Ukmergiškiai klausėsi kapelos „Vieversa“.

Kultūra, Naujausi

Prisimintas Lietuvos laisvės kelias

1939 metų rugpjūčio 23-ąją Sovietų Sąjunga ir Vokietija pasirašė Molotovo-Ribentropo paktą, kuriuo neteisėtai pasidalino Europą ir taip panaikino Baltijos šalių nepriklausomybę. Prieš 27-erius metus šį įvykį paminėjo Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojai, susikibę už rankų ir taip sudarę gyvą grandinę nuo Vilniaus Gedimino bokšto pro Laisvės paminklą Rygoje iki Hermano bokšto Taline.

Antradienį šie įvykiai, kaip ir visoje šalyje, tradiciškai buvo paminėti ir mūsų mieste. Baltijos kelio ir Juodojo kaspino dieną Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje vyko dokumentinio filmo „Ir ateis ta diena. Baltijos kelias“ peržiūra bei dokumentų paroda „Už rankų susiėmę apjuoskim Lietuvėlę…“ Vėliau ukmergiškiai susirinko prie paminklinio akmens žuvusių Lietuvos partizanų atminimui šalia miesto centrinės turgavietės. Čia atvyko ir rajono meras Rolandas Janickas, rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Agnė Balčiūnienė, Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Lolita Gerulskienė.

Prie paminklo padėtos gėlės, uždegtos žvakės.

Prie paminklo padėtos gėlės, uždegtos žvakės.

Minėjimo pradžioje visi susirinkusieji sugiedojo Lietuvos himną. Rajono meras savo kalboje akcentavo, jog tik laisvi žmonės gali būti laimingi. Be to, jis kvietė tylos minute pagerbti visus, praradusius savo gyvybę vardan Lietuvos laisvės.

„Kiekvienoje tautoje yra žmonių, kurie kiekvieną dieną budi dėl laisvės ir primena, jog ją labai lengva prarasti. Šiandien susirinkome į aikštę, kuri nulaistyta brolių ir seserų krauju. Jie taip pat budėjo ir, kai reikėjo, ėjo mūsų laisvės ginti“, – kalbėjo R. Janickas ir linkėjo visiems savo kasdieniniais darbais įrodyti, kad esame verti būti laisvi.

Vėliau aikštėje muzikinius kūrinius atliko kapela „Vieversa“ ir Kultūros centro folkloro ansamblis „Pyniava“. Po valandėlės miestiečiai susirinko Švč. Trejybės bažnyčioje, kur buvo aukojamos šv. Mišios. Vakarėjant Ukmergės kraštotyros muziejuje organizuota archyvinės vaizdo medžiagos apie Baltijos kelią peržiūra.

Dainiaus VYTO nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas