praėjusių metų lapkričio ugdymas organizuojamas nuotoliniu būdu. Tačiau tai netrukdo pasiruošti ir sėkmingai dalyvauti įvairiuose tarptautiniuose konkursuose.

„Pasiekti laimėjimai rodo kokybišką mūsų mokytojų darbą, jų kompetenciją ir profesinį išprusimą. O nuo karantino pavargusius mokinius ruošimasis, dalyvavimas konkursuose motyvuoja, skatina nesustoti. Džiaugiamės mūsų mokytojų ryžtu „užkariauti“ pasaulį ir jų auklėtinių puikiais rezultatais,“ – sakė Meno mokyklos direktorė Klavdija Stepanova.

 

Karantinas – išbandymas ir vaikams, ir pedagogams

Muzikos mokytojams dirbti per nuotolį ypač sudėtinga, įsitikinusi direktorė. Jos teigimu, pedagogai karantino metu dirba sunkiau ir intensyviau nei įprastomis sąlygomis. Kad mokinius sudomintų dėstomu dalyku, daugiau laiko tenka skirti ir pasiruošimui pamokoms. Taip pat nuolat tenka ieškoti būdų įkvėpti vaikus muzikuoti.

„Šie mokslo metai mūsų įstaigai išskirtiniai. Iš pradžių ugdymas vyko mišriu būdu, o po rudens atostogų į mokyklą jau ir nebesusirinkome. Mokiniai ir beveik visi mokytojai dirba iš namų. Tik keli pedagogai, laikydamiesi visų nustatytų saugumo reikalavimų, pamokas veda iš klasės. Pasikeitus sąlygoms teko išmokti daug naujų dalykų, labiau susikoncentuoti,“ – apie Meno mokyklos kasdienybę karantino metu kalbėjo K. Stepanova.

Pasak jos, gera žinia yra tai, kad nuo kovo 22 dienos Meno mokykloje mokiniams, kurie ruošiasi dalyvauti konkursuose, jau gali vykti individualios konsultacijos. Šis atlaisvinimas suteikia viltį, kad į klases pamažu galės grįžti visi moksleiviai.

Konkursai persikėlė į virtualią erdvę

Muzikos skyriaus dainavimo mokytoja metodininkė Dalia Sližytė pasakojo, kad jos ugdomi dainorėliai nuolat dalyvaudavo įvairiuose respublikiniuose konkursuose, juose ukmergiškius lydėjo sėkmė.

„Dabar, kai teko pereiti prie nuotolinio mokymo, kuomet vieni kitus matome tik kompiuterio ekrane ir tik taip galime bendrauti, vaikams labai trūksta gyvo garso, mokydamiesi jie praranda motyvaciją. Būtent dalyvavimas konkursuose juos įkvepia, skatina siekti rezultato. Matydami, kad sėkmingai pasirodė bendramoksliai, pabandyti ryžtasi ir tie mokiniai, kurie anksčiau konkursuose nėra dalyvavę,“ – mintimis dalijosi pedagogė.

Pasak D. Sližytės, koronaviruso pandemiją išgyvena visas pasaulis. Į virtualią erdvę, kaip ir pamokos, persikėlė ir visi renginiai. Todėl atsirado galimybė dalyvauti ne tik Lietuvoje vykstančiuose, bet ir tarptautiniuose konkursuose, festivaliuose, kurie vyksta įvairiose pasaulio šalyse.

Mokytoja juokauja, kad būtent pandemija jiems atvėrė duris į tokius konkursus, apie kuriuos anksčiau nedrįsdavo nė pagalvoti: „Norint nuvykti su mokiniais į kurią nors užsienio šalį, tam visų pirma reikalingos nemažos lėšos. Dabar kelionei pinigų nereikia, tad „skraidome“ iš vienos šalies į kitą…“

Vis tik vien noro nusprendus dalyvauti tarptautiniuose konkursuose neužtenka. Reikalingi kokybiški atlikėjų įrašai, jie turi būti nufilmuoti.

„Su mergaičių vokaliniu ansambliu įrašą buvome nusifilmavę mokykloje, likus trims dienoms iki rudens atostogų. Jis mums labai pravertė – su juo dalyvavome keliuose tarptautiniuose konkursuose. Su kitais atlikėjais – solistėmis, duetu – įrašus teko pasidaryti. Karantino metu tai tapo tikru iššūkiu, kėlė stresą. Neretai į pagalbą prireikė kviestis ir vaikų tėvelius…“ – sakė dainavimo mokytoja.

Mergaičių vokalinis ansamblis.

Ansamblį pakvietė į koncertą, mokytoją – į komisiją

Pasak pedagogės, vasarį ir kovą ji su moksleivėmis „nukeliavo“ į Italiją, Turkiją, Kazachstaną, Ukrainą, Latviją. Ten varžėsi su įvairių pasaulio šalių atlikėjais. Po visų konkursų Ukmergę pasiekė diplomai, liudijantys apie laimėtas prizines vietas.

D. Sližytės vadovaujamas mergaičių ansamblis Jūrmaloje vykusiame tarptautiniame vokalistų konkurse „Jūrmalas Kristala kaussa 2021“ bei Turkijoje vykusiame konkurse „BRAVO“ pelnė pirmą vietą. Tokio pat įvertinimo sulaukė VII tarptautiniame įvairių meno rūšių virtualiame konkurse „Astana Grand Festival“ dalyvavusios solistės Ugnė Dačkutė bei Gabija Railaitė. Gabijai pirma vieta skirta ir Italijoje vykusiame vokalistų konkurse „Future Stars“. Tarptautiniame festivalyje ,,Astana Stars“, skirtame 265-osioms W. A. Mocarto gimimo metinėms, Adelė Pauliukonytė ir U. Dačkutė savo amžiaus grupėse laimėjo antras vietas. Ukrainoje vykusiame „Show must go on“ Ugnė apdovanota pirmos vietos diplomu.

U. Dačkutė.

„Dalyvaudamos Turkijoje vykusiame konkurse mūsų atlikėjos sulaukė organizatorių dėmesio ir buvo pakviestos į tradicinį Kovo 8-ajai skirtą koncertą. Jis šiais metais dėl COVID-19 buvo perkeltas į virtualią erdvę ir transliuotas YouTube platformoje. Koncerte mūsų mokyklos mergaičių vokalinis ansamblis dalyvavo kartu su atlikėjais iš septynių valstybių. Be to, ukmergiškės atlikėjos virtualiai dalyvaus balandžio 23-ąją vyksiančioje Vaikų dienai skirtoje šventėje,“ – sakė mokytoja.

Pasiūlymo iš konkurso „BRAVO“ organizatorių sulaukė ir ukmergiškė dainavimo mokytoja D. Sližytė. Ji pakviesta į atlikėjų vertinimo komisiją. Pasak pedagogės, ji šį darbą taip pat atliks nuotoliniu būdu – klausys įrašus ir siųs savo vertinimo rezultatus.

Pasirinkimą lemia ir mokestis

Kita Meno mokyklos pedagogė, su savo auklėtiniais pianistais pasiryžusi „užkariauti“ pasaulį, – fortepijono mokytoja Audra Bernadišienė.

Jos mokinė Ugnė Klizaitė Kazachstane vykusiame „Astana Grand Festival“ laimėjo Grand Prix, Rugilė Gurklytė buvo apdovanota pirmos vietos laureatės dip-lomu. Abi pianistės puikiai pasirodė ir Latvijoje vykusiame konkurse „Jūrmalas Kristala kaussa 2021“. Ugnė pelnė pirmą, Rugilė – antrą vietas. Artimiausiu metu A. Bernadišienė laukia mokinių rezultatų iš Barselonos, Kijevo, Kazachstano ir Turkijos.

G. Railaitė.

A. Bernadišienės teigimu, pasirinkti, kuriuose virtualiai organizuojamuose konkursuose dalyvauti, yra iš ko. Niekam ne paslaptis, kad visi atlikėjai turi mokėti dalyvio mokestį. O jis gali siekti ir kone šimtą eurų.

„Be abejo, renkamės tuos konkursus, kuriuose mažesnis mokestis. Juk ne visi tėveliai išgalėtų tam skirti didesnę sumą. Beje, jei konkurse prizinę vietą pelnęs moksleivis norėtų kartu su diplomu gauti ir taurę, už ją turi papildomai sumokėti…“ – apie konkursų užkulisius kalbėjo mokytoja.

Ukmergiškė neslėpė, kad kartais sulaukia ir skeptiškai vertinančių tokius konkursus. Tačiau ji pati mano, jog šiuo karantino metu, kai gyvename ribojami įvairių suvaržymų, toks „išėjimas“ į tarptautinę erdvę vaikams suteikia motyvacijos mokytis, pasitikėjimo savimi, įprasmina jų pastangas, pagaliau – jie gali džiaugtis savo pasiekimais.

„Dalyvauti gyvai vykstančiame ir virtualiame konkurse – skirtingi dalykai, visai kitokia patirtis. Smagu, kad to nori mūsų moksleiviai, jų tėveliai, – sakė A. Bernadišienė ir pridūrė, jog ji su savo mokiniais atiduoda duoklę ir Lietuvoje vykstantiems nuotoliniams konkursams. – Su savo fortepijono dalyko ir papildomo fortepijono dalyko mokiniais šiais metais dalyvavome šešiuose konkursuose Lietuvoje, kur mokiniai laimėjo I, II ir III vietos laureatų diplomus.“

Vasarį ir kovą vykę virtualūs tarptautiniai konkursai dar nesibaigė – jie tęsis iki birželio. Intensyviai ruošiasi ir balandį juose dalyvaus Meno mokyklos auklėtiniai. Kaip juokavo abi mokytojos, jų „skraidymai“ dar tęsis…

D. SLIŽYTĖS ir A. BERNADIŠIENĖS nuotraukos

Mus remia:

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas