Asociatyvi nuotrauka.

Įvairūs

Kriptovaliutos ir mokesčių deklaravimas Vokietijoje: gairės investuojantiems

Pastaruoju laikotarpiu kriptovaliutos tampa vis populiaresnės, o jų vertė kasdien sparčiai auga. Kaip ir visame pasaulyje, investavimas – tai sritis, dominanti ir Vokietijoje įsikūrusius investuotojus. Nesvarbu, ar šie čia praleido visą gyvenimą, ar atvyko iš kitos užsienio šalies (pavyzdžiui, Lietuvos) – pajamų deklaravimo taisyklės vienodai taikomos kiekvienam mokesčių mokėtojui. Kaip ir bet kokios kitos investicijos atveju, investuojant į kriptovaliutas suprasti mokestines prievoles bei pasekmes itin svarbu. Šįsyk pristatome rekomendacijas investuotojams dėl mokesčių deklaravimo ir kriptovaliutų Vokietijoje – susipažinkite su svarbiausia informacija.

Kriptovaliutos ir jų reikšmė Vokietijoje

Remiantis Vokietijos mokesčių institucijų teikiama informacija, kriptovaliutos laikomos asmeniniais finansais arba apskaitos vienetais. Būtent todėl jas parduodant, išgryninant ar keičiant, taikomas kapitalo prieaugio mokestis. Tiesa, ši mokestinė prievolė aktuali tik asmenims, kurių investicijos pelningos – t. y.,  šalyje apmokestinamas skirtumas tarp kriptovaliutos pirkimo ir pardavimo kainos.

Kokie mokesčiai taikomi jūsų investicijoms, priklauso ir nuo to, kiek laiko saugote kriptovaliutą. Investicijos, turimos trumpiau nei vienerius metus, yra laikomos trumpalaikėmis, tad joms gali būti taikomi pajamų mokesčiai. Tačiau jei kriptovaliutą saugojote ilgiau nei metus, galite būti atleisti nuo kapitalo prieaugio mokesčio. Neapmokestinamos ir išgrynintos, iškeistos ar parduotos investicijos, neviršijančios 600 eur sumos.

Kaip fiksuoti turimų kriptovaliutų pokyčius?

Kruopštus finansinių įrašų tvarkymas – esminė užduotis investuotojams nepaisant to, kokio dydžio kriptovaliutų sumą turite. Kiekvienąkart įgyvendinus kriptovaliutos sandorį (pirkimą, pardavimą, mainus ar pervedimus), ši operacija turėtų būti užfiksuojama, nurodant datą bei sumą. Atsakinga finansinė apskaita padės tiksliai nustatyti mokestinę prievolę ir pasiruošti sklandžiam pajamų deklaravimo laikotarpiui, kuomet Vokietijos mokesčių inspekcijai turėsite pateikti būtinus dokumentus.

Apskaičiuodami kapitalo prieaugį, jį turėtumėte nurodyti ne tik kriptovaliutos suma, bet ir verte eurais. Kaip konvertuoti šį skaičių į mums įprastą valiutą? Atsižvelkite į dienos kursą sandorio įvykdymo datą – tą galite padaryti naudodamiesi interneto svetainėmis, kuriose sekami kriptovaliutų kurso pokyčiai.

Investicijų deklaravimas ir mokesčių grąžinimas iš Vokietijos

Mokesčių mokėtojai, įsikūrę Vokietijoje, teikdami metinę pajamų deklaraciją privalo nurodyti ir savo kriptovaliutų pelną – apie tai reikėtų pranešti skiltyje „kitos pajamos“, įrašant kriptovaliutos rūšį ir pateikiant išsamią informaciją apie sandorius. Jei duomenys pateikiami netiksliai ar dalis jų išvis nenurodoma, pajamų gavėjui gali būti taikomos baudos ar papildomos mokestinės prievolės.

Svarbu paminėti, kad investuotojams aktualūs ne tik privalomi mokesčiai, bet ir lengvatos bei mokesčių grąžinimas iš Vokietijos. Pajamų deklaravimo laikotarpiu investuotojai turi teisę susigrąžinti dalį mokesčių už tam tikras išlaidas, tiesiogiai susijusias su kriptovaliutų valdymu: pavyzdžiui, sandorių kaštus ar kriptovaliutų piniginės mokestį.

Svarbiausia informacija – konsultacijoje su specialistu

Kaip fiksuoti ilgalaikes pajamas, gaunamas iš investicijų? Kokios lengvatos gali būti taikomos jums? O kaip apibendrinti gaunamą pelną, jei investuojama į kelias skirtingas kriptovaliutas? Atsakymai į šiuos klausimus – itin individualūs ir kaskart besikeičiantys priklausomai nuo investuotojo sukauptos sumos bei turimų kriptovaliutų. Kylant abejonių dėl sklandaus pajamų deklaravimo investuotojams, visuomet rekomenduojama kreiptis į srities profesionalą – mokesčių konsultantą, kuris įsigilins į individualią situaciją ir padės pasirūpinti tvarkinga bei naujausias taisykles atliepiančia pajamų deklaracija.

Jei esate Vokietijoje įsikūręs mokesčių mokėtojas, investuojantis į kriptovaliutas, turėtumėte skirti ypatingą dėmesį susipažinimui su mokestinėmis prievolėmis. Tikslūs finansiniai įrašai, kapitalo prieaugio skaičiavimas bei kruopštus duomenų pateikimas deklaracijoje – tai trys svarbiausi elementai, aktualūs kiekvienam investuotojui. Nepamirškite ir galimybės pasinaudoti mokesčių lengvatomis, o kilus neaiškumams situaciją aptarti individualioje konsultacijoje drauge su specialistu.

Reklama

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas