Asociatyvi nuotrauka.

Sveikata

Kiek medaus galime suvartoti per dieną?

Medus yra geriausiai žinomas bičių produktas, turintis daugybę sveikatai naudingų savybių. Jis suteikia energijos ir žvalumo, dezinfekuoja, gydo, palengvina virškinimą bei padeda esant peršalimo simptomams. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, jog medus – sveikatai palankesnis produktas už kitus saldiklius, tačiau nereikėtų kabinti jo šaukštais.

Bitės yra darbščiausi gyvūnai Žemėje, o jų darbas naudingas žmonėms, aplinkai ir gamtai. Pernešdamos žiedadulkes iš vienos gėlės į kitą, jos užtikrina vaisių, daržovių ir augalų įvairovę, geresnę derliaus kokybę. Jau nekalbant apie medaus ir vaško gamybą. Kaip teigia gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė, medus pasižymi nedideliu antibakteriniu, antiuždegiminiu poveikiu, tad pajutę pirmuosius peršalimo požymius žmonės dažnai linkę jo įsidėti į karštą arbatą ar pieną. Be to, medus suteikia ir energijos.

„Pasaulyje skaičiuojama daugiau kaip 300 medaus rūšių, kurios skiriasi spalva, aromatu ir skoniu, bet nėra nė vienos rūšies, kuri savo maistinėmis savybėmis gerokai pranoktų kitas. Taigi, žmonės renkasi, koks medus jiems skaniausias: vieni labiau mėgsta liepų ar pienių, kiti – grikių ar viržių medų, tačiau iš skirtingų augalų surinkto medaus sudėtinės dalys labai panašios. Pagrindinis medaus komponentas yra fruktozė, kuri ketvirtadaliu saldesnė už cukrų. Nuo cukraus medų skiria ir tai, kad jame yra mikronutrientų – šiek tiek B grupės vitaminų, taip pat vitamino C, folio rūgšties, mineralų bei biologiškai aktyvių komponentų, kurie turi antioksidacinių, šiek tiek priešuždegiminių ir antimikrobinių savybių“, – aiškina gydytoja dietologė.

Pasak dr. E. Gavelienės, nors medus – sveikatai palankesnis produktas už kitus saldiklius, nereikėtų užsimiršti ir kabinti jo šaukštais.

„Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos duomenis, medus ar kitas saldiklis turėtų sudaryti dešimtadalį žmogaus kalorijų normos, tai yra maždaug 60 g (trys arbatiniai šaukšteliai), su sąlyga, kad jokio kito pridėtinio cukraus daugiau tą dieną negausime. Tad jei norime pasisaldinti gėrimą, medus yra daug geresnė alternatyva nei cukrus. Smaližiai jį taip pat gali saikingai užsitepti ant sūrio, pagardinti varškę ar košes, o šviežio medaus skonis su agurkais išties neužmirštamas. Svarbiausia neviršyti dienos normos“, – primena sveikatai palankios mitybos ekspertė.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas