„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra, Naujausi

Užugirio dvaras sukvietė tarpukario ponias ir ponus

Šeštadienį į Užugirio kraštą skubėjo pasitempę vyrai ir išsipusčiusios damos. Čia buvo minimas pirmojo mūsų šalies prezidento Antano Smetonos 142-asis gimtadienis.

Renginys prasidėjo šv. Mišiomis Lėno Antano Paduviečio bažnyčioje. Šventišką nuotaiką čia kūrė giedojusi Eugenija Klivickaitė (mecosopranas). Vėliau visi svečiai tradiciškai keliavo į Užulėnį, kur vyko iškilmingas prezidento A. Smetonos gimtadienio paminėjimas prie gimtojo namo pamatų. Pirmiausia susirinkusieji sugiedojo Lietuvos himną. Po to žodį tarė Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė. Prisimindama A. Smetonos mintį „yra kiekvienoje sieloje nepaprastos ugnies kibirkštėlė, kuri šviečia kelią ateitin“, ji pabrėžė, jog ir šiandien šie žodžiai yra labai prasmingi. „Visi atverkime širdis tam, kad ta kibirkštėlė įsižiebtų ir kurtų bendrą mūsų ateitį“, – kalbėjo Seimo pirmininkė.

Norėtų A. Smetonos palaikus perkelti į Lietuvą

Šventėje dalyvavo rajono vadovai ir Seimo pirmininkė L. Graužinienė.

Šventėje dalyvavo rajono vadovai ir Seimo pirmininkė L. Graužinienė.

Sveikinimo žodį minėjime sakė ir rajono meras Rolandas Janickas, kuris akcentavo prezidento darbų svarbą, pabrėžė vietos, kur stovėjo gimtieji A. Smetonos namai, reikšmingumą. „Noriu, kad čia visada surastume savo šaknis, jas stiprintume ir kurtume dar tvirtesnę bei gražesnę šalį“, – teigė meras. Susirinkusiesiems kalbėjo ir Lietuvių tautininkų sąjungos pirmininkas Audrius Rudys, išreikšdamas norą, kad „A. Smetonos palaikai grįžtų ten, iš kur jis kilęs – į Lietuvą“. 1944 metais Klivlande per gaisrą tragiškai žuvęs pirmasis mūsų šalies prezidentas buvo palaidotas šio JAV miesto lietuviškose Kalvarijų kapinėse. Vėliau jo palaikai perkelti į Ohajo valstijos Čerdono miestelio, kur gyvena jo giminaičiai, kapines „All Souls“.

Dvaro teritorijoje – įvairios pramogos

Tradiciškai po minėjimo šventė persikėlė į prezidento dvaro teritoriją. Čia žiūrovų laukė didelis renginys, kurį vedė Ukmergės rajono vartotojų kooperatyvo direktorė Angelė Andrikonienė ir Kraštotyros muziejaus direktorė Vaidutė Sakolnikienė. Sveikinimo žodį iš rūmų balkono tarė pats Antanas Smetona, kurį meistriškai įkūnijo Taujėnų gimnazijos direktorius Darius Kaplūnas. Vėliau vyko Lindyhop.lt klubo džiazo šokėjų pasirodymas ir pamokos, gatvės svingo ansamblio „Rhythm Junkies“ bei svingo karalienių „The Ditties“ koncertai. Lankytojus džiugino amatininkų edukacijų turgelis – norintieji galėjo įsigyti medaus gydomosios kosmetikos, Ukmergės krašto duonos ir sūrių, šakočių (pastaruosius galėjo ir patys pamėginti išsikepti), gydomųjų žolynų, įvairių rankdarbių bei papuošalų. Dvaro teritorijoje veikė vaikų žaidimų aikštelė, kur mažieji galėjo dėlioti kaladėles, žaisti lauko šachmatais. Klubas „Miško broliai“ pristatė Antrojo pasaulinio karo laikų techniką, jūrų skautai lankytojus supažindino su savo rankomis pagamintu buriniu laiveliu „Laume“.

Rūmų balkone svečiams mojo ir pats A. Smetona.

Rūmų balkone svečiams mojo ir pats A. Smetona.

Smalsiausieji šventės dalyviai galėjo aplankyti Užugirio dvare esantį muziejų, kuriame turėjo puikią progą atrasti to meto lietuvių gyvenseną bei kultūrą. Svečiams buvo sudaryta galimybė susipažinti su tarpukario inteligentišku žmogumi, suprasti, kaip tuo metu buvo auklėjami vaikai, kokie buvo šeimų papročiai. Muziejuje taip pat buvo rodomi trumpametražiai filmukai apie A. Smetoną, norintieji galėjo išeiti į rūmų balkoną ir pasigrožėti dvaro teritorijos bei šalia jo tyvuliuojančio Lėno ežero vaizdu.

Rinko gražiausią Užugirio kiemo ponią

Kadangi kviečiant į šventę svečių buvo prašoma pasipuošti to laikmečio drabužiais bei aksesuarais ir taip sukurti tarpukario dvasią, dalis moterų vilkėjo puošnias sukneles, mūvėjo pirštinaitės, devėjo skrybeles, dangstėsi skėčiais. Kaip ir kasmet renginyje skelbtas konkursas, kurio metu buvo renkama pati gražiausia Užugirio kiemo ponia. Šiemet ja tapo VĮ Vilniaus regiono kelių Ukmergės kelių tarnybos buhalterė Rūta Kaselytė–Krukauskienė, nurungusi 19 kitų dalyvių. Viena pagrindinių renginio organizatorių, Kraštotyros muziejaus direktorė V. Sakolnikienė „Gimtajai žemei“ teigė, jog Užugirio ponių aprangos kodui įtaką padarė vėsus oras. „Moterys stengėsi apsirengti šilčiau. Šiais metais pasipuošusių ponių buvo mažiau, nei anksčiau, aprangoje trūko smetoniškų akcentų“, – pastebėjimais dalijosi organizatorė.

Gražiausia Užugirio ponia R. Kaselytė- Krukauskienė. Asmeninio archyvo nuotr.

Gražiausia Užugirio ponia R. Kaselytė-
Krukauskienė.
Asmeninio archyvo nuotr.

Lankytojų mažiau nei ankstesniais metais

Pasiteiravus apie šventės įspūdžius pašnekovė teigė, jog svečiai renginiu liko patenkinti. „Galbūt lankytojų buvo mažokai, matyt, tam įtakos turėjo vėsus oras, Žolinių šventė. Be to, juk buvo ilgasis savaitgalis, daug kas išvažiavo, – minėjo V. Sakolnikienė. – Šiais metais pasiūlėmė daugiau atrakcijų, išsiplėtė amatų turgelis. Dvaro teritorijoje esanti kavinė maitino svečius, užsiėmė lauko prekyba. Manau, kad tikrai buvo ką veikti“. Muziejaus direktorė sakė, jog po šios šventės turi pastebėjimų ir ateičiai: „Gal buvo kiek per daug koncertų, kitąmet tai turėsime omenyje. Išgirdome minčių, jog reikėtų daugiau intrigėlės, smetoniškų „pletkelių“ – aktorių pokalbių apie tai, kas Smetonos dvare buvo, nutiko. Žmonėms tokie dalykai patinka“.

Pasiteiravus, ar padidėjusi bilietų kaina (praėjusiais metais bilietas į šventę kainavo 3 eurus, šiemet – 5) neturėjo įtakos sumažėjusiam lankytojų skaičiui, pašnekovė teigė, jog tai yra mūsų sąmoningumo klausimas. „Kodėl taip skaičiuojame, kiek išleidžiame kultūriniams renginiams? Kažkodėl kai perkame bilietus į atvykstančių teatrų spektaklius, nesakome, kad tai brangu. Juk dabar kainos visur padidėjusios. Mums vien surengti koncertus kainavo per 4 tūkstančius eurų. O kur dar transportas, kiti dalykai… Penki eurai tikrai nėra daug už tokį renginį“, – tvirtino pašnekovė.

Prekiavo alkoholiniais gėrimais

Dalį lankytojų nustebino dvaro teritorijoje stovėjusi palapinė, kurioje buvo prekiaujama ne tik užkandžiais ir gaiviaisiais gėrimais, bet ir alkoholiu. To negalėjome išvysti jokioje kitoje šią vasarą organizuotoje mūsų rajono šventėje – rajono Savivaldybės taryba yra priėmusi sprendimą nuo gegužės 1 dienos uždrausti prekiauti alkoholiu masinių renginių metu. Tąkart buvo argumentuojama, jog toks draudimas ne tik mažintų alkoholio prieinamumą, bet ir šventes bei renginius padarytų saugesnius tiek vaikams, tiek visai šeimai. V. Sakolnikienės teigimu, alkoholiu prekiavo dvaro teritorijoje esantis restoranas. „Svaigiuosius gėrimus vartoti buvo galima tik maitinimo įstaigos erdvėje. Į renginio vietą žmonės turėjo ateiti be alkoholio taurių. Personalas tai žinojo ir privalėjo lankytojusprojekto logo perspėti. Mes patys tikrai nevaišinome, niekas iš amatininkų alkoholiu neprekiavo“, – aiškino muziejaus direktorė. Paminėjus, jog vis dėlto buvo lankytojų, kurie su plastikiniais alaus bokalais įžengė į šventės teritoriją, pašnekovė teigė to pati nemačiusi ir pridūrė, jog tai nebuvo leidžiama.

Giedriaus AUGLIO nuotr.

[images type=“carousel“ cols=“three“ lightbox=“true“]
[image link=“6347″ image=“6347″]
[image link=“6346″ image=“6346″]
[image link=“6343″ image=“6343″]
[image link=“6342″ image=“6342″]
[image link=“6341″ image=“6341″]
[image link=“6340″ image=“6340″]
[image link=“6339″ image=“6339″]
[image link=“6333″ image=“6333″]
[image link=“6334″ image=“6334″]
[/images]

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas