Arklio traukiamu vežimu atvyko Jurgis.

Jaunimas

Vaikų lopšelyje-darželyje „Vaikystė“ paminėtos Jurginės

Chrisija KVIETKAUSKIENĖ

Rajono savivaldybės administracijos Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus vyr. specialistė

 

Balandžio 28-ąją vaikų lopšelio-darželio „Vaikystė“ kieme skambėjo džiugus klegesys ir juokas. Čia vyko Ukmergės rajono ikimokyklinių ir priešmokyklinių įstaigų etnokultūrinis renginys „Jurgi, Jurgeli, žadink žemelę“. Taip buvo paminėtos Jurginės – lietuviška pavasario žalumos šventė.

Pasveikinti renginio dalyvių atvyko rajono Savivaldybės tarybos narė Indrė Kižienė, vicemeras Eugenijus Kuodelis, savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas, šio skyriaus vyriausioji specialistė Ramunė Bakučionienė, kiti svečiai.

Šventės metu netrūko smagių ir įvairių tradicinių žaidimų, lenktynių, varžybų, šokių ir dainų. Grojo muzikantai, patrauklia forma pristatyti lietuvių liaudies papročiai ir tradicijos, o arklio traukiamu vežimu atvyko Jurgis.

Jurginių apeigų papročiai susiję ir su apeiginės duonos kepimu, todėl Gaspadinė kvietė Jurgį atrakinti žemę ir perdavė „Vaikystės“ ugdytiniams, persirengusiems piemenukais, duonelę, kurie ją nešė aplink trobelę.

Senovės tradicijų puoselėjimas padeda nepamiršti tautos šaknų. Skatinant vaikus domėtis savo šeimos ir giminės tradicijomis, bendruomeniniais papročiais, tradiciniais amatais ir juos puoselėjančiais žmonėmis, gamtine ir kultūrine aplinka, praeities ir dabarties įvykiais, tautos vertybėmis, mažiesiems sukuriamas tvirtas, vertybėmis grįstas pamatas asmenybės augimui.

Renginyje dalyvavo ir kitų ikimokyklinių ir priešmokyklinių įstaigų atstovai. Rengiant bendras šventes palaikomi kultūriniai santykiai su kitų Ukmergės rajono įstaigų bendruomenėmis.

Šventės dalyvius linksmino Ukmergės kultūros centro Siesikų kaimo kapelos armonikieriai.

Šventėje netrūko žaidimų.

Dalyviai apžiūrėjo ekspoziciją.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas