N. Paškauskienė portretus pristatė pirmą kartą.

Kultūra, Naujausi

III Antakalnyje – lauko paroda „Tėvui“

Erika JASIONYTĖ-MIKUČIONIENĖ

Tėvo dienos proga III Antakalnio kaime buvo atidaryta lauko paroda, kurios autorė – Naujųjų medijų meno klubo „Pozityvas“ vadovė Nijolė Paškauskienė. Nemažą fotografavimo patirtį turinčiai autorei ši paroda išskirtinė: pirmą kartą ji eksponavo portretines fotografijas, nors yra žinoma ir vertinama kaip peizažistė. Be to, paroda eksponuota ne visai įprastai – ant mūrinės sienos, prie įėjimo į III Antakalnio kultūros namus. Siekiant išsaugoti fotografijų kokybę, paroda veikė tik šventinį savaitgalį.

Kaip atidarymo metu teigė N. Paškauskienė, pačios santykis su tėvu iki galo nepažintas, kažkiek mįslingas, nes teko augti tik su mama. Turbūt neatsitiktinai ir parodoje eksponuojami darbai keliaplaniai, analizuojantys tėvo vaidmenį, jo svarbą. Siekta užfiksuoti ne tik veidus, bet ir perteikti emociją, išraišką, žvilgsnį, vyriškojo portreto charakterį, parodyti vieną kitą gyvenamosios aplinkos detalę.

Paklausta, kaip gimė ši paroda, fotografė atsakė, kad specialiai tėvo, vyrų portretų neieškojusi. Ją visada domino lyg ir niekuo neišsiskiriantys, bet savaip kitokie, daugiau ar mažiau su etnine kultūra susiję žmonės. Taigi parodoje buvo galima išvysti liaudies muzikantų, medžio drožėjų, kalvio, krepšių pynėjo, šienpjovio, kriaučiaus ar net benykstančio dvaro savininko portretus. Seniausios eksponuojamos fotografijos siekia 2006 metus, nors bežiūrint buvo galima susidaryti belaikiškumo įspūdį.

Parodos atidarymas išsiskyrė šilta atmosfera, bendryste tarp susirinkusiųjų ir portretuose vaizduojamų žmonių. Žodį tarė ne tik pati autorė, bet ir Šešuoliuose gyvenantis istorikas, etnografas, fotografas Stanislovas Budraitis, III Antakalnio kaimo bendruomenės pirmininkė ir bibliotekininkė Virginija Sakalienė, eilėraštį tėčiams perskaitė trečiokė Marija Mikalauskaitė. Buvo galima pasiklausyti armonikierių – Valento Butkaus ir Stanislovo Markevičiaus – melodijų, taip pat Kultūros centro III Antakalnio skyriaus moterų ansamblio „Retro“ dainų (vad. Marius Mikučionis). Renginį įamžino Tauras Gūdmantas ir Albertas Vėbra.

Eilėraštį tėčiams perskaitė trečiokė M. Mikalauskaitė.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas