Praėjusiais metais vykusioje Smetoninių šventėje buvo iškilmingai atidengtas paminklas A. Smetonai.

Kultūra, Naujausi

Šiais metais smetoninėse – nauji akcentai

Genovaitė KAZIELIENĖ

Kiekvienais metais minint prezidento Antano Smetonos gimimo metines, Užugirio dvare organizuojama Smetoninių šventė. Tikimasi, kad ir šįmet, rugpjūčio 8 dieną, ji įvyks.

Nors COVID-19 pandemija pakoregavo kultūrinių renginių organizavimą – nuo kovo vidurio paskelbus karantiną, kai kurie atšaukti, kiti buvo nukelti, galima tikėtis, jog iškilmės Užugirio dvare bus. Mažėjant susirgimų, buvo atšauktas karantinas, Vyriausybė leidžia renginiuose dalyvauti vis daugiau žmonių. Pastarąjį kartą Ministrų kabinetas nutarė, kad leistinas dalyvių ir (ar) žiūrovų skaičius uždarose erdvėse rugpjūčio 16–31 dienomis didinamas iki 600 (vietoj anksčiau numatytų 350) asmenų, paliekant tą patį didžiausią leistiną skaičių atvirose erdvėse – iki 1 000 žmonių.

Kultūros ir sporto renginių dalyvių (žiūrovų) skaičiaus didinimo planas yra peržiūrimas kas dvi savaites. Keičiantis COVID-19 situacijai jis gali būti tikslinamas arba atšaukiamas.

Kaip pasakojo savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Lolita Gerulskienė, pagrindinis organizatorius Kraštotyros muziejus planuoja daug įdomių Smetoninių renginių.

146-osioms prezidento gimimo metinėms skirta šventė prasidės šv. Mišiomis Lėno Šv. Antano Paduviečio bažnčioje.

Po to bus pagerbtas A. Smetonos atminimas jo tėviškėje Užulėnyje. Kaip ir kiekvienais metais, dvare bus sutinkami prezidentas ir jo žmona Sofija. Juos čia atveš klubo „Miško broliai“ automobiliu, kurį motociklais, dviračiais lydės klubo nariai – partizanai. Tradiciškai nuskambės ir A. Smetonos kalba.

Turininga ir muzikinė programa – koncertuos vyrų vokalinis ansamblis „Quorum“, pasirodys Domino šokių studija su klasikinių šokių programa, dainas dainuos kiti atlikėjai.

Susirinkusieji galės pasiklausyti unikalaus lyros skambesio – gros klaipėdietis Virginijus Vyšniauskas. Lyra, vadinamoji šarmankė – tai muzikinis instrumentas, kurį sudaro dėžė, kurioje įstatytas velenas su metaliniais iškilimais, keletas vamzdžių ir dumplės, melodijos išgaunamos sriegine rankena sukant veleną.

Vėl vyks gražiausios dvaro ir publikos ponios rinkimai.

Nuo vidudienio veiks prekybininkų mugė, atvykusieji galės pamatyti mimus – gyvas skulptūras.

„Šventės programa nuolat papildoma, tad gali atsirasti ir naujų akcentų“, – teigė Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja L. Gerulskienė.

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas