Savaitės pradžioje išstumtų konteinerių neskubėta ištuštinti ir daugelyje Užupio gatvių.

Nuomonių telefonas

Gyventojai piktinasi atliekų vežėjais

Nijolė STUNDŽIENĖ

 

Ukmergėje, vadinamajame Gėlių rajone, gyvenantis vyras piktinosi, kad pasikeitė pakuočių surinkimo iš individualių namų grafikai. „Anksčiau ant žalių ir mėlynų konteinerių, skirtų stiklui, popieriui ir plastikui, visada buvo klijuojami išvežimo grafikai, dabar jų neliko, – kalbėjo į redakciją skambinęs vyras. – Kaip mums žinoti, kada iš kiemų išstumti šiuos konteinerius? Pagal ankstesnį grafiką, juos turėjo išvežti balandžio 24 dieną. Gyventojai ryte konteinerius išstūmė, bet jie tebestovi iki šiol. Apie pasikeitusius išvežimo grafikus sužinojau tik paskambinęs į rajono savivaldybę. Kadangi šiuos konteinerius pastebėjau prie daugelio ukmergiškių namų, vadinasi, ne aš vienas nežinojau apie pasikeitimus. Nesuprantu, kam reikia keitinėti išvežimo datą, be to, apie tai reikia iš anksto gyventojus informuoti arba bent jau grafikus ant konteinerių užklijuoti.“

Anykščių gatvės 31 name gyvenanti moteris pasakojo, kad prie šio daugiabučio įrengtoje aikštelėje esantys konteineriai neišvežti daugiau nei savaitę, nuo balandžio 21 dienos. Jie visi perpildyti, gyventojai, atnešę šiukšles, maišelius krauna šalia konteinerių.

„Prie namo didžiulis šiukšlynas, nes atliekų maišus išdrasko katės, paukščiai. Dėl tokios netvarkos kreipėmės į mūsų namą administruojančią Butų ūkio įmonę, bet sulaukėme atsakymo, neva tai ne jų reikalas. Įdomu, kieno tai reikalas? Nes įmonė, kuriai mes reguliariai mokame ne tokius jau mažus mokesčius už atliekų tvarkymą, savo darbo neatlieka. Panašu, jog atliekų vežėjų niekas nekontroliuoja ir savivaldybėje…“ – piktinosi laikraščio skaitytoja.

Dar viena ukmergiškė, gyvenanti Anykščių g. Nr. 1, taip pat skundėsi, jog prie šio namo esančioje aikštelėje pusiau požeminiai konteineriai neištuštinti antra savaitė: „Žmonės, atnešę atliekas, neturi kur jų dėti, tad meta prie užkimštų konteinerių. Pikta, kad tai nėra vienkartiniai atvejai. Šie konteineriai gan greitai prisipildo ir jie turėtų būti ištuštinami kur kas dažniau.“

Į ukmergiškių pateiktus klausimus atsakė rajono savivaldybės administracijos Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus vedėjo pavaduotoja Daiva Zimblienė. Ji patikino, jog UAB „Ekonovus“ Vilniaus padalinys pažadėjo balandžio 27 dieną atsiųsti transportą ir Ukmergės mieste ištuštinti pakuočių atliekų konteinerius, vadinamuosius varpelius.

„Pastebime, kad pastaruoju metu antrinių žaliavų surinkimas Ukmergėje nėra sklandus, – situaciją komentavo D. Zimblienė. – Žmonės skundžiasi perpildytais popieriaus, plastiko konteineriais.

Visų atliekų tvarkymą rajone koordinuojanti Ukmergės rajono savivaldybė kol kas gali užtikrinti tik mišrių komunalinių atliekų (MKA) sutvarkymą. Tai yra tų, kurias išmetame į bendrą šiukšlių konteinerį. Pakuočių atliekų – stiklo, popieriaus, plastiko – tvarkymą Lietuvoje organizuoja verslininkai. Šalyje nustatyta tokia tvarka, kad verslininkas, pagaminęs ar įvežęs prekę, pagamina ar įveža ir jos pakuotę. Todėl pagal principą „teršėjas moka“ jis turi sutvarkyti savo atliekas. Tam tikslui Lietuvoje verslininkai yra susibūrę į gamintojų ir importuotojų organizacijas.

Ukmergės rajone susikaupusių pakuočių atliekų surinkimu ir išvežimu į jų apdorojimo įrenginius – UAB „Ekobazė“ šiais, 2023 metais, rūpinasi dvi viešosios įstaigos: „Gamtos ateitis” ir „Žaliasis taškas”. Šios įstaigos tam samdo vežėją, t. y. sudariusios dvišalę sutartį su UAB „Ekonovus“ Vilniaus padaliniu. Pagal bendrovės pateiktą pakuočių atliekų surinkimo grafiką pakuočių konteineriai Ukmergės rajone turi būti tuštinami dukart per mėnesį. Deja, ši sistema veikia su trikdžiais. Savivaldybė negali labai įtakoti šio proceso ar taikyti kokias nors sankcijas. Juk ne savivaldybė sutartį pasirašė, ne ji ir pinigus moka už teikiamą paslaugą.

Savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus darbuotojai nuolat seka situaciją mieste bei rajone ir apie perpildytus pakuočių atliekų konteinerius informuoja UAB „Ekonovus“ Vilniaus padalinį.“

Kaip teigė savivaldybės viešųjų ryšių atstovė, tikimasi, kad antrinių žaliavų surinkimo problemos išnyks, kai nuo ateinančių metų jomis ims rūpintis mūsų, vietinis vežėjas – savivaldybei pavaldi įmonė UAB „Ukmergės autobusų parkas“. Ši įmonė nuo 2022 metų lapkričio 1-osios Ukmergės mieste ir rajone tvarko MKA – jas surenka, veža, apdoroja ar šalina.

SKAITYTOJO nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Arunas :
    Čia kiekvienais metais vis tas pats, tai šiuklės, tai kelio ženklai, tai tyčia kamerų pristato baudų prirašo, tada žmonės į pakelės griovius išpyla. Gal jau laikas pakeist Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėja Aida Dutkų? Ar jis visagalis nepajudinamas?
  • Tomas :
    Koks meras tokia ir Ukmerge baisu ziuret
  • Raja :
    Kaip įmanoma nuolat pezeti kad kažkas kitas atlieka darbus ir ne mūsų rinka savivaldybė mums rūpinasi o gi reik patiems jieskoti tu kurie atsakingi nors pinigus renka savivaldybė, juodas humoras, keliai ne Ukmergės tai meras sako nieko nedarysime šiukšlės ne mūsų jurisdikcijai stebėsime tik tai pinigų jus taip pat neimkite iš mūsų o su siuklem nuolat pinigus ima o veža nekokybiškai

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas