Lietuvoje dar gyvos tradicijos pasirūpinti daržo, sodo bei miško gėrybių atsargomis žiemai. Vieni iš populiariausių konservavimo būdų – marinavimas ir rauginimas. Tačiau vartojant naminius konservus vertėtų nepamiršti atsargumo.
Vaistininkas Kęstutis Beržinis atkreipia dėmesį, kad tinkamai apdorodami produktus, galime juos paversti netgi palankesniais mūsų sveikatai. Pavyzdžiui, rauginimas pagerina kai kurių svarbių veikliųjų medžiagų pasisavinimą. Anot specialisto, termiškai apdorodami tam tikras daržoves, taip pat galime sustiprinti jose esančias naudingąsias medžiagas.
„Štai, likopenas, labai svarbus karotinoidas, iš kaitintų pomidorų organizmo yra pasisavinamas 2,5 karto geriau nei iš šviežių“, – sako jis.
Koks konservavimo būdas sveikiausias?
Pasak K. Beržinio, džiovinimas – taip pat labai sveikas konservavimo būdas, išlaikantis vertingas medžiagas. Kalbėdamas apie džiovinimą, vaistininkas primena, kad ir vaistažolės yra konservuotas produktas. Nors tai ir efektyvus būdas išsaugoti daugelį vertingų savybių, prieš džiovinant svarbu produktus gerai nuplauti, nusausinti, jei reikia – nulupti odelę.
Vienas paprasčiausių ir kartu sveikiausių konservavimo būdų – vaisių, uogų, grybų ir daržovių šaldymas. Čia galioja ta pati taisyklė, kaip ir džiovinant, – prieš šaldymą svarbu produktus švariai nuplauti ir gerai nusausinti.
„Jei kruopščiai nenuvalome, nenuplauname šaldomų gėrybių, padidėja rizika, kad ant jų paviršių išliks bakterijos. Tokiu atveju atitirpintą, ilgiau palaikytą kambario temperatūroje maistą, kai mikrobai ima intensyviai daugintis, gali tekti išmesti“, – teigia K. Beržinis.
Natūralu – dar nereiškia sveika
Vis dėlto, kalbėdamas apie konservavimą, vaistininkas mini ir priežastį, kodėl taip apdorotų daržo gėrybių svarbu nepadauginti.
„Cukrus, druska, actas padeda konservams ilgiau išlikti valgomais. Mielės lengvai ištveria 30–40 proc. cukraus koncentraciją uogienėje, o 60 proc. – stabdo jų vegetaciją. Sergantiems cukriniu diabetu geriau tokių cukraus „bombų“ vengti“, – nurodo jis, pažymėdamas, kad geriausia daug cukraus turinčias uogienes pakeisti džiovintų uogų užpilais.
Neretai viešojoje erdvėje galima pastebėti ir skatinimą gerti namines sultis, tačiau tą daryti, anot vaistininko, reikėtų su saiku, mat spaudžiant sultis pašalinamos sveikatai naudingos maistinės skaidulos.
„Sultys be lydinčiųjų medžiagų – ląstelienos, pektino – turi aukštą glikeminį indeksą, todėl kraujyje greitai pakyla cukraus kiekis, kas nėra gerai net ir diabetu nesergantiems žmonėms. Kaip žinia, cukrus verčia kepenis gaminti cholesterolio perteklių“, – teigia specialistas.
Pasak K. Beržinio, užuot gėrus vaisių sultis, reikėtų valgyti vaisius.
Netinkamai paruošti produktai gali susargdinti
Pasak vaistininko, prieš vartojant konservuotus produktus būtina juos kruopščiai apžiūrėti, nes netinkamai paruošti ar laikomi jie gali sukelti rimtą apsinuodijimą: „Svarbu patikrinti, kada konservai buvo paruošti, ar spalva, kvapas nepakitę, ar nėra susidariusių nuosėdų, ar dangtelis – neišpūstas. Jei tai ne raugintas produktas, įsitikinti, kad paviršiuje nėra pelėsių. Dangtelio pokštelėjimas atsukus – geras ženklas.“
Anot specialisto, bene pavojingiausias toksinas, aptinkamas konservuose, ypač grybuose, yra botulinas. Šį nervus veikiantį toksiną Clostridium botulinum bakterijos gamina beorėje aplinkoje ir esant nepakankamam rūgštingumui.
„Vienas gramas botulino toksino gali pražudyti vieną milijoną žmonių. Tai biologinis ginklas, o medicinoje ir grožio pramonėje – nepakeičiama priemonė atskirų raumenų atpalaidavimui. Vis dėlto, viskas slypi dozėje! Lietuvoje šiuo toksinu paprastai apsinuodijama retai – vos keli atvejai per metus. Atsargumo reikia paisyti net ir tada, kai dangtelis neišpūstas ar nesimato kitų pavojaus požymių“, – nurodo jis.
Botulino toksinas – baltymas, jautrus karščiui, todėl suyra esant aukštai temperatūrai. Trumpas apvirimas yra efektyvi apsaugos priemonė ruošiant patiekalus iš konservuotų grybų.
Uogienės su pelėsiu reikėtų atsisakyti
Konservų, kurie yra su pelėsiu ar turi kitų gedimų požymių, K. Beržinio teigimu, vartoti nepatartina. Net ir pašalinus pelėsį keliais centimetrais giliau, neužtikrinama, kad jis buvo visiškai pašalintas ir produktas tapo saugus vartoti.
„Be sąžinės graužimo išmesti būtina visą turinį, juk pelėsinio grybo hifai gali būti giliai įsiskverbę į produktą ir jame prigaminę mikotoksinų“, – sako jis.
Apsinuodijus konservais svarbu, pasak vaistininko, pirmiausia užtikrinti pakankamą skysčių kiekį organizme. Jei dėl stipraus skrandžio sudirginimo nepavyksta išgerti net gurkšnio vandens ar aktyvintos anglies tablečių, skysčių balansą reikėtų atstatyti infuzija į veną. Jei pasireiškia karščiavimas, viduriavimas su gleivėmis ar kraujo priemaiša, būtina skubiai kreiptis į gydytoją.
„G. ž.“ inform.
Rekomenduojami video
Aktualijos
Žiūrėti kitas naujienas
Aktualijos
Didžiausias žemės ūkio paskirties žemės valdytojas – UAB Zujų paukštynas
2025/01/16
Komentarų (1)
Aktualijos
Aukles samdantys tėvai jau gali pasinaudoti vaiko priežiūros kompensacine išmoka
2025/01/16
Komentarų (0)
Aktualijos
Ką vartotojams ir verslui svarbu žinoti apie ryšių technologijų pokyčius?
2025/01/14
Komentarų (0)
Aktualijos
Pirks butus daugiavaikėms šeimoms
2025/01/13
Komentarų (10)
Aktualijos
Dėl leidimų kirsti mišką galiojimo
2025/01/11
Komentarų (0)
Aktualijos
„Sodros“ išmokų pokyčiai 2025-aisiais: atnaujinti dydžiai
2025/01/10
Komentarų (0)
„Lidl Lietuva“ septintus metus iš eilės pripažinta geriausiu darbdaviu Lietuvoje ir Europoje
2025/01/16
Komentarų (1)
Sausio 13-oji prisiminta ir Ukmergėje
2025/01/15
Komentarų (0)
Prasidėjo pensijų pristatymas į namus: ką svarbu žinoti gavėjams
2025/01/15
Komentarų (0)
Nauji žemės verčių žemėlapiai: kiek brango žemė Ukmergės rajone
2025/01/11
Komentarų (1)
Ugniagesiai gelbėtojai šeštadieniais kviečia apsilankyti gaisrinėse
2025/01/11
Komentarų (0)
Atkreipkite dėmesį: nuo sausio padidėjo PSD įmokos
2025/01/11
Komentarų (0)
Prie Ukmergės teismo rūmų jungiama Širvintų teritorija
2025/01/09
Komentarų (3)
„Baltas angelas” kuria stebuklus
2025/01/09
Komentarų (0)
Jau galima žvejoti lašišines žuvis
2025/01/09
Komentarų (0)
Žmonės
Žiūrėti kitas naujienas
Žmonės
Šventėje – padėkos ir sveikinimai
2025/01/15
Komentarų (1)
„Laiko atspindžiai Vilkmergės žemėje“, Naujausi, Žmonės
Kalbininko mokslinis kraitis – dovana Lietuvai, istorijai, mokslui
2025/01/13
Komentarų (0)
Naujausi, Žmonės
Prieš šventes – parama ir dėmesys vienišiems senoliams
2024/12/23
Komentarų (1)
„Laiko atspindžiai Vilkmergės žemėje“, Žmonės
Kovojo, kad Tėvynė Lietuva būtų laisva
2024/12/21
Komentarų (0)
Naujausi, Žmonės
Svarbu ne metai mūsų gyvenime, bet gyvenimas mūsų metuose!
2024/12/06
Komentarų (0)
„Laiko atspindžiai Vilkmergės žemėje“, Žmonės
Archeologas, savo gyvenimą paskyręs Lietuvos piliakalniams
2024/12/03
Komentarų (0)
Atsisveikino su Ukmergės kraštotyros muziejaus direktore
2025/01/05
Komentarų (1)
Pasveikintas kunigystės jubiliejų minintis kunigas
2024/12/29
Komentarų (0)
Prisijungė prie kalėdinės gerumo akcijos
2024/12/25
Komentarų (0)
Jaučio gaudytojai apdovanoti prizais
2024/12/17
Komentarų (0)
Kalėdinis vakaras subūrė globėjus ir jų globojamus vaikus
2024/12/09
Komentarų (0)
Pagerbti aktyviausi negalias turintys ukmergiškiai
2024/12/08
Komentarų (0)
Susitikimas su Audrone Galvonaite
2024/12/01
Komentarų (0)
Visuomenės sveikatos biuras turi naują vadovę
2024/11/26
Komentarų (1)
Kraštiečio dovana Laičių bibliotekos skaitytojams
2024/11/20
Komentarų (0)
Įvairūs
Žiūrėti kitas naujienas
Įvairūs
Ką reikia žinoti apie privačias mokyklas?
2025/01/16
Komentarų (0)
Įvairūs
Kokie požymiai rodo, kad šaldyta jūros lydeka yra aukščiausios kokybės?
2025/01/16
Komentarų (0)
Įvairūs
Kada gyvūno viršsvoris tampa problema?
2025/01/02
Komentarų (0)
Įvairūs
Ar jūsų įmonė pasiruošusi duomenų apsaugos iššūkiams?
2024/12/31
Komentarų (0)
Įvairūs
Kaip pasirinkti partnerį kuro akcizo grąžinimui?
2024/12/19
Komentarų (0)
Įvairūs
Mokama „Google Ads“ reklama – ką būtina žinoti ją kuriant?
2024/12/19
Komentarų (0)
Traktorių dalys – sezoniniai patikrinimai: ką svarbu atlikti prieš sezoną
2025/01/08
Komentarų (0)
Kaip elektroninės parduotuvės keičia dviračių pirkimo įpročius
2025/01/08
Komentarų (0)
Kaip išrinkti privatų darželį Vilniuje
2025/01/02
Komentarų (0)
Tenerifė: salos paslėpti perlai ir nepamirštami nuotykiai
2024/12/20
Komentarų (0)
LISE CHARMEL gundančių dovanų gidas
2024/12/20
Komentarų (0)
Kodėl CUPRA automobiliai taip žavi lenktynių gerbėjus?
2024/12/19
Komentarų (0)
Žalioji oazė balkone – kaip stiklinimas padeda auginti augalus?
2024/12/18
Komentarų (0)
Kodėl darbo planavimas yra sėkmingų projektų pagrindas?
2024/12/17
Komentarų (0)
Augintinių mityba ir sveikata: veterinarijos specialistų rekomendacijos
2024/12/17
Komentarų (0)
Kultūra
Žiūrėti kitas naujienas
Kultūra
Trijų Karalių ir atsisveikinimo su eglute šventė Jasiuliškyje
2025/01/11
Komentarų (0)
Kultūra
Želvos senelių namų eglutė pelnė piniginį prizą
2025/01/10
Komentarų (0)
„Laiko atspindžiai Vilkmergės žemėje“, Kultūra, Naujausi
Antano ir Sofijos Smetonų istorijos takais
2024/12/21
Komentarų (0)
Kultūra, Naujausi
NVO: kažkur girdėta, kažkur matyta… Kas tai?
2024/12/17
Komentarų (0)
„Laiko atspindžiai Vilkmergės žemėje“, Kultūra
Prieš 100 metų: 1924-ųjų gruodis
2024/12/14
Komentarų (0)
Kultūra
„Ir Saulė, ir Mėnulis, ir visos Žvaigždės“…
2024/12/06
Komentarų (0)
„Žemyna“ chorinės muzikos festivalyje
2024/12/24
Komentarų (0)
Paslauga, pateisinusi gyventojų lūkesčius
2024/12/21
Komentarų (0)
Ieškoma, kas naujam gyvenimui prikeltų Kurėnų dvarą
2024/12/21
Komentarų (0)
Stebuklingas Pasaulinės kino dienos koncertas
2024/12/17
Komentarų (0)
Bibliotekoje pristatytas almanachas „Eskizai“
2024/12/14
Komentarų (0)
Ruošiasi minėti 80-uosius veiklos metus
2024/12/14
Komentarų (0)
Išskirtinės knygos pristatymas
2024/12/02
Komentarų (0)
Kultūra – tai mes: Senajame Nebe Knygyne – „nekarūnuotų“ ukmergiškių debiutai
2024/12/01
Komentarų (2)
Atgaiviname daugelio pamirštą amatą – kilpinėlius
2024/12/01
Komentarų (1)