Senoviniai lygintuvai.

„Etninė kultūra - mūsų gyvenimo vertybės“, Kultūra

Muziejinė buities daiktų kolekcija – bibliotekoje

Liudvika SUCHOCKIENĖ

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Jakutiškių padalinio vyresnioji bibliotekininkė

Praėjo keleri metai, kai minint Europos kultūros paveldo metus, Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Jakutiškių padalinys pateikė gyventojams informaciją apie bibliotekoje įsikūrusią, seniai jau užmirštą, tačiau namų ruošoje anuomet reikalingą ir naudojamą, dabar jau tapusią atributika ir ekspozicija, muziejinę kolekciją.

Ją pradėta rinkti 2000 m. nuo paprasto ąsočio, atvežto bendruomenės renginiui. 2018-aisiais buvo 52 eksponatai, dabar jų jau sukaupta per 80. Laikui bėgant dalis šių daiktų yra prarasti, kai kurie seno medžio dirbiniai subyrėję.

Muziejinei ekspozicijai senoviniai buityje naudojami daiktai buvo renkami iš Deltuvos seniūnijos gyvenviečių: Kanciškių, Lokėnų, Jakutiškių, Diržių kaimų, keramika – iš Ukmergės miesto. Didžioji dalis namų apyvokos daiktų yra XIX a. pabaigos ir XX a. pradžios laikmečio. Ekspozicijoje galima pamatyti žibalinius žibintus, vadintus „liktarnomis“, kurie atkeliavo iš Napaleono Liaudansko sodybos, šukas linams šukuoti, Janinos ir Juliaus Gavėnų dovanotus verpimo ratelius, sviestmušes, Ukmergės krašte vadinamomis „kalataukomis“ – rastas bibliotekininkės močiutės, Uršulės Liesienės, namuose. Kiti rakandai, dovanoti Apolonijos Pakonienės, Veronikos Jaskutienės bei kitų gyventojų. Labai entuziastingai prie senovinių buities daiktų rinkimo prisidėjo jaunimas, metalo dirbiniai buvo parvežti net iš supirktuvių. Kolekcijoje yra ir senovinės ieties antgalis, rastas ūkininko lauke beariant.

Dėl vietos stokos kai kurie rakandai nerodomi, ir šiaip jiems tinkamai eksponuoti nėra vietos. Tačiau eksponatai kataloguojami, sužymėti numeriais, užrašytas daikto pavadinimas ir iš kur gautas. Tai tarsi „mini “ muziejus bibliotekoje, kur kiekvienam čia užsukusiam šis bibliotekininkės pomėgis kelia didžiulį susidomėjimą. Nuoširdžiausia padėka visiems, išsaugojusiems tėvų saugotus daiktus. Ačiū Jakutiškių krašto jaunimui, padėjusiam juos surinkti ir eksponuoti.

Žibaliniai žibintai, anksčiau vadinti „liktarnomis“.

Šukos linams šukuoti.

Mus remia:

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas