Lietuvoje dar gyvos tradicijos pasirūpinti daržo, sodo bei miško gėrybių atsargomis žiemai. Vieni iš populiariausių konservavimo būdų – marinavimas ir rauginimas. Tačiau vartojant naminius konservus vertėtų nepamiršti atsargumo.
Vaistininkas Kęstutis Beržinis atkreipia dėmesį, kad tinkamai apdorodami produktus, galime juos paversti netgi palankesniais mūsų sveikatai. Pavyzdžiui, rauginimas pagerina kai kurių svarbių veikliųjų medžiagų pasisavinimą. Anot specialisto, termiškai apdorodami tam tikras daržoves, taip pat galime sustiprinti jose esančias naudingąsias medžiagas.
„Štai, likopenas, labai svarbus karotinoidas, iš kaitintų pomidorų organizmo yra pasisavinamas 2,5 karto geriau nei iš šviežių“, – sako jis.
Koks konservavimo būdas sveikiausias?
Pasak K. Beržinio, džiovinimas – taip pat labai sveikas konservavimo būdas, išlaikantis vertingas medžiagas. Kalbėdamas apie džiovinimą, vaistininkas primena, kad ir vaistažolės yra konservuotas produktas. Nors tai ir efektyvus būdas išsaugoti daugelį vertingų savybių, prieš džiovinant svarbu produktus gerai nuplauti, nusausinti, jei reikia – nulupti odelę.
Vienas paprasčiausių ir kartu sveikiausių konservavimo būdų – vaisių, uogų, grybų ir daržovių šaldymas. Čia galioja ta pati taisyklė, kaip ir džiovinant, – prieš šaldymą svarbu produktus švariai nuplauti ir gerai nusausinti.
„Jei kruopščiai nenuvalome, nenuplauname šaldomų gėrybių, padidėja rizika, kad ant jų paviršių išliks bakterijos. Tokiu atveju atitirpintą, ilgiau palaikytą kambario temperatūroje maistą, kai mikrobai ima intensyviai daugintis, gali tekti išmesti“, – teigia K. Beržinis.
Natūralu – dar nereiškia sveika
Vis dėlto, kalbėdamas apie konservavimą, vaistininkas mini ir priežastį, kodėl taip apdorotų daržo gėrybių svarbu nepadauginti.
„Cukrus, druska, actas padeda konservams ilgiau išlikti valgomais. Mielės lengvai ištveria 30–40 proc. cukraus koncentraciją uogienėje, o 60 proc. – stabdo jų vegetaciją. Sergantiems cukriniu diabetu geriau tokių cukraus „bombų“ vengti“, – nurodo jis, pažymėdamas, kad geriausia daug cukraus turinčias uogienes pakeisti džiovintų uogų užpilais.
Neretai viešojoje erdvėje galima pastebėti ir skatinimą gerti namines sultis, tačiau tą daryti, anot vaistininko, reikėtų su saiku, mat spaudžiant sultis pašalinamos sveikatai naudingos maistinės skaidulos.
„Sultys be lydinčiųjų medžiagų – ląstelienos, pektino – turi aukštą glikeminį indeksą, todėl kraujyje greitai pakyla cukraus kiekis, kas nėra gerai net ir diabetu nesergantiems žmonėms. Kaip žinia, cukrus verčia kepenis gaminti cholesterolio perteklių“, – teigia specialistas.
Pasak K. Beržinio, užuot gėrus vaisių sultis, reikėtų valgyti vaisius.
Netinkamai paruošti produktai gali susargdinti
Pasak vaistininko, prieš vartojant konservuotus produktus būtina juos kruopščiai apžiūrėti, nes netinkamai paruošti ar laikomi jie gali sukelti rimtą apsinuodijimą: „Svarbu patikrinti, kada konservai buvo paruošti, ar spalva, kvapas nepakitę, ar nėra susidariusių nuosėdų, ar dangtelis – neišpūstas. Jei tai ne raugintas produktas, įsitikinti, kad paviršiuje nėra pelėsių. Dangtelio pokštelėjimas atsukus – geras ženklas.“
Anot specialisto, bene pavojingiausias toksinas, aptinkamas konservuose, ypač grybuose, yra botulinas. Šį nervus veikiantį toksiną Clostridium botulinum bakterijos gamina beorėje aplinkoje ir esant nepakankamam rūgštingumui.
„Vienas gramas botulino toksino gali pražudyti vieną milijoną žmonių. Tai biologinis ginklas, o medicinoje ir grožio pramonėje – nepakeičiama priemonė atskirų raumenų atpalaidavimui. Vis dėlto, viskas slypi dozėje! Lietuvoje šiuo toksinu paprastai apsinuodijama retai – vos keli atvejai per metus. Atsargumo reikia paisyti net ir tada, kai dangtelis neišpūstas ar nesimato kitų pavojaus požymių“, – nurodo jis.
Botulino toksinas – baltymas, jautrus karščiui, todėl suyra esant aukštai temperatūrai. Trumpas apvirimas yra efektyvi apsaugos priemonė ruošiant patiekalus iš konservuotų grybų.
Uogienės su pelėsiu reikėtų atsisakyti
Konservų, kurie yra su pelėsiu ar turi kitų gedimų požymių, K. Beržinio teigimu, vartoti nepatartina. Net ir pašalinus pelėsį keliais centimetrais giliau, neužtikrinama, kad jis buvo visiškai pašalintas ir produktas tapo saugus vartoti.
„Be sąžinės graužimo išmesti būtina visą turinį, juk pelėsinio grybo hifai gali būti giliai įsiskverbę į produktą ir jame prigaminę mikotoksinų“, – sako jis.
Apsinuodijus konservais svarbu, pasak vaistininko, pirmiausia užtikrinti pakankamą skysčių kiekį organizme. Jei dėl stipraus skrandžio sudirginimo nepavyksta išgerti net gurkšnio vandens ar aktyvintos anglies tablečių, skysčių balansą reikėtų atstatyti infuzija į veną. Jei pasireiškia karščiavimas, viduriavimas su gleivėmis ar kraujo priemaiša, būtina skubiai kreiptis į gydytoją.
„G. ž.“ inform.
Rekomenduojami video
Aktualijos
Žiūrėti kitas naujienas
Aktualijos, Naujausi
Mieste įrengta dar viena geriamojo vandens gertuvė
2025/06/15
Komentarų (1)
Aktualijos, Naujausi
Ragina perskaityti policijos viešinamą informaciją
2025/06/15
Komentarų (1)
Aktualijos, Jaunimas
Vasaros stovyklų pasiūla – pagal vaikų pomėgius ir tėvų galimybes
2025/06/12
Komentarų (0)
Aktualijos, Naujausi
Tikimasi, kad vairuotojai pažymėtų sankryžų neblokuos
2025/06/11
Komentarų (6)
Aktualijos, Naujausi
Tarybos nario pasisakymai „Facebooke“ sukėlė valdančiųjų pasipiktinimą
2025/06/05
Komentarų (19)
Aktualijos, Naujausi
Miesto šventės atidarymas: pagerbtas naujasis Garbės pilietis, skambėjo sveikinimai ir linkėjimai
2025/06/05
Komentarų (1)
Teiks paraišką Užugirio mokyklos-muziejaus pastato remonto finansavimui
2025/06/14
Komentarų (0)
Vandens telkiniai saugūs ir švarūs
2025/06/14
Komentarų (0)
Tvarkomas Širvintų gatvės grindinys
2025/06/12
Komentarų (0)
Devintąjį gimtadienį atšventęs „Lidl“ pirmiausia dėkoja darbuotojams: už kiekvieno rezultato – komanda
2025/06/10
Komentarų (0)
Pradėti dar vienos Deltuvos gatvės atkarpos remonto darbai
2025/06/08
Komentarų (0)
Už įsigyjamas akcijas reikės sumokėti daugiau nei 30 tūkst. eurų
2025/06/08
Komentarų (0)
Elektros tarifai keisis nežymiai, dujų – nesikeis
2025/06/03
Komentarų (1)
Registrų centras primena prievolę pateikti finansines ataskaitas
2025/06/03
Komentarų (0)
Vyks karinės pratybos „Plieninė komanda 2025“
2025/06/02
Komentarų (3)
Žmonės
Žiūrėti kitas naujienas
Naujausi, Žmonės
Neskaičiuokim metų savų…
2025/06/16
Komentarų (0)
Naujausi, Žmonės
LVŽS Ukmergės skyriui vadovaus Gintaras Radzevičius
2025/06/12
Komentarų (2)
Naujausi, Žmonės
Išvyka į Tuomų ūkį
2025/05/21
Komentarų (3)
Žmonės
Policijos pareigūnai apsilankė Trakuose
2025/05/21
Komentarų (0)
Naujausi, Žmonės
Prisidėjo prie miško sodinimo akcijos
2025/05/09
Komentarų (1)
Aktualijos, Naujausi, Žmonės
„Mažas ar užaugęs – mamai jis visada vaikas…“
2025/05/07
Komentarų (0)
Ukmergės kraštotyros muziejuje – nauja direktorė
2025/06/08
Komentarų (2)
Socialinių darbuotojų bendrystės ir įkvėpimo diena Ukmergėje
2025/06/07
Komentarų (1)
„Eglučių“ bendruomenė susibūrė į metodinį-praktinį susitikimą
2025/05/22
Komentarų (0)
„Želvos mokykloje užaugau ir… pasenau“
2025/05/19
Komentarų (4)
Ukmergiškė išrinkta LSDMS pirmininkės pavaduotoja
2025/05/18
Komentarų (1)
Profesorė grįžo į Ukmergę
2025/05/12
Komentarų (5)
Pagerbti ir apdovanoti rajono medikai
2025/04/30
Komentarų (1)
Lietuvos laisvės gynėjų galerijoje – paroda „Kunigas legenda. Monsinjoras Alfonsas Svarinskas (1925–2014)“
2025/04/20
Komentarų (0)
Senelius su Verbų sekmadieniu pasveikino „Meškučiai“
2025/04/18
Komentarų (0)
Įvairūs
Žiūrėti kitas naujienas
Įvairūs
Šilumos siurbliai oras-oras: efektyvus sprendimas namų šildymui ir vėsinimui
2025/06/16
Komentarų (0)
Įvairūs
Profesionali svetainių priežiūra: kodėl ji būtina Jūsų verslui
2025/06/16
Komentarų (0)
Įvairūs
Kodėl Facebook „organiniai įrašai“ neveikia ir ką daryti?
2025/06/06
Komentarų (0)
Įvairūs
Efektyvios mokesčių optimizavimo strategijos investuotojams
2025/06/06
Komentarų (0)
Įvairūs
Doy Pack maišeliai: kaip pasirinkti tinkamiausią dizainą savo produktui?
2025/05/27
Komentarų (0)
Įvairūs
Kodėl citrinžolių aromatas – puikus pasirinkimas namams vasarą?
2025/05/27
Komentarų (0)
Langų šilumos koeficientas: ką reiškia U vertė ir kodėl ji svarbi?
2025/06/06
Komentarų (0)
Populiariausios sodo traktoriukų funkcijos, kurios palengvina gyvenimą
2025/06/06
Komentarų (0)
Ką galima priduoti elektronikos supirkimui? Sąrašas, kuris nustebins
2025/06/06
Komentarų (0)
Kokios lauko durys geriausios – aliuminės, medinės ar plastikinės?
2025/06/03
Komentarų (0)
Kam naudojami signalų keitikliai pramonėje?
2025/06/03
Komentarų (0)
Kaip sutvarkyti apleistą sklypą
2025/05/30
Komentarų (0)
Kaip sutaupyti draudžiantis kelionei?
2025/05/27
Komentarų (0)
Patarimai norintiems geriau pažinti savo antrąją pusę
2025/05/27
Komentarų (0)
Dideli medžiai – bene greičiausias būdas, galintis išpildyti pageidaujamą aplinkos viziją
2025/05/26
Komentarų (0)
Kultūra
Žiūrėti kitas naujienas
Kultūra
Kino atostogos ir filmai po atviru dangumi
2025/06/13
Komentarų (0)
Kultūra, Naujausi
Ukmergės poezijos festivalio akimirkos
2025/06/12
Komentarų (0)
Kultūra, Naujausi
Miestą užtvindė muzikos garsai, geros emocijos, sportinis azartas
2025/06/05
Komentarų (1)
Kultūra, Naujausi
Leonpolio dvare vėl vyks „Pilietiškumo festivalis“
2025/06/03
Komentarų (0)
Kultūra
Bendrystė ir šokis: Ukmergė vėl kvietė į pasimatymą su šiuolaikiniais scenos menais
2025/05/29
Komentarų (0)
Kultūra
Po šnarančiu gegužės lietumi
2025/05/29
Komentarų (0)
„Iš Karalių pasakos ateinam…“
2025/06/11
Komentarų (0)
Ukmergės arklių pašto stotis
2025/06/10
Komentarų (2)
Sostinė ketina įamžinti Antano Smetonos atminimą
2025/06/08
Komentarų (0)
Lauko paviljone – jubiliejinė kraštietės keramikės darbų paroda
2025/06/01
Komentarų (0)
Jaunasis gitaros virtuozas grojo ir Čiurlionį, ir „Tvin Pyksą“…
2025/05/30
Komentarų (0)
Šokdami garsiname Ukmergę ir Lietuvą!
2025/05/30
Komentarų (0)
Kuri Ukmergės miesto įkūrimo data tikra: 1225 ar 1333 metai?
2025/05/26
Komentarų (0)
„Vilkamirgės“ galerijoje – naujos parodos
2025/05/26
Komentarų (0)
Kraštiečių kūrybą įamžins atminimo ženklai
2025/05/23
Komentarų (0)