Prie A. Smetonos paminklo.

„Etninė kultūra - mūsų gyvenimo vertybės“, Kultūra, Naujausi

Dalyvavome edukacinėje programoje

Janina BADOKIENĖ

Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ Ukmergės klubo „Viltis“ nariai buvome išvykę į Kraštotyros muziejaus Užugirio skyrių. Ten dalyvavome edukacinėje programoje „Šakočio kepimas“.

Programos vedėjas Vitalijus Želnys pirmiausia patikrino mūsų žinias apie šakočio atsiradimo istoriją. Spėjome, kad šakočiai pradėti kepti Vokietijoje. Pasirodo, kad pirmieji to ėmėsi vienuoliai, kurie niekam neišdavė savo recepto. Tačiau manoma, jog XIX a. pradžioje šakočius imta kepti ir Lietuvoje. Žinojome, kad šakotis dar vadinamas „bankuchenu”, tačiau žodžio reikšmės neatspėjome. Paaiškėjo, kad tai – medis-pyragas. Vitalijus pasakojo, jog perpjovus kepinį matyti sluoksniuota vidinė struktūra, primenanti medžio metines rieves, pagal jas galima suskaičiuoti, kiek kartų ant volo buvo pilama tešla. Šakočių svoris priklausė nuo sunaudotų kiaušinių skaičiaus. Anksčiau jų nesverdavo – dėdavo 40, 60, 80 ar daugiau kiaušinių. Mes kepėme iš 40 kiaušinių, sviesto, cukraus ir miltų. Dar galima įdėti grietinėlės, grietinės. Vitalijus pajuokavo, kad jie vietoj grietinės naudoja „smetoną“…

Stebėjome kepimo eigą nuo pirmų žingsnių. V. Želnys užkūrė krosnyje ugnį, dėjo beržines malkas, kad nespragsėtų. Pirmus tešlos šaukštus ant sukamo volo užpylė pats. Vėliau padėjo visiems, norėjusiems pabandyti, mokė teisingai pilti tešlą, laikyti šaukštą.

Kol šakotis kepė, Leonora Jankeliūnienė pristatė savo knygą „Prie geležingojo upokšnio“. Tai pasakojimas apie jos gimtąjį Pageležių kaimą. Autorė užrašė ne tik savo, bet ir kitų kaimo šeimų, žymių žmonių istorijas, šio krašto praeitį ir dabartį. L. Jankeliūnienė taip pat skaitė eilėraščius, skirtus sūnums, seseriai, tėvui, moteriai. Renginį pagyvino Birutės Verbickienės akordeonu atliekami kūriniai.

Vaišinomės dar šiltu šakočiu, gurkšnojome mėtų arbatą. Aišku, tokio šviežumo ir skanumo kepinio dar nebuvome ragavę.

Nusifotografavome prie paminklo prezidentui Antanui Smetonai, apsilankėme dvaro teritorijoje. Čia Danutė Gelūnienė papasakojo apie A. Smetonos gyvenimą, veiklą.

V. Želnys mokė, kaip kepti šakočius.

Mus remia:

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas